“Her askeri harekat sonrası, silah ihracatımızda artış oluyor”

“Şu an Gazze Şeridi’nde yapılan gibi her askeri harekat sonrası yabancı müşterilerimizde artış oluyor. Tabiki yurt dışında ciddi bir pazarlama yapıyoruz ancak İsrail ordusunun operasyonları kesinlikle pazarlamayı etkiliyor”

İsrail’in Gazze’ye Saldırılarının Silah Sanayisine Etkisi

12 Ağustos 2014 17:43 AA
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının, silah ihracatını canlandırdığı öne sürülüyor
Askeri gereçler üreten Meprolight firması Yönetim Kurulu Başkanı Gold: “Gazze Şeridi’ndeki gibi her askeri harekat sonrası, yabancı müşterilerimizde artış oluyor”

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının silah ihracatını canlandırdığı iddia ediliyor.

İsrail’de Keskin Nişancı dürbünü, gece görüş araçları gibi askeri gereçler üreten Meprolight firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Eli Gold, İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, Gazze’deki saldırılara değinerek, “Şu an Gazze Şeridi’nde yapılan gibi her askeri harekat sonrası yabancı müşterilerimizde artış oluyor. Tabiki yurt dışında ciddi bir pazarlama yapıyoruz ancak İsrail ordusunun operasyonları kesinlikle pazarlamayı etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Savunma ekipmanları üzerine çalışan “Yedek Tümgeneral” Danny Yatom ise “Operasyon, savunma sanayi ihracatını güçlendirme potansiyeli taşıyor. Savunma sistemleri kendini ispatlamış oluyor” şeklinde görüşünü dile getirdi.

“Bu savaşta” ordunun özellikle tüneller konusunda yeni ihtiyaçlarının olduğunu fark ettiklerini aktaran Yatom, bu konuda “iyileştirme için” harekete geçildiğini tahmin ettiğini söyledi. Savunma ekipmanlarını icat edenler ve üretenlere para ödülü verildiğini aktaran Yatom, “Koruyucu Hat” operasyonunun “savunma sistemlerinin geleceğiyle” ilgili yeni göstergeler sunduğunu savundu.

Silah sanayisinde hummalı çalışma

Öte yandan söz konusu gazete, İsrail’in kuzeyinde yer alan En-Nasıra’daki askeri sanayi şirketinde, 300 kişinin çalıştığına değinerek, son 4 haftada işçilerin yoğun şekilde çalıştığını kaydetti. Gazete, “Nöbet sistemiyle 24 saat aktif olan şirkette ilk defa Koruyucu Hat operasyonunda kullanılan silahlar üretildi. Bu silahlar arasında 5,56 kalibrelik kurşunlarla gelişmiş iki tür tank topu yer alıyor. Bu toplar, tanksavar taşıyan kişilerin üzerinde havada iken patlayarak, şarapnele dönüşebilme özelliğine sahip” diye yazdı.

İsrail askeri sanayi şirketinin son bir kaç senede “önemli gelişmeler katettiğini”, bu çerçevede yeni üretilen “süper akıllı bomba”nın “Koruyucu Hat” operasyonunda da kullanıldığını aktaran Gazete, söz konusu bombanın ihracatından da 600 milyon dolar civarında gelir elde edildiğini kaydetti.

Gazetenin görüşlerine başvurduğu Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü eski müdürü “Yedek Tümgeneral” Isaac Ben Yisrael de İsrail’i ürettiği tüm silahların ihracatta başarı sağlanamayacağını savunarak, şöyle devam etti:

“Mesela bu savaşın en önemli gelişmelerinden biri olan Demir Kubbe savunma sistemi, dünyada talep görmedi. Çünkü diğer ülkeler benzer bir tehditle karşılaşmıyor. Ayrıca savunmanın hazinesine gelen meblağın çoğu savaştan sonra askeri envanterlerin stoklanması için kullanılacak. Böylelikle savaş sistemlerinin gelişimi için ayrılan bütçede azalma olacak.”

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye, 7 Temmuz’da havadan, 17 Temmuz’da da karadan saldırılara başlamıştı. Saldırılarda bugüne kadar bin 943 Filistinli hayatını kaybetmiş, 9 bin 886 kişi yaralanmıştı.

İsrail tarafı ise 64’ü asker 3’ü sivil 67 vatandaşının hayatını kaybettiğini, 651’i asker bin 8 kişinin yaralandığını duyurmuştu. İzzeddin el-Kassam Tugayları ise 161 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı. – Kudüs

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org