HDP’den askerlik formülü – Halil Savda

Vicdani ret hakkına sahip çıkmak yaşama, düşünceye ve vicdana sahip çıkmak oluyor. Vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı hakların başında gelir ve vicdani ret bu hakkın tatbiki ile ilgilidir. Bu anlamda demokrat olmanın terazisi vicdani ret hakkına yaklaşımla ölçülür. HDP seçim bildirgesinde vicdani ret hakkına yer vererek demokratlık terazisinde ağır bastığını göstermiş oldu.

Zorunlu askerlik kurumu bir dizi toplumsal sorunun ve insan hakkı ihlalinin kaynağıdır.

Problem acil çözümünü arıyor ancak iktidardaki AKP, muhalefetteki CHP ve MHP’nin buna dair çözüm önerisi yok. Problemin çözümüne dair tek çözüm önerisi HDP’nin.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim beyannamesinde bir ilke imza atarak “Vicdani Ret” hakkına yer verdi. Artan militarist ve milliyetçi söyleme karşı vicdani ret hakkına yer vermek tarihi önemde.

AKP, CHP ve MHP görmezden gelip kulağını tıkasa da asker kaçaklarının yaşadığı ciddi insan hakları ihlalleri var. Asker kaçaklarının sayısı da öyle yabana atılır cinsten değil. Bu yıl itibarıyla 600 bin asker kaçağı var. Kaçak-bakaya veya firari oldukları için bir dizi haktan yararlanamıyorlar. Yaşamlarını düzene koyamıyorlar. Resmi devlet kurumlarında çalışamıyorlar, okuyamıyorlar. Polis-jandarmaya yakalanma korkusuyla ruhi problemler yaşıyorlar. Bunlara ailelerini de eklediğimizde bu sayı neredeyse iki milyon insan ediyor. Sistemin zaman zaman çözüm olarak sunduğu bedelli askerlik uygulamaları da çözüm olamıyor. Sistem erkeklere “ya 12 ayını alacağım, ya da paranı alırım” diyor. Muktedir, gençlere başka bir alternatif sunmuyor.

HDP, vicdani ret hakkını bildirgeye alarak genç erkeklere bir alternatif sunmuş oldu.

Yine zorunlu askerlik müessesesi var olduğundan ve kamu hizmeti askerlikten ibaret görüldüğünden her yıl 600 bin genç erkek silah altına alınıyor. Daha yirmi yaşına yeni basmış bu genç erkekler rızaları olmadan devletin getirdiği askerlik kanunu nedeniyle 12 ayı kışlada geçiriyorlar. Devlet her yıl 600 bin kişinin hayatlarını yarıda kesip bir yılını çalıyor.

Askeri kışlalarda bir dizi insan hakkı ihlali yaşanıyor. Zorunlu askerlik müessesinin kendisi hak ihlalinin kaynağıdır. Ciddi işkence ve baskılar var. Bu nedenle travmalar var ve travma nedeniyle her yıl yüzlerce genç erkek kışlalarda hayatlarına son veriyorlar. Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 1991-2001 yılları arasında bin 248 kişi intihara kalkıştı ve bunların 815’i hayatını kaybetti. 2001-2012 arasında ise 934 kişi intihar etti.

Zorunlu askerlik müessesesi bütün toplumun problemidir. Bütün demokratik ülkeler bu problemi çözerken Türkiye’de problem olduğu gibi duruyor. İşin vahim kısmı iktidar ve muhalefet çözüm önerisine sahipte değil.

Vicdani ret bir yaşama hakkıdır. Bu hak vicdan ve düşünce özgürlüğü kapsamına giriyor.

Vicdani ret hakkına sahip çıkmak yaşama, düşünceye ve vicdana sahip çıkmak oluyor. Vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı hakların başında gelir ve vicdani ret bu hakkın tatbiki ile ilgilidir. Bu anlamda demokrat olmanın terazisi vicdani ret hakkına yaklaşımla ölçülür.

HDP seçim bildirgesinde vicdani ret hakkına yer vererek demokratlık terazisinde ağır bastığını göstermiş oldu.

Sivil, özgür ve demokratik toplum insanın militarizasyondan arınmasıyla ilgilidir. Barış ve temel problemlerin çözüm anahtarı da savaşın insan kaynaklarını kurutmakla mümkündür.

Gelişmiş sistemler ve demokrat ülkeler askerlik problemini zorunlu askerlik müessesi yerine profesyonel ordu ve vicdani ret hakkının kabulü ile çözdüler.

HDP Türkiye toplumuna ve gençlere yeni bir yol göstermiş oluyor.

Bu yol zorunlu askerlik müessesinin değiştirilmesi ve vicdani ret hakkının kabulü yönünde anayasal değişiklik önerisidir.

HDP 7 Haziran seçimlerinden güçlü çıkarsa zorunlu askerlik müessesesi ve militarizasyondan kaynaklı problemlerin çözümü konusunda Türkiye büyük bir şans elde etmiş olur.

AKP 12 ayınızı ve paranızı alırken; CHP ve MHP’de 12 ayınıza ve paranıza talipler; HDP ne 12 ayınızı alacak ne de tek kuruşunuzu.

Askerlikte çare HDP’dedir…

http://yeniozgurpolitika.info/index.php?rupel=nivis&id=8116

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org