PKK’ye karşı yaklaşık 1 yıldır sürdürülmekte olan savaşta hemen her gün, gerek yurt içinde ve gerekse de Güney Kürdistan’da F-16 uçaklarıyla bombardıman yapılmaktadır. Elbette yapılan bu işin ve sürdürülmekte olan bu savaşın da bir maliyeti var.
Aşağıda 1 yıl öncesine ait olan bir haber bu konuda bizi bilgilendiriyor:(VR)
F-16 Savaş Uçağının Bir Saatlik Uçuş Maliyeti 250 Bin Lira
31 Temmuz 2015 Cuma 16:02
PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunan kamplarına yönelik gerçekleşen hava saldırılarında kullanılan F-16’ların ve bombardımanın maliyeti dudak uçuklatıyor.
Şanlıurfa’da gerçekleşen bombalı saldırı ve ardından PKK terörünün tırmanışa geçmesi ile AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çözüm Süreci’ni sonlandırarak askeri operasyonlar başlattı. Bu operasyonlar kapsamında PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunan kamplarına yönelik çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirildi. Ancak hava bombardımanında kullanılan savaş uçaklarının bir saatlik uçuş maliyeti dudak uçuklatıyor.
F-16’NIN BİR SAATLİK BOMBARDIMAN MALİYETİ 250 BİN TL
F-16’nın bir saatlik uçuşu 25 bin dolar’ı buluyor. Yüklü mühimmat maliyeti ise 65 bin dolar. Bu durumda her uçağın 1 saatlik bombardımanın maliyeti TL cinsinden karşılığı yaklaşık 250 bin TL ile ifade ediliyor.
2007’DEKİ 4 SAATLİK OPERASYONUN MALİYETİ 20 MİLYON DOLAR
Aralık 2007 Kuzey Irak Operasyonları kapsamında Kuzey Irak’a yapılan 4 saatlik operasyonun maliyeti 20 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. Bu operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak’taki PKK kamplarına toplam 52 F-16 ve F-4 uçağı ve topçu desteği ile bombardımanda bulunmuştu. 4 saatlik operasyonun 5 milyon dolarını uçaklarda kullanılan yakıt, 13 milyon dolarını atılan bombalar 2 milyon dolarını ise atılan toplar oluşturuyordu.
KEŞİF, GÖZLEM VE İKMAL MASRAFLARI DA VAR
Aralık 2007’de yapılan hava operasyonunda hava ve kara savaş unsurları ortak hareket etti. F-16 ve F-4 uçakları bombardımanda kullanılırken bazı F-16’lar keşif ve gözlem için görevlendirildi. Yakıt tankeri uçaklar havada ikmal görevi görürken Hava Kuvvetleri’nin arama kurtarma timleri CASA uçakla ve Kara Kuvvetleri’nden gelen Cobra ve özel birliklerden helikopterlerle bölgede yaklaşık 5 saat uçtu. Yakılan yakıtın miktarı uçuşun özelliğine göre değişiyor. Bu hesap taşınan ağırlık, uçulan irtifa, uçuş hızı, yapılan manevralarla doğrudan ilişkili ancak ortalama rakamlar şöyle:
48 UÇAK 4 SAAT BOYUNCA UÇTU
F-16’nın bir saatlik uçuşu 25 bin dolar, F-4 2020’lerin bir saatlik uçuşu 30 bin dolar, CASA tipi uçaklar bir saatlik uçuşu 2 bin 500 dolar, Cobra tipi helikopterler 1 saatlik uçuş 6000 dolar tutuyor. 48 adet F-16 savaş uçağı 4 saat boyunca uçtuğu için yaklaşık maliyeti 4 milyon 800 bin dolar. 4 adet F-4’ün 4 saatlik uçuş maliyeti ise 480 bin dolar oldu. Operasyon bölgesinde geri hizmette kullanılan CASA tipi uçak ve helikopterlerin ortak maliyeti ise 70 bin dolar.
980 KİLOLUK BOMBALAR KULLANILDI
Operasyon sırasında uzun zamandır PKK’ya karşı kullanılan 250, 500 ve 980 kiloluk MK-82, MK-83 ve MK-84 tipi serbest düşüşlü bombalardan yararlanıldı. Bu bombalarla hedef gözetmeksizin PKK’nın bulunduğu kamplar yerle bir edildi. 52 uçak toplam üç sorti yaptı. 7 ton bomba taşıma kapasitesine sahip uçaklar her seferinde 5 tona yakın bomba taşıdı.
BOMBANIN TANESİ 26 BİN DOLAR
Operasyonun tamamında PKK hedeflerine toplam olarak 500 adet civarında MK-84 tipi 900 kiloluk bomba atıldı. MK-82 tipi bombaların maliyeti 26 bin dolar olarak biliniyor. MK-84’lerin fiyatının aynı olması halinde 13 milyon dolarlık bir bedel ortaya çıkıyor. Daha keskin nişan gerektiren yerlere ise Lazer güdümlü akıllı bombalar kullanıldı. Herhangi bir olasılığa karşı uçaklarda havadan havaya savunma füzeleri bulundu ancak bunlar kullanılmadı.
2 MİLYON DOLARLIK MÜHİMMAT TOPÇU ATEŞİ İÇİN KULLANILDI
Uçaklar üslere döndükten sonra Roketsan ürünü yıldırım toros ATACMS tipi roketler ve Fırtına obüsü başta olmak üzere çeşitli çapta top ve obüslerle atış yapıldı. Burada kullanılan mühimmat net olarak bilinmemekle beraber elde edilen tahmini rakamlar yaklaşık 2 milyon dolarlık mühimmatın PKK kamplarını topçu ateşiyle dövmek için kullanıldığını ortaya koyuyor.
BİR F-16 PİLOTUNUN EĞİTİM MASRAFI 4 MİLYON TL
Öte yandan 2013 yılında CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın sorusunu 5,5 ay sonra cevaplayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 63’ü muharip 110 askeri pilotun 2013 yılı başında bir ay içerisinde istifa ettiğini doğrularken, bir F-16 pilot teğmeninin eğitimi için 4 milyon TL harcandığı ortaya çıktı.
F-35 SAVAŞ UÇAĞININ MALİYETİ F-16’DAN FAZLA
Ayrıca birçok ülkenin hava kuvvetleri filosuna katmayı beklediği F-35 savaş uçağının normal iniş kalkış yapan versiyonu ile F-16 savaş uçağının saatlik uçuş maliyetleri karşılaştırıldı. Çıkan sonuçlara göre F-35, F-16 uçağına göre yüzde 10 daha fazla maliyetli. (Kaynak:T24)