EBCO: “Savaşın 100. yılında retçileri selamlıyoruz”

EBCO (Avrupa Vicdani Ret Bürosu) Başkanı Schneider, Birleşik Krallık’ta askerliği reddettiği için gönderildikleri cezaevlerinde kötü muamele nedeniyle ölen 73 retçi ve çalışma kamplarına gönderilen 6 bin retçiyi de andığı açıklamada bugün dünya çapında barış mücadelesi veren insanlara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO) 1. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaparak o dönemin vicdani retçilerine saygılarını sundu.

ONUR EREM
Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO) 1. Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaparak o dönemin vicdani retçilerine saygılarını sundu.

EBCO Başkanı Friedhelm Schneider 1914-18 yılları arasında 9 milyon asker ve 10 milyon sivilin öldürüldüğünü hatırlatarak, “Savaşın 100. yılında o dönem savaşmayı reddedenlere saygılarımızı, bugün savaşmayı reddedenlere ise dayanışmamızı sunuyoruz” dedi.

21 milyon askerin yaralandığı 1. Dünya Savaşı, vicdani ret tarihinde de önemli bir yer tutuyor. Savaşa katılmayı reddeden erkekler başlangıçta dönemin devletleri tarafından hapsedilir veya öldürülürken, verilen mücadeleler sonrasında başta Birleşik Krallık ve Kanada olmak üzere çok sayıda ülkede vicdani ret bir hak olarak yasallaşmıştı.

“ACİL EYLEM İSTİYORUZ”
EBCO Başkanı Schneider Birleşik Krallık’ta askerliği reddettiği için gönderildikleri cezaevlerinde kötü muamele nedeniyle ölen 73 retçi ve çalışma kamplarına gönderilen 6 bin retçiyi de andığı açıklamada bugün dünya çapında barış mücadelesi veren insanlara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu:

“Maalesef silahlı çatışmalar günümüzde de devam ediyor. Bu yeni katliamlar, cinayetler, dinci ve ırkçı nefret, militarizm, milliyetçilik, yoksulluk ve doğal yıkımın artması demektir. Gazze, Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Nijerya ve Sudan bunun acı örnekleridir. Avrupa ülkelerini barış için çaba göstermeye, savaş suçlarını önlemeye ve mültecileri kabul ederek insan yaşamını korumaya davet ediyoruz. Sözler, açıklamalar yetmez, acil eylem istiyoruz”.

birgun.net

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org