ben şuan da tecilim bitmiş durumda ve askere gitmeyi de hiç istemiyorum vicdani ret hakkımı kullanmak istersem ne gibi sorunlar yaşarım
Devlet, kendi kanunlarına göre “askerlik çağına gelen yükümlüler” diye tanımladığı kişileri (ki bunlar sadece erkelerden oluşmakta, kadınlar burada da bir cins ayrımına uğratılmaktadır) silah altına almak istemekte, buna karşı gelenleri, vicdani retçi olsun ya da olmasın, ya da kendi hazırladığı kağıtları imzalamadığı için belli yaptırımlar uygulamak istemektedir.
Örneğin yoklamasını yaptırmayan kişi “yoklama kaçağı”, sevk edildiği halde birliğine katılmayan kişi ise “bakaya” olarak nitelendirilir.
Bu kişiler hakkında arama kararı verilir ve GBT kayıtlarına işlenir. Mesai saatleri içerisinde yakalanırsanız askerlik şubesine götürülerek, burada işlemlerinizi yaptırmanız veya birliğinize gitmeniz gerektiği tebliğ olunur ve serbest bırakılırsınız. Eğer mesai saatleri dışında yakalanırsanız o halde yakalamayı yapan polis size 15 gün içinde askerlik şubesine giderek işlemlerinizi yaptırmanız gerektiğine ilişkin tebligat imzalatır.
Yakalandıktan sonra ise ilk etapta idari para cezasıyla karşı karşıya kalırsınız. Para cezası kesinleşmesine rağmen aynı şekilde hareket ettiklerinde sivil mahkemelerde “yoklama kaçağı” veya “bakaya” suçundan yargılanabilirler.
Vicdani ret açıklayan kişi, sadece açıklamayla birlikte birşeyden yararlanamaz. (Açıkladı diye herhangi br zorlukla da karşılaşmaz.) Ancak hukuki yoldan başvuruları gerçekleştirip ret cevabına karşı hukuksal yolları işleterek başarı elde edebilir.
Dini-vicdani (politik-ahlaki vb) gerekçelerle askerlik yapmayı reddediyorsan, askerlik şubesi ve milli savunma bakanlığına vicdani ret hakkından faydalanarak askerlik yapmama isteğini belirten bir dilekçe yazarak başvuru yapmak ve ardından gelecek olumsuz cevaplarla birlikte anayasa mahkemesine başvurmak gibi bir yol izleyebilirsin.
Bu süreçte kamuya açık bir vicdani ret deklarasyonu da yapabilirsin. Bu konularda dernek size yol gösterme konusunda yardımcı olacaktır.
Sitede vicdani ret açıklamak, başvuru yapmak isteyenler için hazırladığımız başvuru rehberi ve örnek bir dilekçe bulunmakta. Anayasa mahkemesine başvurmak istersen, başvuruları gerçekleştirip ardından gelecek olumsuz cevaplarla tekrar derneğe dönüş yapabilirsin.
Derneğe üye olmak da, vicdani retçi olduğunu ispat anlamında işe yarayacaktır. Bu anlamda derneğe üye olmanı da tavsiye ederiz.