1 May 2020
Türkiye’de zorunlu askerlik hizmeti var. Ancak dini inancı ya da siyasi görüşü nedeniyle vicdani reddini açıklayarak askere gitmeyi reddedenler de var. Din ve vicdan özgürlüğü anayasal bir hak olarak tanımlansa da, Türkiye, Avrupa Konseyi ülkeleri arasında vicdani reddi anayasal güvence altına almayan ve dolayısıyla tanımayan tek ülke.
Peki, Türkiye’de vicdani ret ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için, vicdani ret beyanı ile zorunlu askerlik hizmetine karşı çıkanlar hangi zorlu süreçlerden geçiyor? Ne gibi cezai yaptırımlara maruz kalıyor?
İnan Mayıs Aru, Türkiye’de vicdani reddini beyan eden yüzlerce kişiden yalnızca biri. 2008 yılında vicdani reddini açıklayan İnan Mayıs, birçok vicdani retçi gibi, askeri ceza kanununa muhalefet etme suçundan yargılandığını söylüyor.
Türkiye’de insanların vicdani retlerini açıklamalarının çok da kolay olmadığını söyleyen İnan Mayıs, “Vicdani ret bu ülkede hak olsaydı, şu ana dek yüz binlerce vicdani retçi olacağından adım gibi eminim” diyor.
+90 kadrajını bu hafta vicdani ret konusuna yakınlaştırarak, mikrofonunu, Türkiye’deki vicdani retçilerin verdiği mücadeleye uzattı.
Kaynak: +90