“Ülkemizde her yıl yaklaşık 4.500 kişi silahla öldürülüyor”

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekci, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle bireysel silahlanma ve internetten silah satışı yapılması sorununu meclis gündemine taşıdı.

Bireysel silahlanmaya göz mü yumuluyor?

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekci, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle bireysel silahlanma ve internetten silah satışı yapılması sorununu meclis gündemine taşıdı.

18 Ekim 2017 Çarşamba
Soru önergesinin gerekçesinde çarpıcı rakamlara yer veren Yedekci, “Bireysel silahlanma sorunu toplumun şiddet içeren çözüm arayışının bir sonucudur. Kolay ve ruhsatsız olarak ulaşılabilen silahlar toplumu şiddete yönlendirmektedir. Önlem alınmadıkça giderek büyüyen bir sorun haline dönüşmektedir.” dedi.

Yedekci, bireysel silahlanma sorununu vurgulayarak önlemlerin arttırılması gerektiğini vurguladı, “Gencecik bir fidan 17 yaşında bir genç kızımız okulunun önünde pompalı tüfek ile öldürülüyor. Bu ilk örnek değil ancak son olması için mücadele etmeliyiz. Ruhsatsız silah denetimleri artmalı caydırıcı ceza politikası uygulanmalı, ruhsatlı da olsa vatandaşların silah elde etmesi için ciddi bir prosedür getirilmelidir.” dedi.

Cinayetlere davetiye çıkartıyorlar

Bireysel silahlanmanın hızla arttığı ülkemizde her yıl binlerce kişi ateşli silahlarla öldürülmektedir. Bu cinayetlerin büyük bir oranında ruhsatsız silah kullanıldığı tespit edilmiştir. İnternet üzerinden yoğun rağbet gören ruhsatsız silahların üreticiler tarafından alıcılara kargo aracılığı ile gönderildiği basında yer almaktadır. Silahların kolayca ve ruhsatsız olarak internet üzerinden temin edilmesi adeta cinayetlere davetiye çıkartmaktadır.

Silahların sadece 3’te 1’i ruhsatlı, her 100 kişiden 12’si silah bulunduruyor

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde silah olduğu tahmin edilmektedir. Bu silahların sadece üçte birinin ruhsatlı olduğu ve her 100 kişiden 12’sinin silah bulundurduğu verileri basında yer almıştır. 178 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye 14. sırada yer almaktadır. Silah ticareti ile ilgili şeffaflık konusunda ülkemiz 48 ülke arasında 31. sıradadır.

Silaha bağlı suç ve silahlanma oranı giderek artıyor

2017 yılının ilk dokuz ayında 2 bin 525 silahlı cinayet kayıtlara geçmiştir. Türkiye’deki silahlarla işlenen cinayetlerin üçte ikisi ruhsatsız silahlarla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 4.500 kişi silahla öldürülürken, 12 bin kişi yaralanmaktadır. Resmi verilere bakıldığında silaha bağlı suç oranlarında da silahlanma oranıyla benzer bir artış görülmektedir. Evde ateşli silah bulunmasının ölüm riskini yüzde 12 arttırdığı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Evde silah bulunması aile içi şiddet olaylarında ciddi yaralanma ve ölümlere yol açmakta, intiharları kolaylaştırmakta ve çocukların kaza ile ölüm ve yaralanmalarına neden olabilmektedir. Aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların yüzde 35-40’ında silah kullanıldığı görülmektedir.

Televizyon reklamları ve internet aracılığıyla silah satmak cinayete teşviktir

Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan internet üzerinden silah satışının yapıldığı sayfalar, alıcılara silahları ruhsatsız olarak göndermektedir. Uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanallarında silah satışının yapıldığı reklam kuşakları görülmektedir. Büyük bir pazara dönüşen ve sanayi sitelerindeki atölyelerde üretilebilen tüfekler kargo ile Türkiye’nin her yerine ulaştırılmaktadır. Silah tüccarları 300 lira ile 1.200 lira arasında değişen fiyatlarla alıcıların verdiği adrese hiçbir tedbir olmadan bu silahları kargo ile göndermektedir.

Kaynak: Cumhuriyet

**

‘Bireysel silahlanma’ önergesi, AKP oylarıyla reddedildi – Demokrat Haber

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org