Merhaba. ben 2003 yilinda siyasi bir olaydan dolayi cezaevine girdim 2005 yilinda tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildim ama rizam disinda polis ve asker kontralünde askere alindim bir süre aileminde baskisiyla askerlik yaptim askerde olmak ideallerim ile ters düstügü icin daha fazla dayanamayip firar ettim. simdi yurt disinda yasiyorum ama ülkeme dönmek istiyorum fakat tek bir gün dahil devletin resmi statüsündeki hazir kita katillerden olmak istemiyorum. yurt disindan hukuki olarak ne yapabilirim bilmiyorum bu konuda önerebileceginiz bir sey varmi? veya buna benzer bir vaka ile karsilastinizmi sizce suan avrupadan TSK nin halenresmi bir personeli olarak, devletin insan iradesini hice sayarak zoraki askerlik yaptirma durumunu AIHM yoluyla dava edebilirmiyim.
Hukuksal olarak vicdani ret hakkının varlığı kabul edilse de, bu hakkın kullanımına ilişkin yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. Türkiye’de ise böylesi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Vicdani ret hakkının yasalarla düzenlendiği ülkelerde vicdani ret başvurusu, bunun için oluşturulmuş komisyonlara veya yetkilendirilmiş kurumlara yapılır. Bu komisyon ya da kurumlar, başvuruyu kabul ettiğinde, kişi belirli bir süre sivil kamu hizmeti yaparak askerlik hizmetinden muaf tutulur.
Türkiye’de böylesi bir düzenleme olmadığı için vicdani ret hakkı kapsamında zorunlu askerlikten muaf tutulma (ve eğer kabul ediyorsanız sivil kamu hizmeti) isteğinizi bağlı bulunduğunuz askerlik şubesine veya askerlik şubenizin bağlı olduğu Askeralma Bölge Başkanlığı’na veya doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’na bir dilekçe ile bildirebilirsiniz. ,
Gerçekten de vicdani ret hakkının kullanılabilmesi için kanunda öngörülmüş herhangi bir idari veya başvuru yolu yoktur. Bu nedenle, hakkın kullanılabilmesi için etkili bir başvuru yolu olmadığı için “Hak Arama Özgürlüğü” ihlal edildiğinden; hem de bu suretle Din Veya Vicdan Özgürlüğü ihlal edildiğinden bahisle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru gerçekleştirilebilir.