“Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silah bulunmakta”

Umut Vakfı: Bireysel silahlanma oranında Türkiye’de her yıl yüzde 3 ile 4 arasında bir oran artış yaşanıyor. 2015 yılında silahla işlenen cinayetlerin sayısı yüzde 60 iken bugün yüzde 70’e ulaşmış durumda.

Umut Vakfı: Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silah bulunmakta

Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığına dikkati çeken Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Doktor Ayhan Akcan, silah temin edenlerin denetilmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Halit Çetinbaş
Umut Vakfının silahlı şiddet raporuna göre; Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon silah bulunmakta. 2015 yılında 2 bin 175, 2018 yılında ise 3 bin 679 silahlı olay basına yansıdı. Yaralama ve ölümle sonuçlanan silahlı şiddet 4 yılda yüzde 69 oranında arttı. Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de bireysel silahlanmanın arttığına dikkat çekerek, silah temin edenlerin denetilmesi gerektiğini vurguladı.

“BİREYSEL SİLAHLANMA ARTIYOR”
Bireysel silahlanma oranında Türkiye’de her yıl yüzde 3 ile 4 arasında bir oran artışının yaşandığını aktaran Akcan, “2015 yılında silahla işlenen cinayetlerin sayısı yüzde 60 iken bugün yüzde 70’e ulaşmış durumda. Ciddi düzenlemelerin yapılmayışı maalesef bireysel silahlanmayı artırıyor” dedi.

SİLAH DENETİMİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Denetimlerin yetersizliği ve silah temin etmek isteyenlerin koşullarına vurgu yapan Akcan, kadına şiddet olaylarının yüzde 70’inde silahların kullanıldığını belirtti.

Akcan,

* “Bireyin silah temin etmesi için, eşinin rızası istenmelidir.

* İş insanıysa şirket veya kendi avukatından rıza istenmelidir.

* Kişi dilekçe ile silah temin etme talebinde bulunduğunda 15 gün bir ay bekletilmelidir. Bir de silah kullanım süresi 5 yıldan 2 yıla indirilmelidir.

* Öncesinden mutlaka eğitime tabii tutulmalıdır.

* Ruhsat sonrası denetim sistemi olmalı. Kişi silahı ortalıkta mı bırakıyor yoksa silah kasasında mı?

* Aile içi, özellikle boşanma zamanlarında, geçici süreyle silaha el konulması gibi tedbirlerin alınması gerekir.

Bu tarz önlemler alınırsa işlenen suçlar ve bireysel silah kullanımı yüzdesi de düşecektir. Nihayette yasaklanması gerekir” diye konuştu.

Meclise önerilerini sunduklarını belirten Akcan, bu önlemlerin dünya çapında genel geçer kaideler olduğunu dile getirdi.

“DAHA KAÇ CAN YAKACAK?”
Aslı Akyar ise kardeşi Serdar Çekiç’in 3 Temmuz tarihinde trafikte tartıştığı kişi tarafından öldürüldüğünü belirterek, “Kardeşim öldü. İki evladı boynu bükük, yetim kaldı. Sorarım şimdi size; bireysel silahlanma ve trafik magandalığı daha kaç can yakacak, kaç çocuğu babasız bırakıp kaç yuvayı yıkacak? Bireysel silahlanma yasaklansın” dedi.

“PEYNİR, EKMEK GİBİ SİLAH ALIYORLAR”
“Bakkaldan peynir, ekmek alır gibi nasıl silah alabiliyorlar? Sokakta, trafikte bellerinde silahlarla bu kadar rahat nasıl gezebiliyorlar?” diye soran Akyar, “Katillerin en ağır şekilde cezalandırıp önlemlerin alınması gerekir. Bireysel silahlanma yasaklansın” dedi. (İstanbul/MA)

Kaynak: Evrensel

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org