BM İnsan Hakları Konseyi yetkilisi Magazzeni, “Türkiye’nin insanlığa karşı suç işlediğinin kanısına vardık” dedi.
2 Mart 2017 Perşembe 07:01
CENEVRE – SERKAN DEMİREL
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Türkiye masasına bakan Cenevre merkezli Özel Birim, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine yönelik raporu BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine sundu.
Sunulan raporun önemli bir bölümü, önümüzdeki günlerde BM Cenevre bürosunda devam BM İnsan Hakları Konseyi, 34 İnsan Hakları Oturumlarında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hüssein tarafından açıklanacak olan yıllık rapor içerisinde yer alacak.
ANF daha öncede BM kaynaklarından edindiği bilgiler doğrultusunda, tamamlanan bu raporun BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine sunulduğuna yönelik haberi “Cizre vahşeti BM Güvenlik Konseyi’nde” başlıklı haberi ile duyurmuştu.
HDP’Lİ HEYET BM İLE GÖRÜŞTÜ
Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan insan hakları ihlallerine bir kez yine dikkat çekmek amacıyla, HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, Cizre katliamının yakın tanıklarından Faysal Sarıyıldız, HDK Avrupa Sözcüsü Demir Çelik, HDP Avrupa Temsilcilerinden Eyüp Doru ve Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi Temsilcisi Mehmet İlkhan, BM İnsan Hakları Konseyine bağlı bir heyetle görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeye BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine bağlı Türkiye masasına bakan Özel Birim röportörleri ve bu biriminde bağlı olduğu Amerika, Avrupa, Asya şefi Gianni Magazzeni katıldı.
HDP’Lİ HEYET HAK İHLALLERİNİ BİR KEZ YİNE HATIRLATTI
Görüşmenin içeriğine yönelik ANF’ye bilgi veren Van Milletvekili Tuba Hezer, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade ederek, BM heyetini Türkiye ve Kuzey Kürdistan kentlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri noktasında bilgilendirdiklerini söyledi.
2 haftadır kuşatma altında olan Nusaybin’e bağlı Xerabê Bava köyünde yaşananlarında BM heyetine aktarıldığını söyleyen Hezer, “Heyet olarak, BM’den Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan insan hakları noktasında hareket etmesini istedik. Cizre, Sur ve Nusaybin’de yaşananları tekrardan ayrıntılı olarak dile getirdik. HDP’ye yönelik yapılan saldırıları, kadınlara yönelik uygulanan şiddetin boyutuna dikkat çektik. BM’ye bugüne kadar sunduğumuz gibi raporlar vermeye devam edeceğiz” dedi.
HEZER: BM HEYETİ GÖRÜŞMEMİZE BÜYÜK ÖNEM VERDİ
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine bağlı Amerika, Avrupa, Asya bölge şefi Gianni Magazzeni başkanlığındaki heyetin yapılan görüşmeye büyük önem verdiğini söyleyen Hezer, şu şekilde devam etti: “Yaptığımız görüşmeden anladık ki BM Türkiye ve Kürdistan’da yaşananları yakından takip ediyor. Yaşanan hak ihlalleri noktasında hem fikir olmuşlar.”
BM HEYETİ: RAPOR BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERLİĞİNE SUNULDU
Heyet olarak kendilerinin yaptığı aktarımın ardından BM İnsan Haklarına Yüksek Komiserliğine bağlı Amerika, Avrupa, Asya bölge şefi Gianni Magazzeni’nin söz aldığı ifade eden Hezer, “Magazzeni’ni bize ‘Türkiye ve Türkiye’nin Güneydoğusunda yaşanan insan hakları ihlallerini uzun süreden beridir yakından takip ediyoruz. Bu konuda hazırladığımız raporu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine sunduk. Bu raporun önemli bir kısmı, önümüzdeki günlerde İnsan Hakları oturumlarında sunulacak olan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yıllık raporu içerisinde yer alacak. Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine yönelik çalışmalarımız ve raporlarımız devam edecek’ şeklinde konuştu” dedi.
BM YETKİLİSİ MAGAZZENİ: TÜRKİYE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİ
Hezer, Magazzeni’nin kendilerine devamla şunları aktardığını söyledi: “Uzun süreden beridir bir heyet olarak Türkiye’ye giderek incelemelerde bulunmak istiyoruz. Ama Türkiye bu talebimize cevap vermiyor. Buna dönük girişimlerimiz devam ediyor. Yaptığımız uzun çalışmalardan sonra Türkiye’nin insanlığa karşı suç işlediğinin kanısına vardık. Buna yönelik çalışmalarımız devam edecek.”
Hezer, Magazzeni’nin kendilerine, katliamın yapıldığı Cizre, Sur ve Nusaybin gibi kentlerin demografik yapısının değiştirilip değiştirilmediğine yönelik sorularda sorduğunu dile getirdi.
CHUV’UN DEMİRKAYA İÇİN VERDİĞİ RAPOR BM’DE ETKİ YARATTI
Öte yandan Cizre’de bir bodrumda katledilen Berjin Demirkaya için İsviçre Adli Tıp Kurumu’nun (CHUV) ‘önce öldürülüp sonra yakıldığı’ yönünde verdiği raporun, İnsan Hakları Konseyi’nin Türkiye’de insanlık suçu işlediğine yönelik kanıya varmalarında etkili olduğu biliniyor.
KATLİAMIN TANIKLARI İLE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ
Yine BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine raporunu sunan Türkiye masası Özel birim röportörleri, 2016 Haziran ayı itibariyle başta Cizre katliamının tanıkları, mağdurları başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirerek Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da yaptığı katliamları yakından incelemeye başlamıştı.
Kaynak: ANF