Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin Soruşturma Komisyonu, Suriye rejiminin kuşatma ve açlığı bir savaş metodu olarak kullandığı tepkisinde bulundu. Komisyon, muhalif grupları da kuşatma taktiğine başvurmakla suçladı.
Suriye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu güncelleyen Soruşturma Komisyonu, “Suriye’de düzenli bir şekilde top atışları ve uçaklarla bombalanan kuşatma altında 25 bini aşkın kişi var. İnsani yardım, gıda ve tedavi olanaklarından yoksunlar, açlık ve teslimiyet arasında tercih yapmaları gerekiyor” dedi.
BM tarafından görevlendirilen Brezilyalı Paulo Sergio Pinheiro başkanlığındaki üç uluslar arası hukukçu tarafından hazırlanan raporda, Suriye hükümetinin kuşatma tekniğine başvurduğu, temel ihtiyaçlar olan su, gıda, barınma ve tedaviyi, kendi stratejisinin unsurları olarak kullandığı belirtildi.
Güncellenen rapor Temmuz 2013 ile Ocak 2014 arasını kapsıyor. Soruşturmacılar, Şam mahalleleri veya çevresindeki alanlar, Guta, Deraya ve Muadamiyet el Şam ve 20 bin kişinin mahsur kaldığı Filistinli mültecilerin bulunduğu Yarmuk kampına karşı kuşatma amacıyla askeri operasyonlar düzenlendiğini belirttiler.
Raporda, “Bu alanlardaki nüfusu terörize etmek için, savaşçı olmayanlar hükümet güçleri tarafından kurulan kontrol noktalarında alınarak şiddete maruz bırakıldılar” denildi.
Muhalif grupların da bu kuşatma stratejisine başvurduğu tepkisinde bulunan BM Soruşturma Komisyonu, Halep bölgesindeki Nubul ve Zahra ile Hama bölgesindeki El Gab Vadisi’ni örnek gösterdi.
Bu komisyon, BM tarafından Eylül 2011’de devreye konuldu. Komisyon, savaş ve insanlığa karşı suçları araştırıyor.
Suriye’ye girişine rejim tarafından izin verilmediği belirtilen Soruşturma Komisyonu, elde ettiği bilgileri tanıklıklara, uydudan çekilmiş fotoğraflara, görüntülü belgelere ve farklı organizasyonlardan topladığı bilgilere dayandırıyor. Son güncelleme için 563 yeni tanıklık elde edildi. Böylece 2011’den bu yana kayda alınan tanıklıkların sayısı 2 bin 600’ü geçti.
Komisyonun başındaki Brezilyalı Paulo Sergio Pinheiro, savaş suçu ve insanlığa karşı suç failleri olduğu belirtilen iki sorumlunun isimlerinin daha listeye eklendiğini ve bunun BM’de olduğu, ancak isimlerinin yayınlanmadığını kaydetti. Bunların yakalanarak adalet önüne çıkarılması olasılığı nedeniyle isimlerin yayınlanmadığı belirtiliyor.
Komisyon, başta Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıma yetkisi olan BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslar arası toplumu harekete geçmedeki yetersizliklerinden dolayı eleştirdi.