BBC’nin ortaya çıkardığına göre, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 20.000 erkek askere alınmamak için Ukrayna’dan kaçtı.
Bazıları ülkeyi terk etmek için tehlikeli nehirleri yüzdü. Diğerleri karanlığın örtüsü altında dışarı çıktılar.
Kiev, 21.113 kişinin daha kaçmaya çalıştığını ancak Ukraynalı yetkililer tarafından yakalandığını doğruladı.
Rusya’nın işgalinden sonra 18-60 yaş arası erkeklerin çoğunun ülkeden ayrılması yasaklandı. Ancak BBC’nin elde ettiği veriler, her gün düzinelerce kişinin bunu başardığını ortaya koyuyor.
Yurt dışında ailelerine katılmak, eğitim görmek ya da sadece geçimini sağlamak için kaçan birçok erkekle konuştuk.
“[Ukrayna’da] ne yapmam gerekiyor?” Bir adam, Yevgeny, dedi. “Herkes savaşçı değildir… Bütün ülkeyi kilit altına almanıza gerek yok. Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi herkesi bir araya toplayamazsınız.”
BBC, komşu Romanya, Moldova, Polonya, Macaristan ve Slovakya’dan yasadışı sınır geçişlerine ilişkin verileri talep ederek Şubat 2022 ile 31 Ağustos 2023 arasında 19.740 erkeğin bu ülkelere yasa dışı olarak geçtiğini tespit etti.
Bu adamların nasıl kaçtığını bilmesek de, kaçmaya çalışırken yakalanan diğer 21.113 kişinin hangi yöntemleri kullandığını biliyoruz. Ukraynalı yetkililer, çoğunluğun -14.313- sınırı geçmeye veya yüzmeye çalıştığını ve geri kalan 6.800 kişinin sahte hastalıklar gibi sahte muafiyetler belirten sahtekarlıkla elde edilen resmi belgelere dayandığını söyledi.
Zorunlu askerlik kapsamı dışında tutulanlar arasında tıbbi sorunları olan erkekler, bakım sorumluluğu olanlar ve üç veya daha fazla çocuğun babaları yer alıyor.
Ağustos ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, ülkenin tıbbi askeri komisyonları tarafından alınan ve Şubat 2022’den bu yana muafiyetlerin on kat artmasına neden olduğunu söylediği “yolsuzluk kararlarına” dikkat çekti. 30’dan fazla kişi cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldı.
Başkanın meclis temsilcisi Fedir Venislavskyi BBC’ye sorunun ciddi olduğunu kabul etti.
“Hükümet, bu olgunun münferit olmadığının ve yaygın olduğunun farkında. Ancak ne yazık ki, yolsuzluğun çok dirençli olduğunu vurgulamak isterim” dedi ve Ukrayna’nın “yolsuzluk vakalarının sayısını minimumda tutmak için mümkün olan her şeyi yaptığını” da sözlerine ekledi. “.
Bay Venislavskyi, ayrılan veya ayrılmaya çalışan erkeklerin sayısının savaş çabaları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyledi.
Bay Venislavskyi BBC’ye şunları söyledi: “Ukraynalıların bağımsızlıklarını, egemenliklerini ve özgürlüklerini savunma konusundaki dayanıklılık ve hazırlığının %95-99 olduğuna inanıyorum.”
“Seferberlikten kaçınmaya çalışanların oranı yüzde 1-5 civarında. Bunlar kesinlikle Ukrayna’nın savunması açısından kritik değil.” Seferberliğe hak kazananların sayısını radikal bir şekilde artırmaya yönelik bir planın olmadığını söyledi.
Ülke aynı zamanda ordusunun büyüklüğüne ilişkin resmi rakamları da yayınlamıyor. Ancak yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov Eylül ayında Yalta Avrupa Strateji forumunda Ukrayna silahlı kuvvetlerinde 800.000’den fazla kişinin bulunduğunu söyledi.
Bazı kaçışlar dramatik oldu.
Videolardan birinde, Moldovalı sınır muhafızlarının onu güvenli bir yere gitmeye çağırdığı, Dinyester Nehri üzerinden Moldova’ya doğru yüzen bir adam görülüyor. Bir diğeri potansiyel olarak ölümcül sonuçları gösteriyor: Ukrayna ile Romanya arasındaki Tisa Nehri’ni geçmeye çalışırken boğulan erkeklerin cesetleri karaya çıkıyor.
Ancak Moldova’daki bir göçmen merkezinde tanıştığımız Kievli bir inşaat işçisi olan Yevgeny, rakamlarımıza göre en popüler çıkış yolu olan ülkenin sınırını yürüyerek geçtiğini söyledi. Bu durumda savaştan kaçanların sığınma talebinde bulunması nispeten kolaydır.
Bize Yevgeny’nin kendisini Ukrayna’da kapana kısılmış hissettiğini söyledi; askere ilk olarak genç erkekler ve askeri deneyimi olan kişiler çağrılmıştı.
Bu arada iyi maaşlı bir iş bulmak onun için zor olmuştu, çünkü “her şey savaşa yönelikti” ama yine de “elektrik, yakıt, her şey daha pahalı hale geldi”.
Moldova polisi tarafından işlemlerinin ardından sığınma başvurusunda bulundu; bu, sabıka kaydının önlenmesi için ülkeye girdikten sonraki 24 saat içinde yapılması gereken bir şeydi.
Haberin daha fazlasını okumak için tıklayın (BBC)