Türkiye’yi ziyaret eden WRI heyeti ile görüşen savaş karşıtları, Türkiye’ye yapılan silah ihracatına son verilmesini istedi

Heyet, Türkiye’de giderek kötüleşmekte olan insan hakları durumundan dolayı dehşete düştü. Türkiye’nin Kuzey Suriye’de başlattığı operasyon ile birlikte, Türkiye’deki aktivistlerin “barış” gibi söylemlerde bile bulunmaları veya Kürtlerle barış sürecine geri dönülmesi gibi çağrılarda bulunmaları oldukça zorlaştı.

Türkiye’deki barış ve insan hakları aktivistleri Türkiye’ye yapılan silah ihracatını durdurma çağrısı yapıyor

11 Nisan 2018
Uluslararası Savaş Karşıtları’ndan bir heyet son zamanlarda Türkiye’ye yaptıkları bir ziyarette Türkiye’ye yapılan silah ihracatına bir an önce son verilmesi talebinde bulunan Türkiyeli barış ve insan hakları aktivistleri ile görüştü. İnsan hakları savunucularından birisi: “Afrin’deki savaş ve özellikle Kürtlerin yaşadığı yerlerde uygulanan baskılar; Almanya, İtalya, İspanya ve Rusya gibi ülkelerden gelen silahlarla mümkün oluyor. Ülkeler silah satmaya devam ettikçe, bu silahlar baskılar ve insan hakları ihlalleri için kullanılırlar. Buna engel olmak için önemli bir adım, silah ticaretini derhal durdurmak olurdu.” şeklinde, gelen gruba konuşma yaptı.

WRI Türkiye Çalışma Grubu; Connection e.V. üyeleri, Bund fuer Soziale Verteidigung (BSV), Uluslararası Uzlaşma Birliği (IFoR) Avusturya Şubesi, Uluslararası Savaş Karşıtları (WRI), La Transicionera (İspanya) ile Türkiyeli aktivistlerden oluşuyor. Çalışma Grubu, Türkiye’de 2015/16 yıllarında yaşanan çatışmalar döneminde kuruldu ve Türkiye’deki şiddet döngüsünün durdurulması talebiyle halka açıldı.

Çalışma Grubu, Türkiye’de giderek kötüleşmekte olan insan hakları durumundan dolayı dehşete düştü. Türkiye’nin Kuzey Suriye’de başlattığı operasyon ile birlikte, Türkiye’deki aktivistlerin “barış” gibi söylemlerde bile bulunmaları veya Kürtlerle barış sürecine geri dönülmesi gibi çağrılarda bulunmaları oldukça zorlaştı. Yine de, çeşitli gruplar ve örgütlerle yapılan görüşmelerde, Çalışma Grubu aynı zamanda Afrin’deki savaşa verilen desteğin Türkiye’deki medya tarafından çizilen portrede olduğu gibi büyük olmadığını da gözlemledi. Bağımsız bir anket çalışmasına göre halkın %30’u çatışmaları desteklemiyordu, bu savaşa katılmak istemeyen erkeklerden insan hakları kuruluşlarına her gün başvurular geliyordu. Ayrıca korkuya ve polisin vereceği sert karşılıklara rağmen, halen savaşı protesto amaçlı bazı aktiviteler yapılıyordu. Henüz geçtiğimiz hafta, İstanbul’daki bir üniversitede öğrenciler savaşa “hayır” pankartı açma cesareti gösterdiler. Çok geçmeden, bu öğrenciler Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından terörist ve vatan haini olmakla itham edildiler.

Türkiye Çalışma grubu, Paskalya zamanında yapılacak olan yürüyüşlerde Türkiye’deki barış ve insan hakları gruplarıyla dayanışmada bulunulması ve Türkiye’ye yapılmakta olan silah ihracatına karşı net bir duruş sergilenmesi çağrısı yapıyor.

Kaynak: WRI

Çeviri: VR

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org