Çin’den ‘kaçınılmaz’ karar: Pasifik’e nükleer silahlı denizaltı gönderecek

Çin, ABD’nin yeni silah sisteminin kendisi için bir tehdit oluşturduğunu ve kendileri için başka bir alternatifin kalmadığını belirtti.

Çin, Pasifik’e nükleer silahlı denizaltı gönderecek

26.05.2016
Japonya’nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Zirvesi’nde Çin’e karşı müttefikleriyle işbirliğinin yollarını ararken, Pekin yönetimi Pasifik Okyanusu’na nükleer silah taşıyan denizaltı gönderme kararı aldı.

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD’nin yeni silah sisteminin kendisi için bir tehdit oluşturduğunu ve kendileri için başka bir alternatifin kalmadığını belirten Çin, Pasifik Okyanusu’na nükleer silah taşıyan denizaltı gönderecek.

Çin’in ilk kez aldığı bu kararı ne zaman uygulamaya koyacağı henüz belirsiz, ancak gazeteye bilgi veren Çinli yetkililer bu adımın kendileri için ‘kaçınılmaz’ olduğunun altını çizdi.

Öte yandan gazete, son dönemde ABD Savunma Bakanlığı tarafından Kongre’ye gönderilen bir raporda, “Çin muhtemelen 2016 yılı içinde ilk nükleer caydırıcı devriyesini oluşturacak” ifadesine yer verildiğini de hatırlattı.

ÇİN’DEN G7 LİDERLERİNE ‘GERİLİMİ YÜKSELTMEYİN’ UYARISI

Bu arada Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, eylül ayında düzenlenecek G20 Zirvesi’ne ilişkin yaptığı basın toplantısında, Japonya’da başlayan G7 Liderleri Zirvesi’nde Güney Çin Denizi meselesinde gerilimi yükseltici açıklamalar yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Vang, G7 üyelerinin çifte standart uygulamak yerine tarafsız ve adil bir tutum takınmalarını vurgulayarak, bölgedeki tansiyonu artırıcı eylem ya da herhangi bir görüşme görmek istemediklerinin altını çizdi. Çin’in, Güney Çin Denizi’ne taraf olan ülkelerle anlaşmazlıklar konusunda her zaman doğrudan çözüm arayışında olduğunu belirten Vang, bu tutumun birçok ülkenin desteğini kazandığına işaret etti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDEKİ GERİLİM NEDEN YAŞANIYOR?

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi’nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmasıyla dikkati çekiyor.


https://fr.4everproxy.com/direct/aHR0cDovL3RyLnNwdXRuaWtuZXdzLmNvbS9hc3lhLzIwMTYwNTI2LzEwMjI5ODg1NzYvY2luLWphcG9ueWEtYWJkLXBhc2lmaWstb2t5YW51c3UuaHRtbA–

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org