Çanakkale’de “Barış Kadınları” Tarihi Topun Üzerini Dantelle Örttüler

Çanakkale’de kendilerine “Barış Kadınları” ismini veren bir grup, iki ayda ördükleri dantel örtüyü, barış için şehir merkezinde bulunan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma topun üzerini örttü. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da şehir merkezinde top istemediklerini söyledi.

Barış İçin Savaş Topunun Üstünü Örttüler

01 Ekim 2014 Çarşamba 13:47
Çanakkale’de bir grup kadın, barış için şehir merkezinde bulunan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma topun üzerini örttü.

Çanakkale’de bir grup kadın, barış için şehir merkezinde bulunan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma topun üzerini örttü. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da şehir merkezinde top istemediklerini söyledi.

Belediyenin katkılarıyla bu yıl 4. Uluslararası Çanakkale Bienali çerçevesinde ilginç bir etkinliğe imza atıldı. Kendilerine “Barış Kadınları” ismi veren bir grup, iki ayda ördükleri dantel örtüyü, Demircioğlu Caddesi’nde bulunan eski topun üzerine örttü. Barış için yapılan etkinlikte bir açıklama yapan Başkan Gökhan, “Çanakkale Savaşları’nda kullanılan bir top var meydanda. Biz bu topun burada bulunmasından Çanakkale halkı olarak rahatsızız, çünkü tam Çanakkale girişinde, gelenleri topla karşılamış oluyoruz. Bu topu koyanların bizimle alakası yok ama kaldırılması talebimiz vardı, sonuç olarak kaldıramadık. En azında üstünü barış örtüsüyle örtüyoruz. Kadınlarımızın el emeği olan örgüler. 200 tane kadın, evinde kullandıkları dantel örgüleri biraraya getirdiler, örtü yaptılar. O örtüyü de savaş simgesi olan topun üzerine örtüyorlar. Bizim kadınlarımızın da hep savundukları barış. Böyle bir sembol etkinlik yapmışlar. Artık savaştan, silahtan, toptan, tüfekten bıkkınlık geldi bu topluma. En azından ayıbımızı kadınların el emeği ile örtüyoruz, çünkü savaşlarda en büyük eziyeti gören kadınlar. İzliyoruz televizyonlarda, çocukları ile beraber kadınlar, artık savaşlar olmasın diyorlar. Artık barış olsun diyorlar. Artık savaşları sembolize eden objelerle kentimiz anılmasın istiyorlar kadınlar. Gerçekten analık duygularını bir kez daha barış noktasında ortaya koydular.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra topun önünde Barış Kadınları adına açıklama yapan Serpil Seyhan Gürbüz, Çanakkale’nin kadınları olarak, antik çağlardan bugüne adı hep savaşla anılan, tarihe 1. Dünya Savaşı’nda borcunu Ödemiş bu şehirde bienalin açtığı yolda savaşı ve barışı konuşmak, paylaşmak ve üretmek üzere biraraya geldiklerini söyledi. Çanakkale’nin adının artık barışla anılmasını isteyen, barış arzusunda ortaklaşan farklı kesim, yaş ve mesleklerden kadınların birarada üretimler yaparak farklı projeler uyguladığını kaydeden Gürbüz, “Barış için yapılan atölyelerde böyle bir dünya dileğimize şiirler, maniler, türküler yaktık. Birbirimizden öğrene öğrene, en önemlisi de gücümüzü birleştirerek, bu örtüyü iki aya yakın bir zaman içinde 14 arkadaşımızla birlikte ördük. Sandıklarımızı açıp birbirimize dantel motifler verdik. Çocuklarımızın savaşmasını, erkeklerin artık savaşı konuşmasını artık durdurmak için kentimizde savaşı temsil eden bu top anıtının üstünü örterek bugün barışa herkesin dikkatini bir kez daha çektik.” şeklinde konuştu.

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org