İsrail’in Sefarad Hahambaşı Yitzhak Yosef, hükümetin toplumun yararlandığı zorunlu askerlik muafiyetlerine son vermesi halinde ultra-Ortodoks Yahudilerin sürüler halinde ülkeyi terk edecekleri konusunda uyardı
10 MART 2024
Times of Israel’in haberine göre Yosef haftalık vaazında “Eğer bizi orduya katılmaya zorlarsanız hepimiz yurtdışına taşınırız” dedi.
Yosef, merhum Shas’ın (Ultra-Ortodoks Sefarad/Doğu Ortodoks) ruhani lideri, eski Sefarad Hahambaşı Ovadia Yosef’in oğludur ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunun bir parçası olan hizip içinde büyük nüfuza sahiptir. İsrail’de biri Sefarad ve biri Aşkenazi olmak üzere iki baş haham var ve her ikisi de hükümet tarafından yalnızca bir kez yenilenebilecek beş yıllık bir dönem için atanıyor. Çoğunluğu Kuzey Afrika ve Orta Doğu kökenli olan Sefarad veya Mizrahim (Doğu) Yahudileri, İsrail’deki Yahudilerin çoğunluğunu oluşturdu.
Din adamlarının çalışmak veya askere gitmek yerine Yahudi metinlerini inceledikleri kurumlara atıfta bulunarak, “Bütün bu laik insanlar, kolleller ve yeşivalar olmadan ordunun başarılı olamayacağını anlamıyor” dedi. “Askerler ancak Tora’yı öğrenenler sayesinde başarılı olurlar.”
Sağ/aşırı sağ/ultra-Ortodoks koalisyonuna, özellikle Hamas’a karşı savaşın ortasında, ultra-Ortodoks toplumunun askerlik ve ulusal hizmetten muafiyetlerini sona erdirmesi yönünde baskı artıyor.
Silahlı Kuvvetler Personel Müdürlüğü (IDF) geçtiğimiz ay Knesset’teki bir komiteye, nüfusun en hızlı büyüyen kesimi olan ultra-Ortodoks cemaatinden yaklaşık 66.000 gencin geçen yıl askerlik hizmetinden muafiyet aldığını söyledi. bu mutlak bir rekor. IDF, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 540 kişinin askere gitmeye karar verdiğini söyledi.
İsrail Demokrasi Enstitüsü’ne göre 2022’de Haredi (Ultra-Ortodoks) nüfusu yaklaşık 1.280.000 veya İsrail’in toplam nüfusunun yaklaşık %13,3’üydü. İsrail Ulusal Ekonomi Konseyi’nin tahminlerine göre 2050 yılına gelindiğinde İsrail nüfusunun neredeyse dörtte biri ultra-Ortodoks olacak.
Haham Yosef’in açıklamalarının kamuoyuna açıklanmasının ardından tutkulu tepkiler geldi.
Ulusal Birlik partisi lideri ve savaş kabinesi bakanı Benny Gantz, Yosef’in sözlerini “İsrail devletine ve toplumuna ahlaki bir darbe” olarak nitelendirdi.
“Herkes, özellikle bu zor dönemde, ultra Ortodoks kardeşlerimiz de dahil olmak üzere, ülkemize hizmet etme ve onun için mücadele etme kutsal hakkının bir parçası olmalıdır.”
Liberal Yesh Atid partisinin başkanı muhalefet lideri Yair Lapid, bu sözlerin “ülkeyi savunmak için hayatlarını feda eden IDF askerlerine yönelik bir utanç ve hakaret olduğunu” söyledi.
X’e şunları yazdı: “Haham Yosef, devletten maaş alan bir devlet çalışanıdır; devleti tehdit edemez.”
Yisrael Beytenu’nun (laik milliyetçi) lideri Avigdor Liberman şunları yazdı: “Görevler olmadan haklar olmaz.”
Liberman, “Haham Yitzhak Yosef’in ve ultra-Ortodoks maskaralıkların İsrail’in güvenliğine zarar vermeye ve halacha’ya (dini hukuka) aykırı davranmaya devam etmesi utanç verici” dedi.
İktidardaki koalisyonun bir parçası olan (aşırı sağ) Dini Siyonist Parti bile şu sözlerden üzüntü duydu: “Orduya asker alımı: İyi bir şey! İsrail halkına hizmet etme, Tora öğrenme ve ihtiyaç anında İsrail’e yardım etme ayrıcalığına minnettarız.”
“2000 yıllık sürgünden sonra ülkemizi asla terk etmeyeceğiz. Açıklamada, İsrail Toprağı için canının bedelini ödemeye hazır bir toplum, hiçbir koşulda bundan vazgeçmeyecektir” denildi.
Koalisyonun diğer aşırı sağ partisi Jewish Power, “Ülkesini savunan bir Yahudi için askerlik hizmeti büyük bir ayrıcalık ve büyük bir başarıdır” dedi.
Netanyahu liderliğindeki birbiri ardına gelen hükümetler, 2017 yılında Yüksek Mahkeme’nin yeshiva’daki ultra Ortodoks öğrencilere yönelik genel askerlik hizmeti muafiyetlerinin ayrımcı ve anayasaya aykırı olduğuna hükmeden ve devlete askeri hizmetle ilgili genel muafiyetlerin ayrımcı ve anayasaya aykırı olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme kararından bu yana ultra Ortodoks askerlik hizmetiyle ilgili mevzuat üzerinde fikir birliğine varmak için mücadele ediyor. bu soruna bir çözüm bulun.
Muafiyete izin veren yasanın süresi Haziran 2023’te sona erdi ve süreyi uzatan geçici düzenlemenin Mart ayı sonunda sona ermesi planlanıyor. Bu tarihten sonra ordunun artık ultra Ortodoks erkekleri zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutma yetkisi olmayacak.
Ultra Ortodoks destekli koalisyon, muafiyeti genişletmek için yeni bir yasa çıkarmaya çalışırken, Gazze’deki savaş ve bunun Gazze’deki nüfus üzerinde yarattığı ağır baskı göz önüne alındığında, konu giderek daha tartışmalı hale geliyor.
Savunma Bakanı Yoav Gallant Çarşamba günü yaptığı açıklamada, genel muafiyetlerin genişletilmesine karşı olduğunu ve konuyla ilgili yalnızca savaş çabalarını desteklemek için kabineye katılan merkezci bakanlar Benny Gantz ve Gadi Eisenkot tarafından onaylanan mevzuatı destekleyeceğini duyurdu.
Kaynak: G4Media