AB’den olası ‘Rus işgaline’ karşı hızlı sevkiyat planı

Eylem planında, askeri birlikler, zırhlı araçlar ve cephanelerin hızlı sevkiyatının sağlanması için önlemler öngörülüyor. Bürokratik engelleri aşmanın yanı sıra 2019 yılına kadar tüneller, yollar, köprüler ve demiryollarının dayanıklılıklarının denetlenmesi planlanıyor.

Rusya ile gerginliğin had safhada olduğu bir dönemde Avrupa Birliği (AB) özellikle ağır zırhlı savaş araçlarının mobilizasyonunun hızlandırılması konusunda büyük bir çalışma başlatıyor.

ANF BRÜKSEL Perşembe, 29 Mar 2018
AB ve NATO ülkeleriyle Rusya arasında Londra’da eski ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesi olayı üzerinden başlayan gerginlik devam ederken, Avrupa’nın olası bir Rus saldırısına karşı hazırlıksız olduğu da biliniyor.

OLASI BİR İŞGALDE ASKERİ SEVKİYATLAR GECİKECEK

Geçtiğimiz Ekim ayında sızan bir NATO raporunda, Rusya’nın Baltık ülkelerine olası bir saldırısı halinde başta tanklar olmak üzere ağır zırhlı araçların mobilizasyonunun gecikeceğine dikkat çekilmişti.

Raporda, Batı Avrupa’dan Baltık ülkelerine sevkiyat halinde kimi köprülerin ağır muharebe tanklarını taşıyamayacak kapasitede olduğu gerçeği ifade edilmişti. Ayrıca birlik ülkeleri içerisindeki bürokrasi nedeniyle tehlikeli ağır vasıtaların askeri teçizatları taşımasının gecikeceğine işaret edilmişti.

ALT VE ÜSTYAPI İÇİN EK BÜTÇE

Birçok üyesi NATO’da olan AB ise, Rusya karşısındaki bu açıklarını kapatmak istiyor. Komisyonun sunduğu bir eylem planında, askeri birlikler, zırhlı araçlar ve cephanelerin hızlı sevkiyatının sağlanması için önlemler öngörülüyor. Bürokratik engelleri aşmanın yanı sıra 2019 yılına kadar tüneller, yollar, köprüler ve demiryollarının dayanıklılıklarının denetlenmesi planlanıyor.

Komisyonun planına göre, askeri sevkiyatları geciktirecek alt ve üstyapı sorunlarını aşmak için gerekli yerlede yeni inşa ve tamiratlar yapılacak. AB’nin 2020’den sonraki yeni 7 yıllık bütçede bu tür çalışmalar için yüklü miktarlarda paralar ayrılacak.

HIZLI SEVKİYAT İÇİN BÜROKRASİ KALDIRILACAK

Komisyon, Rusya’ya karşı olası askeri sevkiyatları kolaylaştırmak için ‘tehlikeli madde’ olarak geçen cephane ve diğer malzemelere ilişkin düzenlemeleri de AB düzeyinde ele almayı planlıyor. Söz konusu düzenlemelerin tüm üye ülkeler için aynı olması ve bu sayede cephanelerin sevkiyatının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

İSİM VERİLMESE DE HEDEF RUSYA

Askeri sevkiyatlara ilişkin AB planının arka planında ise 2025 yılına kadar tamamlanması amaçlanan AB Savunma Birliği’nin kurulması bulunuyor. Her ne kadar AB Komisyonu’nun bu planında doğrudan Rusya ismi verilmese de, son yıllarda birçok konuda bu ülkeyle keskin bir anlaşmazlık içerisinde.

AB üyeleri Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Rusya’yla yaşadıkları gerginliklerde taraf olan NATO ve AB, bu ülkelerin Rusya tarafından işgal edilebileceği iddialarını ciddiye aldığını göstermişti. Rusya’nın 2008 yılında Gürcistan’a bağlı Güney Osetya, 2014’de ise Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı işgal etmesi buna gerekçe gösteriliyor.

Kaynak: ANF

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org