AB ‘İstikrar ve Barış’ fonundan askeri projelere pay vermek istiyor
2014-2020 Dönem Bütçesi’nde ciddi kesintilere giden Avrupa Birliği (AB) şimdi de yoksul ülkelere yaptığı yardımları askeri amaçlarla kullanmayı planlıyor.
5 Temmuz 2016 Salı 08:14
STRASBOURG – ANF
AB Komisyonu’nun bugün Strasbourg’da oylayarak Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’ne sunmayı öngördüğü plana göre, İstikrar ve Barışa Katkı Aracı (ISP) adlı fondan bazı ülkelere askeri yardım yapılacak. Komisyonun hazırladığı tasarının kabul edilmesi halinde, 2014-2020 yılları için 2,3 milyar euro olarak öngörülen fonun bir kısmı askeri eğitim, danışmanlık, teknik ekipman ve alt yapı harcamaları için ödenebilecek.
SINIR GÜVENLİĞİ ADI ALTINDA GÖÇÜN ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR
Komisyon, ‘devlet aygıtının işlemediği’ veya ‘istikrar, güvenlik ve kalkınmanın sivil güçlerce sağlanamadığı ülkelerin’ askeri birliklerine destek verilerek, özellikle sınır güvenliğinin arttırılmasını ve yasadığı göçün önlenmesini hedefliyor. ISP fonunun hangi ülkelerde askeri harcamalar için de kullanılacağına henüz netlik kazandırılmazken, silah ve cephane alımlarının yardım kapsamı dışında tutulacağı da savunuluyor.
Ayrıca Yoksullukla Mücadele Fonu’ndan kesilecek 100 milyon euronun bazı ülkelerin askeri harcamalarına ayrılması hedefleniyor.
AB’nin gelişmekte olan ülkelere yaptığı kalkınma yardımlarından askeri harcamalara da pay ayırmasına ilişkin planlar Nisan ayında da gündeme gelmişti. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da aralarında olduğu birçok AB ülkesinin hazırladığı bir ortak tasarıda, sivil ve askeri yardımların aynı çerçeve içerisine alınması talep edilmişti.
Kalkınma yardımlarının özellikle Libya, Mali ve Nijer gibi Afrika’dan Avrupa’ya göç yollarında kullanılan, ancak askeri olarak zayıf ülkelere aktarılması planlanıyor.
HUKUKİ OLARAK SORUNLU
AB Komisyonu’nun planlarının bizzat birliğin hukukuna aykırı olduğu biliniyor. 2007 yılında da Komisyon’un Asya ve Latin Amerika ülkeleri için belirlediği kalkınma yardımlarının bir kısmının Filipinler’in sınır güvenliği projeleri için harcanması önerilmiş, ancak Avrupa Adalet Divanı kararıyla bu plan iptal edilmişti.
AB hukukçuları tarafından 24 Mayıs’ta yapılan ortak açıklamada da, birliğin sivil kalkınma yardımlarının askeri harcamalar için ayrılmasına sert bir dille karşı çıkılmıştı. Hukukçular, AB’nin kalkınma yardımlarına dair kanunların üçüncü ülkelerin askeri güçlerini finanse etme yetkisi vermediğine dikkat çekmişlerdi.