Pentagon, Japonya’ya atılandan 24 kat daha güçlü yeni nükleer bombayı duyurdu

B61-13, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın Hiroşima kentine atılan yaklaşık 15 kilotonluk bombadan 24 kat, aynı zamanda Nagazaki’ye atılan 25 kilotonluk bombadan da yaklaşık 14 kat daha büyük olacaktır.

1 Kasım 2023
WASHINGTON – Savunma Bakanlığı, 2.Dünya Savaşı sırasında Japonya’ya atılan bombalardan 24 kat daha güçlü olacak bir nükleer bomba arayışında olduğunu duyurdu.

Savunma Bakanlığı’nın basın açıklamasına göre Pentagon, B61-13 olarak adlandırılacak olan B61 nükleer yer çekimi bombasının modern bir versiyonunu geliştirmek için kongre onayı ve finansman arıyor.

Savunma Bakanlığı’nın Uzay Politikasından Sorumlu Yardımcısı John Plumb, basın bülteninde “Bugünkü duyuru, değişen güvenlik ortamını ve potansiyel düşmanlardan gelen artan tehditleri yansıtıyor.” dedi. “ABD’nin, inandırıcı bir şekilde caydırmak ve gerekirse stratejik saldırılara yanıt vermek ve müttefiklerimize güvence vermek için ihtiyaç duyduğumuz yetenekleri değerlendirmeye ve sahaya sürmeye devam etme sorumluluğu vardır.”

ABD, RUSYA’NIN KÜRESEL TEST YASAĞINI KALDIRMA HAREKETİNDEN SONRA NEVADA SAATLERİ İÇİNDE NÜKLEER TESTLER YAPIYOR

Açıklamada yer alan bir bilgi notunda, B61-13’ün, Defense News raporuna göre maksimum 360 kilotonluk bir verime sahip olan B61-7 ile benzer bir verime sahip olacağı belirtildi. Yük, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın Hiroşima kentine atılan yaklaşık 15 kilotonluk bombanın 24 katı kadardır. B61-13 aynı zamanda Nagazaki’ye atılan 25 kilotonluk bombadan da yaklaşık 14 kat daha büyük olacaktı.

Bilgi notuna göre, güçlü yeni bomba aynı zamanda “B61-12’nin modern emniyet, emniyet ve doğruluk özelliklerini de içerecek.”

Duyuru, ABD’nin bu ayın başlarında Nevada’daki bir nükleer test sahasında yüksek patlayıcı deneyi yürütmesiyle dünya çapında artan gerilimlerin ortasında geldi. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi nükleer silahların yayılmasının önlenmesinden sorumlu yönetici yardımcısı Corey Hinderstein, testin “ABD’nin nükleer silahların yayılmasını önleme hedeflerini destekleyecek yeni teknoloji geliştirme çabalarımızı” ilerletmeyi amaçladığını söyledi.

Hinderstein deneylerle ilgili olarak “Yeraltındaki nükleer patlayıcı testlerinin tespitini geliştirerek küresel nükleer tehditlerin azaltılmasına yardımcı olacaklar” dedi.

Test, Rusya’nın büyük ölçüde dünyanın herhangi bir yerinde nükleer patlamaları yasaklamayı amaçlayan 1966 Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’ndan çekildiğini açıklamasının beklendiği bir dönemde gerçekleşti. Ancak anlaşma Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore, İsrail, İran ve Mısır tarafından hiçbir zaman onaylanmadı.

Yayın notlarına göre yeni bomba, modern uçaklarla atılabilecek ve başkana sert ve geniş alanlı askeri hedefleri vurma seçenekleri verecek şekilde tasarlanacak.

Açıklamada, onaylanması halinde bombanın, ABD nükleer stoklarının boyutunu artırmak yerine, şu anda ABD nükleer stokunda bulunan bazı mevcut B61-7’lerin yerini alacağı belirtildi.

Plumb, “B61-13, son derece dinamik bir güvenlik ortamının zorluklarını yönetmek için makul bir adımı temsil ediyor” dedi. “Bize ek esneklik sağlasa da, B61-13’ün üretimi nükleer stokumuzdaki toplam silah sayısını artırmayacaktır.”

Kaynak: Fox2 Detroit

**

Wall Street Journal’ın Çarşamba günü bildirdiğine göre Çin ve ABD önümüzdeki hafta nükleer silahların kontrolü konusunu görüşecek


Washington merkezli Silah Kontrol Derneği’nin genel müdürü Daryl Kimball, gecikmiş silah görüşmelerinin muhtemelen her ülkenin nükleer doktrinlerinde daha fazla şeffaflığın ve daha etkili kriz iletişim kanallarının teşvik edilmesine odaklanacağını söyledi. Kimball, “Ancak yakın vadede atılımlar beklememiz gerektiğini düşünmüyorum. Bu zaman alacak ve her iki tarafın da alıp vermesi gerekecek” dedi.(Reuters)

**

Putin, Rusya’nın nükleer deneme yasağı antlaşmasına verdiği onayı geri çeken imzayı attı


03 Kasım 2023
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması’na (CTBT) verdiği onayı geri çeken tasarıyı imzaladı. CTBT, tüm nükleer denemeleri yasaklamayı hedefleyen ve bu yolda önemli bir milat kabul edilen bir antlaşmaydı.

Yasaya göre Birleşmiş Milletler destekli nükleer deneme yasağının 2 Kasım itibariyle Rusya’yı bağlayıcılığı bulunmuyor.

Hem Rusya hem de ABD antlaşmayı 1996’da imzaladı. Moskova antlaşmanın hükümlerini 2000 yılında yasalaştırırken, Washington son adımı hiç atmadı.

Sözleşmeyi kabul etmeyen ülkeler arasında Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail; ayrıca nükleer silahları bulunmayan Mısır ve İran da bulunuyor. Tüm nükleer kuvvetler antlaşmayı imzalamadığı için hiçbir zaman tam kapsamlı olarak yürürlüğe girmedi.

Ekim ayının başında Putin, Rusya’nın antlaşmadan onayını çekmesinin “ABD ile ilişkilerini yansıtacağını” söylemişti.

Kremlin daha önce antlaşmaya onaylarını geri çekmelerinin nükleer denemeler yapacakları anlamına gelmediğini ifade etmişti.

Geçen haftalarda Rusya ve ABD’nin nükleer denemeler yaptığı haberleri çeşitli haber kaynaklarında yer almış; bu da iki ülke arasında yeni bir silahlanma yarışı başlayabileceği endişesine sebep olmuştu.

Kaynak: T24

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org