İsrailli vicdani retçi, orduya katılmak yerine hapse girecek: ‘Daha fazla cinayet, kaybedilen hayatları geri getirmeyecek’

“Gazze’de insanlar her gün katledilirken kendimi bir kahraman falan olarak görmüyorum” diyor. Ve şunu vurgulamak isterim ki kesinlikle tek değilim. İşgal karşıtı başka aktivistler de var. İnsanlar orduya katılmamayı tercih ediyor. Genç ve yaşlı barış kampanyacıları. Ama aynı zamanda bunun cesaret gerektirdiğini de düşünüyorum.”

‘Daha fazla cinayet, kaybedilen hayatları geri getirmeyecek’: 18 yaşındaki Tal Mitnick, IDF’ye katılmak yerine hapse girecek

İsrail’de 7 Ekim’den bu yana hapsedilen ilk vicdani retçi, çatışmanın ‘askeri bir çözümü olmadığını’ söylüyor

Tal Mitnick bu hafta zorunlu askerliği tekrar reddetmeyi planladığını söyledi.

Michael Segalov

23 Ocak 2024
Tal Mitnick’in geçen ay İsrail askeri hapishanesindeki ilk sabahında küçük bir sınıfa girmesi emredildi. Duvarlarına çeşitli ünlü sözler iliştirilmişti. Biri dikkatini çekti: “Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır.” Altındaki isim: Nelson Mandela.
Ailesinin Tel Aviv’deki evinin yatak odasında Zoom üzerinden konuşan 18 yaşındaki çocuk, “Neredeyse kendi kendime gülüyordum” diyor. “Apartheid’i savunan bir ordu bunu duvarlarına asıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Güney Afrika uluslararası ceza mahkemesinde İsrail’e karşı davasını hazırlarken mi? Bu alıntının orada olmasının ne kadar saçma olduğuna dikkat çektim. Başka hiçbir mahkum anlaşmaya varmadı. Ne kadar yalnız olduğumu fark ettim.”

Aralık ayı sonlarında Mitnick, İsrail Savunma Kuvvetlerine katılmak için zorunlu askere alınmayı reddetti. Sonuç olarak, askeri mahkeme onu 30 gün gözaltında tutma cezasına çarptırarak onu, 7 Ekim’den bu yana İsrail’de hapse atılan ilk vicdani retçi yaptı. Serbest bırakıldıktan bir gün sonra, Cuma öğleden sonra geç saatlerde Guardian’la konuştu. Mitnick hafta sonunu arkadaşları ve ailesiyle vakit geçirdi ve savaş karşıtı yürüyüşe katıldı. Bu özgürlük kısa ömürlü olacaktır. “Salı sabahı ordudan taslak emrimi zaten aldım. Tekrar askeri üsse gideceğim ve onlara hizmet etmeyi reddettiğimi söyleyeceğim. Tekrar hapse atılacağım.” Salı sabahı Mitnick, 30 gün daha hapis cezasına çarptırıldı.

Bu döngünün ne kadar sürebileceğini hiçbir politika belirleyemez. Reddedenler çoğu zaman toplam 100 gün veya daha uzun süre kilit altında kalıyor ve bunun ardından IDF İsrail Ordusu), onların hizmete uygun olmadıkları sonucuna varıyor.

Mitnick’in son askere alınma tarihi 26 Aralık 2023’tü. “O gün askere gidecektim, evet ama pek çok kişi de askere gidecekti. Akranlarım da oradaydı; anneleri, babaları ve kardeşleri de, belki de hayatlarını riske atmak için çocuklarını gönderdiklerini biliyorlardı.” Diğer askere alınanları da yüzlerce olarak saydı. “Orada başka birinin, bu durumda benim, aynısını yapmayı reddettiğini mi gördün? Birçoğu beni görmezden gelip yürümeye devam etti ya da geçerken sadece birkaç kelime söyledi. Bize hain derlerdi, Be’eri’dekinin ben olmam gerektiğini söylerlerdi.”

Protestocular 26 Aralık’ta Mitnick’i destekliyor.

Reddedenleri destekleyen bir ağ olan Mesarvot tarafından, zorunlu askerlik yeri olan Tel HaShomer askeri üssünün dışında Mitnick’e desteğini göstermek için küçük bir protesto düzenlendi. Arkadaşlar ve aile de daha anlayışlıydı. “Ne istediğimin ılımlı, şiddet içermeyen ve barışçıl olduğunu biliyorlar” diye açıklıyor, “bakış açım burada norm olmasa bile.”

Mitnick, uzun yıllardır askerlik yapmayacağını bildiğini söyledi. Okulda matematik ve bilgisayar bilimleri okurken bir öğretmeni, doğal yeteneklerinin elit bir istihbarat birimindeki bir göreve uygun olacağını öne sürdü. “Böylece konuyu daha çok inceledim. İstihbarat birimlerinin, LGBTQ+ Filistinlilere ve İsrail’de sağlık tedavisine ihtiyaç duyan kişilere muhbir olmaları için şantaj yaptığını öğrendim. Sistemin nasıl baskı üzerine kurulduğunu görmeye başladım. Bunu fark ettiğimde, sadece reddetmem değil, aynı zamanda ona karşı çalışmam gerektiğini de biliyordum.

7 Ekim olayları onun kararını doğruladı. “İsrail bu savaşı çoktan kaybetti” diye düşünüyor. “Daha fazla cinayet ve daha fazla şiddet, 7 Ekim’de kaybedilen hayatları geri getirmeyecek. İnsanların yaralandığını biliyorum. Travma geçirmiş. Ama bu hiçbir şeyi daha iyi yapmaz. Filistin toplumundaki aşırı fikirlerin kökünü kazımak için, onların İsrail’de de kökünü kazımalıyız.”

Ve böylece, geçen ay askeri üsse girdiğinde Mitnick askere alma memuruna kimliğini verdi. “Dedim ki: ‘Hayır, bunu yapmıyorum.’ Bana bağırıldı, başka seçeneğim olmadığı söylendi. Kendim için ayağa kalkmam gerekiyordu.” Komutanlıktan komutanlığa gönderildi. “Her birine aynı şeyi söyledim: Bu çatışmanın askeri bir çözümünün olmadığına inanıyorum. Ben bir pasifistim.”

İlk kez reddedenler için yedi ila 10 gün standart bir yaptırımdır. 26 Aralık’ta Mitnick’e, Kfar Yona kasabasının hemen dışındaki bir hapishanede geçirilmek üzere 30 gün hapis cezası verildi.

“Gazze’de insanlar her gün katledilirken kendimi bir kahraman falan olarak görmüyorum” diyor. Ve şunu vurgulamak isterim ki kesinlikle tek değilim. İşgal karşıtı başka aktivistler de var. İnsanlar orduya katılmamayı tercih ediyor. Genç ve yaşlı barış kampanyacıları. Ama aynı zamanda bunun cesaret gerektirdiğini de düşünüyorum.”

En azından internette bazı Filistin yanlısı sesler, Mitnick’e yağan övgüleri sorguladı ve sivillerin katledilmesine katılmayı reddetmenin en az beklenen şey olduğunu öne sürdü. “Hizmet etmeyi reddetmenin burada çok büyük bir toplumsal sonucu var” diyor, “özellikle bunu halka açık olarak yapmak. İsrail toplumu o kadar militarize olmuş durumda ki çoğu konuşma ‘Nerede görev yaptın?’ sorusuyla başlıyor. veya ‘Nerede hizmet ediyorsunuz?’ Yapmadım, yapmadım, yapmayacağım dediğinizde bir boşluk açılıyor. Bunun için bir bedel ödüyorum. İsrail’de doğdum; burada yaşamayı ben seçmedim. 18 yaşında sınavımız var, ülke ve sistem suç ortağı olup olmadığımızı görmek için bizi test ediyor.”

7 Ekim olayları İsrail’deki siyasi paradigmaları değiştirdi. Mitnick, “Dört ay önce bile yargı reformu protestolarının ortasındaydık ” diyor. Gösterilerde aktif rol aldı. “Ret hareketi çekiş gücü kazanıyordu. Şimdi yargı reformunu protesto eden sözde liberaller Gazze’de insanları katleden pilotlardır. Hükümetteki yolsuzluğu dile getiren insanlar artık Gazze’de sivil olmadığını söyleyerek aşırı sağ liderliği destekliyor.”

Netanyahu’nun yargı reformuna karşı 12 Ağustos’ta Tel Aviv’de protestolar.

Hitpakhut bugün İsrail’de çok kullanılan bir terimdir. “Ayılmak anlamına geliyor. Belirsiz bir şekilde barış yanlısı olan birçok İsrailli liberal artık Gazze’nin yok edilmesinden yana. Kafalarının iyi olduğunu, barış hayaliyle sarhoş olduklarını söylüyorlar; şimdi ayıldılar ve Filistinlileri öldürmemiz gerektiğini söylüyorlar.”

Mitnick için hapishane hayatı bazı ayarlamalar gerektirdi. “Askeri hapishanedeki bir asker gibi muamele görüyorsunuz” diyor. “Personel muhafız değil komutan olarak adlandırılır. Günün bir kısmı sizinle konuşurken saatlerce sırada beklemeniz söylenerek geçiyor. Aksi takdirde yemek yersiniz, odanızı temizlersiniz, belki dinlenirsiniz. Daha sonra defalarca tekrarlayın. Medyaya erişim sınırlıydı. “Tek düzenli haber kaynağı sağcı günlük gazete Israel HaYom’dur” diyor. Ara sıra hücre içi televizyonunda bir haber programı yayınlanıyordu, ancak yerli yayıncılar Mitnick’i ve daha geniş savaş karşıtı hareketi neredeyse görmezden geldi. Mitnick’in açıklaması şöyle: “Medya giderek daha fazla öldürme ve katliam yapma rızası üretmeye çalışıyor.” “Başka bir yol olduğunu öne sürerek benim fikrimi gösterirlerse, bu hükümetin yaptıklarını baltalar.”

Mitnick diğer mahkumlara neden içeride olduğunu söylemek konusunda isteksizdi. “Çoğunlukla firarilerle birlikte hapishanedeydim. Daha sonra askerlik yapanlar geri dönmedi. Çoğunlukla sosyoekonomik nedenlerden dolayıdır.” Varsa da çok azı onun siyasi pozisyonunu paylaşıyordu. “Bunu tüm süreç boyunca sır olarak saklayamayacağımı biliyordum” diyor. “Ben de konuştum. Başlangıçta bana aptal ve saf denildi. Daha da kötüsü.”

Ama görüşmeleri vardı. “Fikrimi insanileştirmek önemli. Tanıdığım bir adam, diğer mahkumların arkamdan benim hakkımda konuştuğunu duydu ve sonra beni savundu. Onlara Hamas’ı desteklemediğimi, sadece barış istediğimi söyledi.”

Aslında Mitnick, kendi kuşağının İsraillilerin genel olarak aynı fikirde olmadığını biliyor. “Buradaki gençler ebeveynlerinden daha sağcı” diyor. Barış aktivistleri tutuklandı ve kamuoyunun kınamasıyla karşı karşıya kaldı.

“Hala umutluyum” diyor. “Burada umudumuzu kaybetme ayrıcalığımız yok. Umarım benim yaşımdaki gençlerin sayısı giderek artıyor ve sürekli terör saldırısı korkusuyla yaşamanın ya da 18 yaşındaki gençleri askere almanın normal olmadığını anlıyor. Burada hiçbir şey normal değil ve bunu değiştirme gücümüz var.”

Salı sabahı Mitnick Tel HaShomer’a döndü. Şimdi bir ay daha gözaltında tutulma tehlikesiyle karşı karşıya.“ Bu işin görünürde bir bitiş tarihi yok” diyor ve ekliyor: “Bu hiç de kolay değil. İçeride günleri saymıyordum. Burada ben de dışarıda olmayı kutlamıyorum. Bu sadece atmam gereken bir adım. Bir noktada beni serbest bırakmak zorunda kalacaklar.”

Kaynak: The Guardian

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org