Tamamen yerli İHA
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (UZAYTEM) bir yılık çalışma sonucu tamamen yerli malzeme kullanılarak, Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, sınıfının en büyük ve en donanımlı insansız hava aracı yapıldı.
UZAYTEM Müdürü Prof. Dr. Süleyman Tolun, 19 Mayıs ilçesindeki Ballıca yerleşkesinde bulunan merkezde bir yıldır sürdürülen “insansız hava aracı” (İHA) yapımının başarıyla tamamlanarak test uçuşlarının gerçekleştirildiğini söyledi.
Tamamen yerli kompozit malzeme ve düşük hızlarda yüksek verim sağlayan Turboprop motor (arkasında çalışan bir turbojet motorundan aldığı güçle bir pervaneyi çeviren motor türü) kullanılarak yapılan İHA’nın kendileri için prestij olduğunu belirten Tolun, “İHA’nın bütün proje ve tasarımlarını kendimiz geliştirdik. Merkezimizde görevli mühendis ve teknik ekibimizin bir yılık çalışması sonucu gurur duyacağımız insansız hava aracını yaptık. OMÜ’ye bağlı yeni kurulan bir merkez olmamıza rağmen çok sürede böyle bir çalışmaya imza attık. İnsansız hava aracı üretiminde kendi markamızı oluşturarak Türkiye’nin adını dünyaya duyurmak istiyoruz” diye konuştu.
İleri teknoloji kullanılarak yapıldı
UZAYTEM’de görev yapan öğretim görevlisi ve proje koordinatörü Mehmet Cevat Sunol ise insansız hava aracının dünya standartlarında ileri teknoloji ürünleri kullanılarak yapıldığını söyledi.
Türkiye’nin havacılık alanında ihtiyaç duyduğu bütün araçları yapmak istediklerini belirten Sunol, insansız hava aracının test uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yaptığımız insansız hava aracında, üstün nitelikli kompozit (karma) malzeme kullanldık. Proje kısmının bilimsel araştırma ve mühendislik uygulaması, kendi ekibimiz tarafından yapıldı. Bu modeli prototip olarak yaptık. Test uçuşlarında prototipin kabiliyet yeteneği ve motorunun performansının çok başarılı olduğunu gördük. Kendi sınıfının en büyük ve en donanımlı insansız hava aracı. 180 kilogram azami kalkış ağırlığı ve 6 metre kanat açıklığına sahip. Araç, kullanıma göre 5 ile 8 saat arasında havada kesintisiz olarak kalabiliyor ve saatte 130 kilometre hız yapabiliyor. Yaptığımız araç, üniversitemizin gururu oldu. Bu çalışmayla uluslararası nitelikte yer edinebilmek ve ülkemizin küresel rekabet gücünün artmasını sağlamak istiyoruz.”