ABD, kullanılmasını ‘savaş suçu’ saydığı misket bombasını Ukrayna’ya veriyor!

Savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdüren misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008’de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. Fakat Söz konusu sözleşmeye ABD, Ukrayna ve Rusya taraf değil.

ABD’nin ‘misket bombası’ kararına tepki: ‘Gereksiz ve korkunç bir hata’

ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası verme kararını eleştiren Demokrat Kongre üyesi Betty McCollum, misket bombalarının sonucunun ‘acı ve ölüm’ olduğunu söyledi.

08 Temmuz Cumartesi 2023
DUVAR – ABD’de Demokrat Partili Başkan Joe Biden yönetiminin Rusya ile savaşın bir yılı aşkın süredir devam ettiği Ukrayna’ya misket bombası gönderme kararı, hak örgütleri, ABD’li bazı siyasetçiler ve Rusya tarafından tepkiyle karşılandı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Kara Mayınlarını ve Misket Bombalarını Yasaklamaya Yönelik Uluslararası Kampanya platformunun başkan yardımcısı Paul Hannon, “Biden yönetiminin misket bombası sevk etme kararı, hem kısa vadede hem de yıllar sonra Ukraynalı sivillerin karşı karşıya kaldığı korkunç ölüm ve yaralanmalara katkıda bulunacak. Rusya ve Ukrayna’nın misket bombası kullanması, Ukrayna’da halihazırda çok büyük boyutta olan patlayıcı ve kara mayını kirliliğini artıracak” dedi.

‘SİVİLLER İÇİN YILLARCA TEHLİKE OLUŞTURMAYA DEVAM EDİYOR’
Biden yönetiminin kararına kendi partisinin içinden de tepki geldi. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Demokrat Kongre üyeleri Betty McCollum ve Barbara Lee, Biden hükümetinin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasını eleştirdi. Betty McCollum, karara ilişkin açıklamasında, “Biden yönetiminin misket bombalarını Ukrayna’ya transfer etme kararı gereksiz ve korkunç bir hatadır” ifadelerini kullandı.

Misket bombalarının sonucunun ‘acı ve ölüm’ olduğunu vurgulayan McCollum, “ABD, Vietnam Savaşı’ndan kalma misket bombalarını Laos’tan çıkarmak için yılda on milyonlarca dolar ödüyor çünkü bu savaş kalıntıları sivilleri öldürmeye ve sakat bırakmaya devam ediyor” dedi. McCollum, açıklamasında, misket bombalarının ‘Ukrayna’ya depolanmak yerine ABD stoklarından imha edilmesi’ gerektiğinin altını çizdi.

Demokrat Kongre üyesi Lee de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Biden hükümetinin Ukrayna’ya misket bombası desteğinin ‘endişe verici’ olduğunu söyleyerek söz konusu bombaların kalıntılarının yıllarca siviller için tehlike oluşturmaya devam edeceğini belirtti.

RUSYA: İNSANLIĞI YENİ BİR DÜNYA SAVAŞINA YAKLAŞTIRIYORLAR
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasına karşılık, Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının ‘savaş suçu’ olduğu açıklamasını hatırlattı.

Beyaz Saray’ın eski sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de “Misket bombası kullanmak savaş suçudur” ifadelerini kullandığını hatırlatan Zaharova, bundan bir buçuk yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ukrayna’ya misket bombası gönderme niyetlerini açıkladığını anımsatarak Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’nin açıklamasını beklediklerini ifade etti.

Rusya’nın TASS haber ajansının aktardığına göre, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov da ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası verme kararını ‘çaresiz bir adım’ olarak değerlendirdi. Büyükelçi Antonov, ‘ABD’nin provokasyonlarının mevcut seviyesinin insanlığı yeni bir dünya savaşına daha da yaklaştırdığını’ iddia etti.

ABD, RUSYA VE UKRAYNA SÖZLEŞMEYE TARAF DEĞİL
Savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdüren misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008’de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. Hedefte ayrım gözetmeksizin kullanılması ve yüksek başarısızlık oranları nedeniyle sivil ölümlerine yol açtığı için misket bombalarına karşı çıkılıyor. Fakat Söz konusu sözleşmeye ABD, Ukrayna ve Rusya taraf değil. Anlaşmaya taraf olan 123 ülkenin büyük çoğunluğu belirli bir süre zarfında sınırları içindeki misket bombalarını imha etmeyi taahhüt ederken, şimdiye kadar Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya bu tür bomba stoklarını imha etti.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, 7 Temmuz’da yaptığı basın toplantısında, ABD’nin Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinde, misket bombası olarak bilinen ‘çift amaçlı geliştirilmiş konvansiyonel mühimmat’ (DPICM), 155 mm howitzers topları, 155 mm ve 105 mm topçu mermileri, Patriot hava savunma sistemleri ve topçu roket sistemleri için ek mühimmat, tanksavar füzeleri ve roketler, Bradley piyade savaş araçları, Stryker zırhlı personel taşıyıcıları, hassas hava mühimmatları, yıkım mühimmatları, engel temizleme sistemleri ve çeşitli yedek parçalar ile operasyonel destek ekipmanları bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna’ya misket bombası desteği vermenin ‘çok zor bir karar’ olduğunu, bu konuda müttefiklerle ve Kongre’deki milletvekilleriyle görüştüğünü belirtti.

Biden yönetiminin bir süredir Ukrayna’ya birçok ülke tarafından yasaklanan misket bombası desteği vermeyi değerlendirdiği basına yansıyordu. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, önceki gün yaptığı basın toplantısında, Ukrayna’ya misket bombalarının hata oranı yüzde 2,35’ten az olan varyantlarının temin edilebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org