“OHAL ‘faili meçhul’ kadın cinayetlerini arttırdı”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2012’de 210, 2013’te 234, 2014’te 294, 2015’te 303 ve 2016 yılında 328 kadın en yakınındaki erkek tarafından öldürülürken, 2017 yılının sadece ilk 10 ayında 339 kadın öldürüldü.

OHAL ‘faili meçhul’leri arttırdı

KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, cezasızlığın kadına yönelik şiddete ortam hazırladığını belirterek, “OHAL ‘faili meçhul’ kadın cinayetlerini arttırdı. Kadın cinayetlerinin yüzde 30’u ‘faili meçhul’ cinayetlerdir” dedi.

17 Kasım 2017 Cuma | Kadın
SADİYE ESER / MA / İSTANBUL
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2012’de 210, 2013’te 234, 2014’te 294, 2015’te 303 ve 2016 yılında 328 kadın en yakınındaki erkek tarafından öldürülürken, 2017 yılının sadece ilk 10 ayında 339 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerindeki artışı ve nedenlerini değerlendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, cinayetlerdeki artışın nedeninin kadınların aleyhine çıkarılan yasalar olduğunu belirtti.

Yasaların tersi uygulanıyor

Kadın cinayetlerinde 2011 yılında yaşanan düşüşün nedeninin kadın şiddetine yönelik yasaların yapılması ve koruma kanununun getirilmesi olduğunu kaydeden Kav, ancak bu yasaların sonraki süreçte uygulanmadığını söyledi. Bu nedenle kadın cinayetlerinde yeniden bir artış yaşandığının altını çizen Kav, “Öte yandan Mayıs 2011’de Türkiye tarafından Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi imzalandı. Ama Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan maddeleri tersine uygulaması cinayetlerin artışına neden oldu” dedi.

Cezasızlık şiddete açık ortam yaratıyor

Kadın cinayetlerinin Türkiye’de baştan önlenmediğini ifade eden Kav, şöyle dedi: “Cinayeti önceden önleyemediğimiz için şiddet merdivenleri çok rahat bir şekilde çıkılabiliyor. Platform olarak ‘cinayetlerde cezasızlığa ve indirime son’ diyoruz. Cinayeti önceden önleyebilsek ve önceki şiddet biçimlerini etkili bir şekilde cezalandırabilsek, sonuç alabiliriz. Takip ettiğimiz davaların yarısında indirim uygulanırken, yarısında ise indirim uygulanmıyor. Ancak önemli olan şey cinayete kadar gitmeden diğer saldırı biçimlerinde etkin cezalandırma uygulanmalıdır. Mesela Helin Palandöken’in öldürülmesi tam ısrarlı takip ile hiç mücadele etmediğimizin açık kanıtıdır. Bu tür suçları tümü ile cezasız bıraktıkça şiddete serbest bir ortam yaratıyoruz.”

Diğer nedeni OHAL

Kadın cinayetlerindeki artışın bir diğer nedeninin Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte artan hak ihlallerinin normalleşmesi olduğunu aktaran Kav, “Barbarca, hukukun ‘canavarca his’ diye tabir ettiği şekilde kadınlar işkence edilerek öldürülebiliyor” diye belirtti. OHAl’in ayrıca “faili meçhul” kadın cinayetlerini de arttırdığını ifade eden Kav, kadın cinayetlerinin yüzde 30’nun “faili meçhul” cinayetler olduğunu söyledi.

Ekim’de 40 kadın katledildi

2017 yılının Ekim ayında 40 kadının öldürüldüğünü ifade eden Kav, bu sayının son yıllarda görülmedik bir sayı olduğunu aktardı. Ekim ayında kadın cinayetleri rakamının bu kadar yüksek olmasının nedenini Kav şöyle açıkladı: “Kadınları bu kadar güçsüzleştiren, kadını hedefe koyup haklarına saldıran yasaların bu kadar gündemde olduğu Ekim ayında kadın cinayetleri çok yaşandı. Ekim’de cinayetlerin bu kadar yüksek olmasının sorumlusu bu müftülük yasasını gündeme getirenler, hazırlayanlar ve bunu topluma dayatanlardır.”

Kolluk kuvveti eve geri gönderiyor

Hacettepe ve Aile Bakanlığı’nın 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de yaygın bir kadın nüfusunun şiddet gördüğünü dile getiren Kav, “Bunlardan sadece yüzde 11’i hukuki haklarını aramak için başvuruyor. Yüzde 90’ı o karakol kapılarına, adli makamlara korunmak için gelmiyor. Bu kadar gelen az oranı bile kolluk kuvveti evine geri gönderiyor. Sadece yüzde 20’sine gerçek işlem başlatılmış. Yüzde 80’i evine geri gönderilmiş. Bunlar devlet kaynaklı veri. Kadınlar korunmuyor. Kapına geleni zaten etkin koruyacaksın, bir de kapına gelmeyen çok büyük oranda şiddet görüp sessiz kalan kadın var. Devlet onların da korunması için yollar bulmak zorunda. Bizim yapmamız gereken şey, kadına yönelik şiddete sıfır tolerans demektir. Bunu da sözde bırakmayıp gerçekten uygulamalıyız. Aile içi ve kadına şiddet doğal afet değil ki. Tabii ki çözümü var. Başka ülkeler nasıl çözdüyse biz de çözebiliriz” diye konuştu.

Kav, son olarak bütün kadınları haklarını aramaya çağırdı.

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

**

OHAL’in beşinci kez uzatılmasına Demokratik kitle örgütleri, STK’lar, akademisyenler ve yazarlardan tepki geldi – Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org