İstanbul Modern’de 8-10 Mayıs’ta savaş temalı belgesel filmler…

Geçmişten günümüze yaşanmış savaşların açtığı derin yaraları, travmaları ve sosyal sorunları inceleyen filmler arasında Joshua Oppenheimer’ın Act of Killing/ Öldürme Eylemi ve The Look of Silence/ Sessizliğin Bakışı ile bu yıl En İyi Belgesel dalında Oscar’a aday olan Virunga adlı filmler yer alıyor. Gösterimler yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşecek.

Bir savaş panoraması

02 Mayıs 2015
İstanbul Modern Sinema, TRT Belgesel filmlerin gösterileceği “Savaş Panorama” adlı bir programla, aralarında Joshua Oppenheimer’ın “Öldürme Eylemi”nin de bulunduğu bir film seçkisi sunuyor…

İstanbul Modern Sinema, 8-10 Mayıs tarihleri arasında TRT Belgesel Günleri çerçevesinde savaş temalı belgesel filmlerin gösterileceği “Savaş Panorama” adlı bölüme ev sahipliği yapıyor. Geçmişten günümüze yaşanmış savaşların açtığı derin yaraları, travmaları ve sosyal sorunları inceleyen filmler arasında Joshua Oppenheimer’ın Act of Killing/ Öldürme Eylemi ve The Look of Silence/ Sessizliğin Bakışı ile bu yıl En İyi Belgesel dalında Oscar’a aday olan Virunga adlı filmler yer alıyor. Gösterimler yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşecek.

‘KUMSALDA SEKİZ ÇOCUKTUK’

Yönetmenler Aitor ve Amaia Merino’nun filmi Asier Eta Biok/ Asier ve ben’de, Bask bölgesinde yaşayan Asier ortadan kaybolur ve ETA’ya katıldığı ortaya çıkar. Film, Asier’in bu kararı almasına yol açan nedenlerin peşine düşüyor. Mahdi Fleifel‘in Bizim Olmayan Dünya, Lübnan’ın güneyinde bulunan Ayn el-Hulve mülteci kampında yaşayan üç kuşak sürgünün samimi ve gülümseten bir portresi. Kişisel kayıtlar, aile arşivleri ve tarihi görüntülerden oluşan zengin bir kaynağa dayalı olan belgesel, ait olma, dostluk ve aile gibi konuları duyarlılıkla inceleyen aydınlatıcı bir çalışma. Çeçenistan, İzi Olmayan Savaş, birkaç yılda geçirdiği dönüşümü anlatıyor. Ülkenin bir savaş yaşadığını görebilmek artık neredeyse imkânsız. Ödüllü gazeteci Manon Loizeau, geçtiğimiz 20 yılı Çeçenistan’daki çatışmaları izleyerek geçirdi. Bu kez, çok iyi bildiği yerlere geri dönüp gizli çekimler yapan Loizeau, yeni Grozni’nin parıltılı maskesinin gerisinde, savaş ve işgal yıllarında olduğundan çok daha büyük bir dehşet içinde yaşayan kadın ve erkekler bulunduğunu gördü. Yönetmenliğini Hernan Zin’in yaptığı ve 2014’te 507 çocuğun ölümüne, 3.598 çocuğun yaralanmasına yol açan Gazze kuşatması sırasında çekilen Gazze’de Doğmak, savaş bölgesinde büyüyen bir grup küçük çocuğu izler. 13 yaşındaki Hamada’nın “Kumsalda sekiz çocuktuk. Futbol oynamaya gelmiştik” demesinin ardından bombardıman başlar. Talal Derki’nin ödüllü belgeseli Humus’a Dönüş, futbol milli takımı kalecisiyken direnişçiye dönüşen, 19 yaşındaki Abdul Basset’i izler. Abdul ve bir grup yoldaşı, kuşatma altındaki Humus kentinin tutsak halkını korumak için mücadele etmektedir. Ancak umut dolu başkaldırıları, hükümet güçlerinin şiddetli tepkisiyle karşılaşınca Basset ve arkadaşları silahlanır.

ÖLDÜRME EYLEMİ ve SESİZLİK

Yönetmen Joshua Oppenheimer’ın Öldürme Eylemi, Endonezya’da karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak sinema çetesinin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Öldürme Eylemi’nin devamı niteliğindeki Sessizliğin Bakışı’nda Joshua Oppenheimer, bu kez kamerasını kurbanlara çeviriyor. Yönetmen, bir yandan abisinin ölümünü “Öldürme Eylemi”nin çekimlerinde öğrenen Adi’nin bu cinayeti işleyen katiller ile yüzleşmesini ele alırken diğer yandan da ailesinin parçalanmış hayatlarına tanıklık etmemizi sağlıyor.

Burak Arlıel’in yönettiği Türk Pasaportu, bazı Avrupa ülkelerindeki Türk büyükelçilikleri ve konsolosluklarında görevlendirilen ve İkinci Dünya Savaşı sırasında sayısız Yahudi’nin hayatını kurtaran diplomatların öyküsünü anlatıyor. Yönetmenliğini Patricio Henríquez’in yaptığı Uygurlar, Absürd Bir Tutsaklık Hikâyesi, Çin’de zulme uğrayan bir azınlığın üyelerinden, İslamcı teröristlere karşı verilen savaşın kurbanı Müslümanlardan oluşan bir grubun inanılmaz yolculuğunun öyküsünü anlatıyor. Yönetmen Orlando Von Einsiedel’in belgeseli Virunga, Doğu Kongo ormanlarının derinliklerinde, dünyanın biyolojik çeşitliliği en yüksek yerlerinden birinde olan Virunga Ulusal Parkı’nın, aralarında eski bir çocuk asker, öksüz gorillerin bakıcısı ve savaş halinde bulunan park muhafızlarından oluşan küçük bir grup tarafından silahlı milislere, kaçak avcılara ve Kongo’nun zengin doğal kaynaklarını ele geçirmeye uğraşan karanlık güçlere karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Yönetmenliğini M. Musab Gündür’ün yaptığı Yasemin’le Bir Gün, Afganistan’da NATO ve ISAF uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardımanda babasını kaybeden Yasemin’in bir gününü anlatıyor.
TARAF

http://www.taraf.com.tr/kultur-ve-sanat/bir-savas-panoramasi/

Gösterim Çizelgesi

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org