Insan Hakları Derneği (IHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye’deki Insan Hakları bilançosunu açıkladı.
Insan Hakları Derneği (IHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye’deki Insan Hakları bilançosunu açıkladı. Türkdoğan, “2013 yılında 61 şüpheli asker intiharı gerçekleşmiştir.” dedi.
IHD Genel Merkez binasında yaptığı basın toplantısı ile Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye’deki Insan Hakları ihlalleri bilançosunu değerlendirdi. Türkdoğan, yaşam hakkı ihlalleri, işkence ve kötü muamele, düşünce-ifade ve basın özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, mülteci ve sığınma hakları, ekonomik ve sosyal haklar vb. konuları hakkında yapılan ihlalleri açıkladı. Kürt sorununun çözümsüzlüğü ile beraber silahlı çatışmaların uzun yıllar devam etmesi şiddet kültürünün oluşmasına neden olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Askeri kışlalarda etkili soruşturma ve kovuşturma yapılmaması şüpheli asker intiharlarında belirgin bir artış yaşanmasına sebep oldu. 2012 yılında 69 şüpheli asker intihar vakası tespit edilirken, bu sayı 2013 yılında 61 olarak gerçekleşti.” ifadesinde bulundu.
“KADINA VE ÇOCUĞA ŞIDDET EĞILIMI ARTTI”
Kadına ve çocuğa yönelik yaşam hakkı ihlallerinin giderek arttığını rapor eden Türkdoğan, ’’IHD verilerine göre 2012 yılında 177 kadın ev içinde ve toplumsal alanda öldürülmüş iken, bu sayı 2013 yılında 269’a çıkmıştır. 2012 yılında 48 kadın intiharı gerçekleşmiş iken, bu sayı 2013 yılında 52’ye yükselmiştir.’’ Çocuğa yönelik şiddet sayılarında 2012 yılına oranla 2013 yılında şiddet sayılarında bir azalma yaşandığına dikkat çeken Türkdoğan, “Ancak sorunun varlığı kuvvetlice devam ettirdiğini belirtmek isteriz.” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanlığı’nın resmi istatistiklerine göre Türkiye’de 2013 yılında 556 kadının taciz ve tecavüze maruz kaldığı tespit edildiğini dile getiren Türkdoğan, ‘’2012 yılında 8144 cinsel saldırı suçundan dolayı dava açılmıştır.’’
“INTERNET TIB DENETIMINE ALINDI”
2013 yılında 1679 internet sitesinin erişime engelliği açıklamasında bulunan Türkdoğan, “2013 yılında kamuoyunun baskısı sonucu internet yasasında değişiklik yapamayan hükümetin 2014 yılı başında internet yasağında yaptığı değişiklik ile internet alanını bütünüyle Telekomünikasyon Iletişim Bakanlığı (TIB) denetimine aldığını belirtmek isteriz. Böylece yazılı ve görsel medyanın yanı sıra internet ortamı da hükümetin denetimi altına alınmış oldu. Bu husus Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü alanında çok somut olarak geriye gidildiğini göstermektedir.”ifadelerini kullandı.