Taylandlı vicdani retçi, Cuntanın askerlik merkezi önünde vicdani reddini açıkladı

Netiwit Chotiphatphaisal tutuklanmamış olsa da pasifist ve siyasi amaçlı vicdani reddi nedeniyle hâlâ ceza davasıyla karşı karşıya ve dolayısıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Tayland: İlk vicdani retçi orduya meydan okudu

08 NİS 2024
Geçtiğimiz Cuma günü, Taylandlı vicdani retçi ve insan hakları aktivisti Netiwit Chotiphatphaisal, 5 Nisan’da, öğrenci olarak ertelemesi Cuma günü sona erince, Samut Prakarn eyaletindeki zorunlu askerlik merkezi önünde vicdani reddini açıkladı ve inançlarını açıkça dile getirdi. Tayland vicdani ret hakkını tanımıyor.
Connection eV, Uluslararası Savaş Karşıtları(WRI), Rusyada Vicdani Retçiler Hareketi (MCO), Vicdani Ret İzleme(Türkiye), Yeni Profil(İsrail)ve Savaşsız Dünya(Güney Kore), vicdani reddin Tayland’da tam olarak tanınması çağrısında bulunuyor. Connection eV’den Rudi Friedrich, “Vicdani ret bir insan hakkıdır ve Tayland tarafından da saygı duyulması gerekir” dedi. “Netiwit Chotiphatphaisal bir vicdani retçi olarak tanınmalıdır. Hiçbir şekilde kovuşturma veya ayrımcılık yapılmamalıdır.”

Netiwit Chotiphatphaisal yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2014’teki darbe sonrasında zorunlu askerlik zamanı geldiğinde katılmayacağıma dair tavrımı beyan ettim. Bu karar, askerlik yapmak istemeyen vatandaşlara baskı yapılmasının ihlal teşkil ettiği inancına dayanmaktadır. İnsan hakları ilkeleri ve Tayland’da demokrasinin baltalanmasına katkıda bulunuyor. On yıl geçti ve ben asıl tavrımı yeniden teyit ediyorum; zorunlu askerlik vatandaşlar arasında eşitliği teşvik etmiyor, aksine farklı derecelerde baskı uygulayan bir sistemi güçlendiriyor.”

Netiwit Chotiphatphaisal tutuklanmamış olsa da pasifist ve siyasi amaçlı vicdani reddi nedeniyle hâlâ ceza davasıyla karşı karşıya ve dolayısıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Güney Koreli vicdani ret örgütü Savaşsız Dünya, Netiwit Chotiphatphaisal kararının ne kadar önemli olduğunu bugün açıkça ortaya koydu: “Askerlik hizmetini vicdani olarak reddetmek bir barış eylemidir. Vietnam’daki katliam ve şiddete katılmayı reddeden sayısız vicdani retçiyi hatırlıyoruz.” Güney Afrika, Irak, Ukrayna, Gazze ve başka yerlerde barış ve demokrasi askeri botlardan ve silahlardan gelmez.”

Uluslararası Savaş Karşıtları’ndan (WRI) Semih Sapmaz, “Demokratik olduğunu iddia eden devletler, uluslararası hukuka saygı göstermeli ve vicdani ret hakkını tanımalıdır. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Konseyi defalarca vicdani ret hakkını tanıdı. İnsan Hakları Komitesi ayrıca Genel Yorumlarında ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin (ICCPR) 18. maddesine dayanarak bireysel şikayetlere ilişkin kararlarında vicdani ret hakkını, düşünce, din, vicdan ve özgürlük hakkını defalarca tanımıştır. Tayland ICCPR’ye taraftır. Ayrıca BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu, bir vicdani retçinin gözaltına alınmasının keyfi olduğunu ve dolayısıyla uluslararası insan hakları standartlarının ihlali olduğunu savunuyor.”

Kaynak: WRI

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org