Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu

Askeriye ve İç Güvenliğe Ne Kadar Harcıyoruz? Prof. Dr. Nurhan Yentürk’ün “Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu” başlıklı çalışması, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. İstanbul – BİA Haber Merkezi 20 Aralık 2011, Salı Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurhan Yentürk, “Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu” adlı

Askeriye ve İç Güvenliğe Ne Kadar Harcıyoruz?

Prof. Dr. Nurhan Yentürk’ün “Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu” başlıklı çalışması, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
İstanbul – BİA Haber Merkezi
20 Aralık 2011, Salı

Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurhan Yentürk, “Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu” adlı çalışmasında, Türkiye’nin askeri ve iç güvenlik harcamalarının hesaplanmasına yönelik çalışmanın sonuçları yayımlandı.

Yentürk’ün çalışmasında yer alan verilere göre, 2010’da toplam askeri harcamaların gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranı yüzde 2,48 iken iç güvenlik harcamalarının GSMH’ya oranı yüzde 1,24.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) desteği ile gerçekleştirilen çalışmada, GSMH’nın yüzde 2,48’ine tekabül eden askeri harcamaların tutarı 27 milyar lira olarak açıklanırken, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, köy korucularına ödenen maaşlar, örtülü ödenek harcamaları, askeri amaçlı alınan dış krediler, askeri araştırma-geliştirme (ARGE) harcamaları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Güçlendirme Vakfı’nın askeri projelere katkıları ile TSK’den emekli olan askeri ve sivil personelin emeklilik maaşları hesaplandı.

Sağlık ve Eğitimin altına indi ama…

“Askeri ve İç Güvenlik Harcamalarını İzleme Kılavuzu”nda dikkat çekici bir diğer nokta ise Türkiye’de askeri harcamaların diğer NATO ülkeleriyle kıyaslanması.

Buna göre, Türkiye’nin askeri harcamalarının GSMH’ya oranının Fransa, Birleşik Krallık ve Yunanistan dışındaki tüm Avrupa ülkelerinin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Çalışmada ayrıca askeri harcamaların eğitim ve sağlık harcamaları ile kıyaslaması da yer alıyor.

Buna göre, 1988-2004 arasında 14 yıl boyunca, iki yıl hariç, eğitim harcamalarının üstünde olan askeri harcamalar 2002’den itibaren azalmaya başlıyor.

2006’dan itibaren sağlık ve eğitim harcamalarının altına düşen askeri harcamaların yüzde 2’ye çekilmesi durumunda sosyal yardım harcamalarının yüzde 60 artabileceğinin altının çizildiği çalışmada, 2010’da askeri ve iç güvenlik harcamalarının toplam 41 milyar civarında olduğu vurgulanıyor. (EKN)

KİTAPLAR

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org