Cesaret ve azim ile dolu bir hayat yaşayan Yusuf Boyraz, 1979 yılında İzmir’de doğdu. Anne ve babası aslen Elbistanlı olup maddi durum yönünden çok iyi bir hayata sahiplerken babasının ölümü ile yoksulluk içinde hayatlarına devam etmek zorunda kalmışlardır.1993 yılında babasını trafik kazasında kaybetmiştir. Bu nedenle bütün mal varlığı iflas nedeni ile yok olur. 8 yaşında olmasına rağmen parayı hiçbir zaman sevmemiştir. Bu nedenle yönünü, sokakta yaşayan ve hayatını sürdüren arkadaşları ile birlikte yaşamayı tercih etmiştir. Daha ilkokul çağında tehlikeler ile dolu bir hayata ve zamanın akışına bırakır kendini. 5 yıl sokakta yaşamıştır. Hayatı ailesinin sıcak kollarında değil de yaşam şartlarının zorlukları ve gecenin karanlık ürkütücülüğü karşısında direnerek geçirmiştir. Cesaretli ve bir o kadar da ürkek küçük bir çocukken zamanla büyür ve yerini azimli ve kararlı duruşu alır. Bu kendinden emin ve cesaretli duruşu yeni arkadaşlıklar ve yeni çevre edinmesini sağlamıştır. Yeni ve güzel insanlar ile tanışan Yusuf Boyraz sokak hayatını bırakıp siyasete atılır. Yalnız işler düşündüğü gibi gitmez ve tutuklanıp 8 yıla yakın siyasi nedenlerden kaynaklı cezaevinde yatar.
Cezaevinde süresini doldurup çıkan Yusuf boyraz askerlik yaşı nedeni ile tekrar yakalanır ve askere götürülür. Askerdeyken ‘vicdani ret’ hakkını kullanarak 18 ay askerlik yerine 3.5 yıla yakın cezaevine atılır. Şirinyer Askeri Cezaevi dahil doğudaki bir çok askeri cezaevinde kalır. Bu süreçte hem siyasi kimliği nedeni ile hemde vicdani ret hakkını kullandığı için cezaevinde çok sayıda işkenceye maruz kalmıştır. Ne kadar güçlü görünmeye çalışsa da o kadar işkence ve acıya güçlükle dayanabiliyordu.
Cezaevinden çıkan ve cezaevinde yaşadığı olaylar ile sarsılan Yusuf Boyraz İzmir’e ailesinin yanına döner. Ancak siyasi nedenlerden dolayı yattığı cezaevinde devrimci kadın arkadaşlarından birinin kendini yakmasından çok etkilenen Yusuf Boyraz’ da arkadaşlarının sesine ses olmak için bedenini ateşe vermiştir. Ancak bu isteğine ulaşamamış ve 2 yıl boyunca hastanede tedavi altına alınmıştır. Hakkında birçok dava açılmıştır.
Tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen Yusuf Boyraz daha sonrasında evlenerek mutlu bir hayat ve güzel bir yuva kurmak istemiştir. Ve bu mutlu evliliğinden 2 çocukları olmuştur. Peşini bırakmayan geçmişi ve yaraları kapanmadan yenisini ekleyen bir hayat. Devlet’in baskısı yaşamını olumsuz etkilediğinden 2010 yılında eşini ve çocuğunu alarak yurt dışına çıkmak durumunda bırakılır. İsviçre’nin Bern kentinde sürgün hayatı olarak yaşamını devam ettirmektedir.
Yazar Yusuf Boyraz’ın Türkiye’den İsviçre’ye uzanan mücadele ve cesaret dolu dramatik hayat öyküsünü güçlü kaleminden okuma fırsatını sunan “Benim Adım Yusuf” kitabı merakla bekleyen okurları için yayınlandı.