Foreign Policy: Türkiye, Ukrayna’ya misket bombaları gönderiyor

“ABD’nin Ukrayna’ya misket bombaları vermeyi reddetmesinden sonra, bunları alabilecekleri tek yer Türkiye’ydi. Bu durum, bazı açılardan Rusya’ya yanaşmasına rağmen, Türkiye’nin askeri açıdan Ukrayna’nın gerçekten önemli bir destekçisi olduğunu gösteriyor”

İddia: Türkiye, kasımdan beri Ukrayna’ya Soğuk Savaş döneminden kalma misket bombaları gönderiyor

11 Ocak 2023
Foreign Policy dergisi, Türkiye’nin Kasım 2022’den beri Ukrayna’ya misket bombası gönderdiğini öne sürdü. İddiaya göre, bu tartışmalı silahlar ABD’nin Kiev’in taleplerini reddetmesi sonrasında Türkiye’den yollandı.

Artı Gerçek – Türkiye’nin, Kasım 2022’den beri Ukrayna’ya misket bombası tedarik ettiği öne sürüldü. Amerikan dergisi Foreign Policy, iddiasını konu hakkında bilgi sahibi ABD’li ve Avrupalı yetkililere dayandırdı.

Jack Detsch imzalı haberde, söz konusu misket bombalarının top atışı için ABD tarafından tasarlandığı, ABD ile Türkiye arasında Soğuk Savaş döneminde yapılan bir ortak üretim anlaşması kapsamında yapıldığı iddia edildi. Haberde, Ukrayna’nın Joe Biden yönetiminden aylardır bu silahları talep ettiği öne sürüldü. Biden yönetiminin misket bombası konusuna ihracat yasağına tabi olduğu ve bu silahların kullanılmaması için kendi partisinden de baskı gördüğü belirtilirken, talebin Ankara tarafından kabul edildiği iddia edildi.

Foreign Policy dergisine isim vermeden konuşan konuşan bir kaynak, “ABD’nin Ukrayna’ya misket bombaları vermeyi reddetmesinden sonra, bunları alabilecekleri tek yer Türkiye’ydi. Bu durum, bazı açılardan Rusya’ya yanaşmasına rağmen, Türkiye’nin askeri açıdan Ukrayna’nın gerçekten önemli bir destekçisi olduğunu gösteriyor” dedi.

‘KULLANILIP KULLANILMADIĞI BİLİNMİYOR’

Haberde misket bombaları için “tartışmalı bir silah” vurgusu yapılırken, Türkiye’nin gönderdiği iddia edilen bombaların şu ana dek Ukrayna ordusu tarafından kullanılıp kullanılmadığının bilinmediği de belirtildi. Misket bombalarının Kiev’e verildiğine dair somut kanıt sunmayan Foreign Policy, Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği ile Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın soruları yanıtsız bıraktığını yazdı.

Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar SİHA’ları da sattığını hatırlatan Foreign Policy, misket bombaları için “Bu silahlar, daha küçük silahlara dönüşerek tankları imha etmek için tasarlanmış. Hemen patlamamaları halinde, savaş sahasında yıllarca kalabiliyorlar. Her bir mermi yaklaşık 88 bombacık saçıyor. Patlamama oranının yükse olması nedeniyle, ABD’nin bu bombanın ihracatı yasak” ifadelerini kullandı.

‘SLOVAKYA, ŞİLİ VE ABD MİSKET BOMBALARINI TÜRKİYE’YE TRANSFER ETTİ’

Dergi, Türkiye’nin sahip olduğunu iddia ettiği misket bombaları hakkında şu iddiaları ortaya attı: “Türkiye stoklarındaki misket bombası miktarı hakkında bilgi paylaşmamış olsa da, Ankara merkezli Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu geçmişte, kendi kendilerini imha eden DPICM bombacıklarını 155 milimetrelik toplarla fırlatabilen uzatılmış menzilli topçu mühimmatını yanı sıra ABD’den lisans almış benzer mühimmatlar üretmişti. Türkiye’deki bir diğer önemli silah üreticisi olan Roketsan, bir zamanlar yine DPICM bombacıkları saçan 122 milimetrelik topçu sistemleri için TRK-122 roketleri üretmişti. Geçmişte, Slovakya, Şili ve ABD misket bombalarını Türkiye’ye transfer etmişti.”

‘TÜRKİYE’NİN 2005’TEKİ BEYANININ İHLALİ’

Foreign Policy, Türkiye’nin Misket Bombalarının Yasaklanması Sözleşmesi’ne taraf olmadığını ama Ekim 2021’de yolladığı bir mektupta, “Sözleşme’nin hayata geçirildiği 2005 yılından beri bu bombaları kullanmadığı, üretmediği, ithal etmediği veya transfer etmediği, gelecekte de bunu yapmaya niyeti olmadığı” yönünde beyanatta bulunduğunu yazdı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Artı Gerçek

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org