Avrupa’da Vicdani Ret Raporu(2020) Yayınlandı: ‘Birçok ülke vicdani retçi için güvenli bir yer değil’

Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO), Yıllık Raporunu yayınladı: Rapor, 2020 boyunca Avrupa Konseyi bölgesinde askerlik hizmetine karşı vicdani ret konusundaki güncellemeleri kapsıyor.

EBCO: Avrupa’da Askerlik Hizmetine Vicdani Ret 2020 Yıllık Raporu yayınlandı

16 ŞUBAT 2021
Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO), Yıllık Raporunu yayınladı: Rapor, 2020 boyunca Avrupa Konseyi bölgesinde askerlik hizmetine karşı vicdani ret konusundaki güncellemeleri kapsıyor.

Raporu buradan indirin .

EBCO Başkanı ve raporun editörlerinden biri olan Alexia Tsouni, “Avrupa, 2020’de birçok ülkedeki birçok vicdani retçi için güvenli bir yer değildi. Vicdani retçiler kovuşturma, tutuklama, askeri mahkemelerde yargılanma, hapis, para cezası, sindirme, saldırı, ölüm tehditleri ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldı. Bu ülkeler arasında Türkiye (henüz vicdani ret hakkını tanımayan tek Avrupa Konseyi üyesi ülke) ve sonuç olarak Kıbrıs’ın Türk işgali altındaki kuzey kesimi (kendine özgü “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti”), Azerbaycan bulunuyor. (alternatif hizmet hakkında hala bir yasa yoksa), Ermenistan, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan.”

Rapora göre, askerlik hizmetine karşı vicdani ret 2020 yılında Avrupa gündeminde yüksek bir öncelik değildi, ancak askere alma Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya (aday), Kıbrıs, Danimarka, Estonya da dahil olmak üzere 18 Avrupa Konseyi Üyesi Devlette hala uygulanmaktadır Finlandiya, Gürcistan (2017’de yeniden tanıtıldı), Yunanistan, Litvanya (2015’te yeniden tanıtıldı), Moldova, Norveç, Rusya, İsveç (2018’de yeniden tanıtıldı), İsviçre, Türkiye ve Ukrayna (2014’te yeniden tanıtıldı).

EBCO’nun Yıllık Raporu, Avrupa’da sığınma talebinde bulunan vicdani retçiler için gerekli korumanın eksikliğini de vurguluyor. Tsouni, “mültecilere olması gerektiği gibi uluslararası koruma sağlanmıyor. Örneğin, askerlik hizmetini vicdani ret gerekçesiyle Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan Azerbaycanlı bir mültecinin başvurusu, itirazı da dahil olmak üzere reddedildi.”

EBCO raporu ayrıca, Avrupa çapında rahatsız edici sayıda devletin, 18 yaşın altındakileri askere almaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: WRI

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org