Gebze Teknik Üniversitesi’nde Kale grubunun desteği ile İHA teknolojisi geliştiriliyor

Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ata, “Kale grubunun destekleri ile Türkiye’de patentini almış olduğumuz bir hidrojen kartuş sistemi de geliştirdik. Sistem şu an TSK’da faaliyet gösteren İHA’lara göre tasarlandı ve deneme testleri yapılıyor” dedi.

İHA’lara menzil dopingi

Türk bilim adamlarının geliştirdiği yüksek kapasiteli yakıt hücreleri, yerli insansız hava araçlarında kullanılmaya başlandı. Yeni teknoloji, batarya kullanımına göre İHA’ların menzilini iki kat arttırıyor.

Yeni Şafak | Aybike Eroğlu | 29 Kasım 2014, 23:58
İnsansız Hava Araçlarının (İHA) menzilini uzatmak için batarya sisteminden yakıt hücresi sistemine geçiş yapıldı. Gelişme sayesinde İHA’lar artık daha uzun havada kalarak daha uzun menzille sahip olacak. Gebze Teknik Üniversitesi’nde tamamlanan proje kapsamında mini İHA’lar için 200 wattlık yakıt hücre sistemi geliştirildiğini anlatan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ata, “Kale grubunun destekleri ile Türkiye’de patentini almış olduğumuz bir hidrojen kartuş sistemi de geliştirdik. Sistem şu an TSK’da faaliyet gösteren İHA’lara göre tasarlandı ve deneme testleri yapılıyor” dedi.

ASKERİ TESTLERE BAŞLANDI
Yakıt Hücrelerinde ‘PEM’ adı verilen sistemler noktasında üniversite olarak ürün çıkarma aşamasına geldiklerini aktaran Prof. Dr. Ali ATA, “Belli ürünlerin prototipleri tamamlandı. Patentleri de alındı. Artık seri üretim aşamasına gelen bu sistemler askeri alanda deneniyor” dedi.

2 YERİNE TEK İHA UÇACAK
Yakıt hücresi sistemi sayesinde İHA’lara enerji sağlandığını anlatan G.T.Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlyas Kandemir de, “Yakıt hücresi sistemi sayesinde İHA’larda bataryaya duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdık. Bu sistemle, 2 saatlik uçuşlar 4 ila 8 saate kadar uzatıldı. Yani operasyon sırasında 2 İHA kullanacağına tek İHA kullanabilir” diye konuştu.

Kısa adı PEM olan “polimer elektrolit membranlı” yakıt hücreleri, hidrojen ve oksijenin elektro-kimyasal reaksiyonu sırasında açığa çıkan kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine çeviriyor.

Sınır güvenliği ondan sorulur

Sınır güvenliği açısından İHA’ları olmazsa olmaz sistem olarak nitelendiren Prof. Dr. Ali Ata, “İsraille yaşanan Heron krizinden sonra, mevcut İHA’ların geliştirilmesi için düğmeye basıldığını söyledi. Projenin prototiplerinin tamamlandığını aktaran Ata, ana sistem denemelerinin Kale Grubu’nun girişimleriyle sürdürüldüğünü kaydetti.

http://www.yenisafak.com.tr/gundem/ihalara-menzil-dopingi-2031961

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org