Alman Barış Araştırmacıları’ndan Avrupa ve Rusya’ya Ukrayna eleştirisi ve ‘soğuk savaş’ uyarısı

Almanya’nın önde gelen 5 araştırma kuruluşunun dün yayımladığı 2014 Barış Raporu’nda, Ukrayna krizinde bizzat taraf olan Avrupa Birliği (AB)’ne sert eleştiriler getirildi. Rusya lideri Vladimir Putin’in klasik ‘büyük güç’ politikası ile Batı’ya karşı duran ülke imajına oynadığı ve yeni bir soğuk savaş uyarısı yapılıyor.

Alman Barış Raporu’ndan soğuk savaş uyarısı

BERLİN 04.06.2014 07:01:47
Almanya’nın önde gelen 5 araştırma kuruluşunun dün yayımladığı 2014 Barış Raporu’nda, Ukrayna krizinde bizzat taraf olan Avrupa Birliği (AB)’ne sert eleştiriler getirildi. Rusya lideri Vladimir Putin’in klasik ‘büyük güç’ politikası ile Batı’ya karşı duran ülke imajına oynadığı ve yeni bir soğuk savaş uyarısı yapılıyor.

Barış Raporu, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin Suriyeli mültecilere yönelik daha fazla yardım yapmasını ve mülteciyi kabul etmesini de talep ediyor.

AB’nin Ukrayna’da geçtiğimiz Kasım ayında başlayan krize neden olan Ortaklık Anlaşması ile ülkeye ‘ya bizimlesin ya da hiç’ şeklinde bir dayatmada bulunduğuna dikkat çekildi. Ukrayna’nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç karşıtlarına destek veren AB’nin bu şekilde ‘taraf tutarak’ ülkenin bölünmesine yol açtığının altı çizildi.

Raporu hazırlayan araştırma kuruluşlarının dikkat çektiği bir diğer nokta ise, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının Ukrayna’daki sorunun çözümünde geç kaldıklarına vurgu yapılıyor. Raporda, Almanya, Polonya ve Fransa dıişleri bakanları, krizin had safhaya vardığı Şubat ayında aracılığa soyundukları için geç kalmakla eleştirildi.

AGİT DAHA FAZLA ROL OYNAMALI

Raporda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Ukrayna sorununda daha fazla rol oynaması gerektiği, kurumun son yıllarda azalan bütçesi ve siyasi rolünün düşmesinin olumsuz olduğuna değinildi. Raporu hazırlayan kurumlar, AGİT’in önümüzdeki dönemde Ukrayna’ya kısa misyonlarla gitmek yerine, sürekli bir biçimde ülkede kalarak krizin çözümüne katkı sunması istendi.

‘YANUKOVİÇ TARAFTARLARI HÜKÜMETTE YER ALSIN’

Alman kriz ve barış araştırmacıları, Ukrayna’da yapılan seçimler sonrasında yeni kurulacak hükümette devrik lider Yanukoviç’e yakın isimlerin de yer almasının önemine değindiler. Raporda, Ukrayna’nın NATO’ya üye olması yerine, AB ile Rusya arasında ‘birleştirici köprü’ görevi görmesi isteniyor.

PUTİN’E ELEŞTİRİ: YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ UYARISI

Alman kuruluşlara göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz nedeniyle ‘yeni bir Soğuk Savaş’ tehlikesini de beraberinde getiriyor. Rusya lideri Vladimir Putin’in klasik ‘büyük güç’ politikasının eleştirildiği raporda, Avrupa’nın yeni bir Soğuk savaş aşamasına gelebileceği uyarısı yapıldı.

Rusya’nın demokratikleşme yolundaki çabaları engellememesi istenen 2014 Barış Raporu’nda, Putin’in ‘Batı’ya karşı Rusya’yı bir karşı güç’ olarak gösterdiği ve bu sayede de ülke içindeki sorunlardan da kendini sıyırıyor.

Suriye’deki iç savaşta Birleşmiş Milletler’in başarısız olduğunun vurgulandığı rapora göre, BM’nin son başarısı Esad Rejimi’nin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi oldu. Raporda, krizden etkilenen Suriye halkına insani yardım için gerekirse bir ‘hava koridoru’ açılması talep edilirken, milyonlarca Suriyeli mülteciden sadece on binlercesinin AB’ye kabul edilmesi için ise ‘skandal’ yorumu yapıldı.

Barış Raporu’nu hazırlayan Alman kuruluşlar, Almanya’nın halen 40 bin olan Suriyeli mülteci sayısını arttırarak, 200 bin mülteciyi ülkeye kabul etmesi çağrısı da yaptılar.

2014 Barış Raporu, Hamburg Üniversitesi Barış ve Güvenlik Politikaları Araştırma Enstitüsü (IFSH), Protestan Araştırmacılar Birliği Merkezi (FEST), Bonn Uluslararası Dönüşüm Merkezi (BICC), Hessen Barış ve Kriz Araştırmaları Vakfı (HSFK) ve Duisburg-Essen Üniversitesi’ne bağlı olan Kalkınma ve Barış Enstitüsü (INEF) adlı kuruluşlarca hazırlandı.

firatnews.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org