‘Durmayan’ aracı tarayıp 2 genci öldüren polislerin tutuklanması OHAL gerekçesiyle reddedildi

Gazi Mahallesi’nde 14 Nisan akşamı ‘dur ihtarına uymadığı’ iddiasıyla polisin açtığı ateş sonucu araçta bulunan Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un yaşamını yitirdiği soruşturmaya ‘kısıtlılık’ getirilmesinin ardından şüpheli polislerin tutuklanması talebi de OHAL gerekçesiyle reddedildi.

Gerekçe OHAL: Gazi soruşturmasında polislerin tutuklanması reddedildi

25 Nisan 2017 14:45 HABER MERKEZİ – Gazi’de polisin açtığı ateşle yaşamını yitiren Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un ölümünün ardından başlatılan soruşturmaya ‘kısıtlılık’ getirilmesinin ardından şüpheli polislerin tutuklanması talebi de OHAL gerekçesiyle reddedildi.

İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde 14 Nisan akşamı ‘dur ihtarına uymadığı’ iddiasıyla polisin açtığı ateş sonucu araçta bulunan Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un yaşamını yitirdiği cinayetle ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmaya şüpheli polislerin avukatlarının talebi üzerine “kısıtlılık” kararı verilmesi ardından polislerin tutuklanması talebi de reddedildi.

dihaber’de yer alan habere göre Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli polislerin tutuklanması talebini 2935 Sayılı OHAL Kanunu’nu gerekçe göstererek reddetti. OHAL Kanunu 2935 Sayılı OHAL Kanunu’nun silah kullanma yetkisini düzenleyen 23. maddesi şöyle:

“Olağanüstü Hal ilanından sonra kolluk kuvvetleri ile kendilerine görev verilen özel kolluk kuvvetleri ve silahlı kuvvetler mensupları, görevlerini yerine getirirken kanunlarda silah kullanmayı icap ettiren hal ve şartlardan herhangi birinin tahakkuku halinde, silah kullanma yetkisini haizdirler.

Olağanüstü Hal’in bu kanunun 3’üncü maddesinin (b) bendi gereğince ilan edilmesi halinde, silah kullanma yetkisini sahip bulunan güvenlik kuvvetlerinin teslim ol emrine itaat edilmemesi veya silahla mukabeleye yeltenilmesi veya güvenlik kuvvetlerinin meşru müdafaa durumuna düşmeleri halinde görevli güvenlik kuvvetleri mensupları doğruca ve duraksamadan hedefe ateş edebilirler. Silah kullanan bütün personel hakkında 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 87’inci maddesinin V ve VI’ıncı fıkraları hükümleri ile 1481 sayılı Asayişe Müessir Bazı Fiillerin Önlenmesi Hakkındaki Kanunun 3’üncü maddesi hükümleri uygulanır. Ayrıca haklarındaki soruşturma işlemi tutuksuz yapılır.

Yukarıda belirtilen görevlilerin devlet otoritesini, can ve mal güvenliğini korumak için silah kullanmalarına ilişkin olarak bölge valisi ve il valisinin bu maddeye göre verdiği emirler, uygun araçlarla ilan edilir.”

Kaynak: Gazete Karınca

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org