“Almanya’nın ‘dinleme’ gerekçesi, Erdoğan’ın nükleer silah sahibi olma isteği olabilir”

Türkiye’nin nükleer santrallerle ilgili anlaşmalara “yakıt çubuklarının iadesini” dahil etmediği, Pakistan’dan ciddi miktarda santrifüj aldığı yönünde bilgi bulunduğu da iddia edildi.

‘Türkiye’nin dinlenme sebebi atom bombası’

İddialar Alman Die Welt gazetesinde yer aldı

Alman istihbaratının Türkiye’yi dinleme sebepleri arasında, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi nükleer silah sahibi yapma isteği’ de olabileceği iddia edildi.

Almanya’nın Türkiye’yi dinleme gerekçesinin, Ankara’nın yürüttüğü gizli bir atom bombası projesi olabileceği öne sürüldü.

İddiayı, Alman Savunma Bakanlığı eski çalışanı Hans Rühle, Die Welt gazetesindeki makalesinde dile getirdi.

Rühle, makalesinde “Alman İstihbarat Servisi’nin Türkiye’yi dinlemesi için birkaç sebebi öngörmek mümkün: Yabancı cihatçılar, uyuşturucu kaçakçılığı, Kürt militanlar” ve “pek de bilinmeyen sebep Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesini nükleer silah sahibi yapma isteği olabilir” ifadesini kullandı.

Rühle, Türkiye’nin nükleer santrallerle ilgili anlaşmalara “yakıt çubuklarının iadesini” dahil etmediğine de dikkat çekti.

Makalede, Alman İstihbarat Servisi’nin, Türkiye’nin Pakistan’dan ciddi miktarda santrifüj aldığı yönünde” bilgi bulunduğu da iddia edildi.

Makalede, BND’nin elindeki bilgiye göre, Erdoğan’ın emriyle 2010 yılında uranyum zenginleştirme tesisi kurduğu öne sürüldü. BND’nin elinde ayrıca, Türkiye’nin çok miktarda santrifüj bulundurduğuna dair bilginin olduğu da belirtildi. Haberde, Türkiye’nin santrifüjleri Pakistan’dan temin ettiğinin tahmin edildiği yazıldı.

Makalede ayrıca, “Türkler, 1987 yılından 2002 yılına kadar Pakistanlı Abdul Kadir Han’ın Libya, İran ve Kuzey Kore’ye binlerce santrifüjün götürülmesi için yürüttüğü çalışmalarında yer almıştı. Pakistan’daki tesislerdeki tüm elektronik parçalar Türkiye’den getirilmişti. Han elindeki tüm kaçak santrifüjleri Türkiye’de saklamak istemişti. Dönemin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif Türkiye’ye 1988 yılında nükleer çalışmalar konusunda ortaklık teklif etmişti” görüşleri yer aldı.

Makale Türkiye’nin nükleer silah üretmek istediğine dair bir diğer gerekçe de Türkiye’nin füze programındaki gelişmeler olarak gösteriliyor. Türkiye’nin daha önce kısa menzilli füzeler denerken, ardından orta menzilli füze denediğini ve 2015 yılında da 2 bin 500 kilometre menzilli bir füzeyi kullanıma sunmaya hazırlandığına değinildi.

Rühle, 2012 yılında Türkiye’de yapılmış bir anketi de makalesine taşımış: Ankete katılan 1500 Türk’ün yüzde 54′ü, İran’ın nükleer silahlara sahip olması durumunda Türkiye’nin kendi nükleer silahını geliştirmesine yönelik görüş bildirmiş.

demokrathaber.net

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org