HRW: ‘Türkiye’de gözaltına alınanlar şiddete maruz kalıyor’

HRW’nin Avrupa ve Orta Asya bölümünden Benjamin Ward, “Türkiye’nin güneydoğusunda polisin güvenlik tehditleri karşısında eski taktiklerine dönmesi derin kaygı uyandırıyor” diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’nin güneydoğusundaki operasyonlar çerçevesinde gözaltına alınanların kötü muameleye maruz kaldığını yazdı.

“Türkiye: Dayak yiyenler, polis tarafından ölümle tehdit edilenler” başlığını taşıyan raporda, HRW’nin incelediği üç vakada gözaltına alınanların şiddete maruz kaldığı, tekme yediği, saatlerce çömelmek zorunda bırakıldığı, işkence ve ölümle tehdit edildiği belirtildi.

Bir diğer olayda ise polisin kurşunla ağır yaralanmış bir genci gözaltına aldığı ve tedavisine izin vermediği öne sürüldü.

HRW’nin Avrupa ve Orta Asya bölümünden Benjamin Ward, “Türkiye’nin güneydoğusunda polisin güvenlik tehditleri karşısında eski taktiklerine dönmesi derin kaygı uyandırıyor” diye konuştu.

Ward, kötü muameleden sorumlu olan kişilerin araştırılması ve haklarında soruşturma açılması gerektiğini belirtti ve yetkililerin gözaltındaki kişilerin güvenliğini sağlaması çağrısında bulundu.

HRW, kötü muamele iddialarıyla ilgili olarak Şırnak valisi ve Silopi kaymakamıyla görüşmeler yapmak istediklerini ancak kendilerine olumlu yanıt verilmediğini de belirtti.

Hastanede gözaltı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, kendilerine kötü muamele iddiaları hakkında bilgi veren üç kişinin 7 Ağustos 2015’te Silopi’de gözaltına alındıklarını ifade etti.

PKK’nın gençlik kolu YDG-H ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaralanan aile üyelerini ve komşularını tedavi için hastaneye getirdikleri sırada, PKK militanı oldukları şüphesiyle gözaltına alındıklarını söyleyen bu üç kişi, karakola götürülür ve getirilirken dipçiklerle, yangın söndürücüleriyle, zincir ve coplarla dövüldüklerini, ölümle tehdit edildiklerini anlattı.

HRW, söz konusu gün aynı hastanede altı kişinin daha gözaltına alındığını belirtti.

Polisin tedavi için kendilerini hastaneye götürmeyi reddettiğini söyleyen üç kişi, bunun yerine karakola bir doktor getirildiğini ancak doktorun da kendilerini muayene etmek yerine önceden hazırlanmış bir metni imzaladığını ve metinde hiçbir kötü muameleden bahsedilmediğini savundu.

HRW, gözaltına alınan dokuz kişinin tümünün salıverildiğini, haklarında adli soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

‘Tıbbi destek sağlanmalı’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bir diğer vakanın ise 30 Temmuz’da Cizre’de YDG-H ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma sırasında ağır yaralanan ve gözaltına alınan 17 yaşındaki bir gençle ilgili olduğunu belirtti.

Cizre kaymakamının kendilerine gencin YDG-H militanı olduğu yönünde bilgi verdiğini, ancak gencin annesinin bunu yalanladığını belirten HRW, annesinin ifadesine göre gencin evinin balkonundayken iki yanağından vurularak yaralandığını yazdı.

Akrabaları tarafından hastaneye kaldırıldığı sırada oğlunun gözaltına alındığını söyleyen annesi, polisin oğlunu 400 kilometre uzaklıktaki Elazığ’da bir hastaneye götürdüğünü, kendisinin oğluna refakat etmesine de izin verilmediğini belirtti.

Gencin avukatı, müvekkilinin konuşamamasına karşın ifade verecek durumda olduğuna dair doktor raporu verildiğini, tedavisi yapılmadığı için sol gözünde yüzde 90 oranında görme kaybı yaşandığını söyledi.

Avukat, halen Şırnak’ta cezaevinde tutulan müvekkilinin şu anda tedavi görmekte olduğunu ancak bunun yetersiz olduğunu da ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk yetkililerin güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında insan hakları yasalarına tam uyum gösterilmesini sağlaması, temel hak ve özgürlükleri ihlal eden polis memurlarının eylemlerinden sorumlu tutulması ve kötü muamele iddialarının soruşturulması gerektiğini belirtti.

Benjamin Ward, “Haklarındaki suçlamalar ne olursa olsun, kimsenin tedavi hakkı inkar edilmemeli. Türk yetkililer, gözaltındaki ve cezaevlerindeki kişilerin ihtiyaç duydukları tıbbi desteği alabilmelerini sağlamalı” diye konuştu.

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/09/150902_hwr_gozalti_siddet

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org