Foto: ICAN lideri Beatrice Fihn (sağda), ödülü komite başkanı Andersen’den aldı. (solda)
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNÜ ALAN ÖRGÜT
“Nükleer Savaş Bir Öfke Nöbeti Uzaklıkta”
Nükleer silahların tamamen ortadan kaldırılması için kurulan ICAN bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu. Örgütün lideri Beatrice Fihn, ödül töreninde “Nükleer savaş bir öfke nöbeti uzaklıkta” uyarısı yaptı.
İstanbul – BİA Haber Merkezi 11 Aralık 2017, Pazartesi 09:47
Nobel Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN) örgütünün lideri Beatrice Fihn, Norveç’in başkenti Osla’daki ödül töreninde yaptığı konuşmada nükleer savaş uyarısı yaptı.
Fihn, “milyonlarca insanın ölümünün sadece küçük bir öfke nöbeti uzaklıkta olduğunu” kaydederken, “Sadece bir seçeneceğimiz var. Ya nükleer silahların sonu gelecek ya da bizim sonumuz” dedi.
Fihn’in bu sözleriyle ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimle ilgili uyarı yaptığı düşünülüyor. Kuzey Kore son füze denemesinde yeni füzesinin Washington’a ulaşabileceği açıklamasını yapmıştı.
Komite başkanından ‘sorumsuz lider’ uyarısı
Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen ise Fihn’den önce yaptığı konuşmada benzer bir uyarıda bulundu ve “her nükleer devlette sorumsuz liderlerin iktidara gelme olasılığının bulunduğunu” söyledi.
Nobel Komitesi, ICAN’e ödülü, “nükleer silahların yol açabileceği insani felaketlere dikkat çekmek için yürüttüğü çalışmalar” nedeniyle vermişti.
ICAN’in faaliyetleri
* 60’dan fazla ülkede 200’ün üzerinde organizasyonla birlikte çalışan bir çatı örgütü olan ICAN, nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasını öngören bir anlaşmanın derhal imzalanması için çalışmalar yürütüyor.
* ICAN’in bugüne kadarki en büyük başarısı, Birleşmiş Milletler’in, nükleer silahların yasaklanması anlaşmasını görüşmesini sağlamak oldu.
* Birleşmiş Milletler 7 Temmuz’da 122’ye karşı 1 oyla ‘Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı kabul etti. Bu anlaşma, nükleer silahların geliştirilmesi, üretimi, stoklanması, satın alınması ve test edilmesinin yasaklanması kapsıyor.
* ICAN anlaşmayı, “Büyük bir tehdit haline gelen kitle imha silahlarını kategorik olarak yasa dışı ilan eden tarihi bir anlaşma” olarak yorumlamıştı.
(PT)
Kaynak: Bianet