Almanya’nın Silah İhracatı Son 10 Yılın En Yüksek Düzeyine Ulaştı

Almanya hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, silah ihracatı konusunda, ihracat yapılan ülkelerde demokrasi ve insan haklarının durumunu dikkate aldıklarını kaydetti.
2013 yılında en büyük silah satış anlaşmaları Cezayir ile gerçekleştirildi. Alman hükümeti, Cezayir’e yaklaşık 825 milyon avroluk silah satışına onay verdi.

Almanya’nın 2013 Silah İhracatı Raporu

11 Haziran 2014 AA
Almanya’nın silah ihracatı 5 milyar 846 milyon avroya yükseldi Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler Cezayir, Katar, ABD, Suudi Arabistan, Endonezya, İsrail ve İngiltere NATO veya AB üyesi olmayan ülkelere silah ihracatı, son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaşarak 3 milyar 606 milyon avroya yükseldi.

Almanya’nın silah ihracatı 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 24 artarak 5 milyar 846 milyon avroya yükseldi. NATO veya Ab üyesi olmayan ülkelere silah ihracatı, son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2013 Silah İhracatı Raporu, kamuoyuna açıklandı.

Almanya’nın savunma sanayii alanındaki ihracatı son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaşırken, en çok silah satılan ülkeler sırasıyla Cezayir, Katar, ABD, Suudi Arabistan, Endonezya, İsrail ve İngiltere oldu.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 2013 yılında izin verdiği silah satışı 5 milyar 846 milyon avroya ulaşırken, Ab ya da NATO üyesi olmayan ülkelere silah satışı 3 milyar 606 milyon avroyla son 10 yılın rekorunu kırdı.

Almanya’nın silah ihracatında Ab ve NATO ülkelerinin payı yüzde 38’e gerilerken, üçüncü ülkelerin payı yüzde 62’ye yükseldi.

2013 yılında en büyük silah satış anlaşmaları Cezayir ile gerçekleştirildi. Alman hükümeti, Cezayir’e yaklaşık 825 milyon avroluk silah satışına onay verdi.

İsrail’e 266 milyon avroluk satış

En çok silah satılan üçüncü ülkeler arasında Katar 673 milyon avroyla ikinci, Suudi Arabistan 361 milyon avroyla üçüncü, Endonezya 295 milyon avroyla dördüncü, İsrail de 266 milyon avroyla beşinci sırada yer aldı.

Almanya’nın İsrail’e satış için izni verdiği askeri teçhizat ve malzemeler arasında ağırlıklı olarak uçaksavar sistemleri, askeri araçlar ile araç yedek parçaları yer aldı.

İhracat lisansı verilmeyen başvurular

Alman hükümeti geçen yıl yapılan ihracat başvurularından 71’ini reddetti. Reddedilen başvuruların ayrıntıları açıklanmazken, bunların yapılacağı ülkeler arasında Çin, İran, Rusya, Ukrayna, Sırbistan ve İsrail’in yer alması dikkat çekti.

Almanya’nın savunma sanayi ihracatında en büyük kalemi 2,2 milyar avro ile tank ve zırhlı mekanize araçlar oluşturdu. Askeri elektronik alanında ihracat 424 milyon avroya ulaşırken, askeri amaçlı yazılımların ihracatı 57 milyon avro oldu.

Hükümetten şeffaflık sözü

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Stefan Kapferer düzenlediği basın toplantısında, raporun geçen yıl iktidarda olan muhafazakar-liberal koalisyon hükümeti döneminde verilen ihracat izinlerini kapsadığını vurgularken, gelecek dönemde daha şeffaf bir politika izleneceğini ve üçüncü ülkelere ihracatta daha sıkı kurallar getirileceğini kaydetti.

Aralık ayında göreve başlayan muhafazakar-sosyal demokrat hükümetin bu yönde yeni kararlar aldığını ve silah ihracatı lisansları konusunda karar veren Federal Güvenlik Konseyi’nin yönetmeliğini değiştirdiğini hatırlatan Kapferer, şunları kaydetti:

“Yeni alınan kararlar uyarınca silah satışlarına izin verildiğinde 14 gün içerisinde Parlamento’nun Ekonomi Komisyonu’na bilgi verilecek. Bizler, silah satışlarına ilişkin yıllık raporu bu yıl daha erken açıklayarak, kamuoyunda süren tartışmalara katkıda bulunmaya çalıştık. Bu yılın ilk 6 ayına ilişkin bir ara raporu da sonbaharda açıklayacağız”

Kapferer, Rusya veya Ukrayna’ya olası silah ihracatı konusunda sorular üzerine, bölgede yaşanan son gelişmeler nedeniyle halihazırda Rusya ile ilgili herhangi bir silah ihracatı lisansı kararı verilmediğini, aynı durumun Ukrayna için de geçerli olduğunu vurguladı.

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Federal Basın Merkezi’ndeki basın toplantısında sorular üzerine yaptığı açıklamada, silah ihracatı konusunda, ihracat yapılan ülkelerde demokrasi ve insan haklarının durumunu dikkate aldıklarını kaydetti.

Seibert, “Federal hükümetin silah ihracatı politikası her zaman sınırlayıcı koşullar içermiştir. İhracat izinleri ayrı ayrı olarak incelenmiştir. Bu ihracatın insan haklarına olumsuz etkide bulunmaması, güvenlik politikalarına olumsuz etkide bulunmamasına dikkat edilmiştir. Bu kriterlere bağlı olmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. – Berlin

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org