Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan Bülent Aydın, insani krizlerin hepsinin kaynağında geçmişteki askeri müdahalelerin yattığını söylerken, “Hiçbir savaş, savaş politikaları ve savaş araçlarıyla çözülemez” diyor.
Çiçek Tahaoğlu İstanbul – BİA Haber Merkezi 23 Eylül 2014, Salı 16:05
ABD’nin IŞİD’e karşı başlattığı hava bombardımanı ne anlama geliyor? Yeni bir bombardıman bölgede barış sağlar mı? Askeri müdahale çözüm müdür? Barışçıl bir çözüm mümkün mü? Mümkünse bu çözüm nedir?
bianet, Ortadoğu’da IŞİD’e karşı başlatılan operasyonunu savaş karşıtlarına sordu.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) Yürütme Kurulu’ndan Bülent Aydın, günümüzde yaşanan insani krizlerin hepsinin kaynağında geçmişteki askeri müdahalelerin yattığını anlatıyor.
Aydın, “Aslında bugünkü durumu yaratan güçler, şimdi felaketi durdurmak için yeni bir saldırı peşindeler. Bütün hükümetler bu tür zeminleri bölgeye müdahale için fırsat olarak görmek yerine, barış politikaları uygulasaydı bugünkü sorunlar yaşanmazdı” diyor. Savaşı, savaş araçlarıyla durdurmanın imkansızlığına dikkat çekiyor.
“Hiçbir savaş, savaş politikaları ve savaş araçlarıyla çözülemez. Ne 1. Dünya Savaşı, ne 2. Dünya Savaşı, ne de bu bölgede petrol, enerji ve güç için yapılan müdahaleler acıdan başka bir şey yaratmadı. Bu kısırdöngünün kırılması lazım. Savaş karşıtları da bunun için uğraşıyor.
“Bu müdahale oradaki daha beter gelişmelere zemin oluşturacak, hatta bazı güçlere haklılık zemini oluşturacaktır. Çünkü zaten oradaki halklar bölgeye yapılan emperyal müdahalelerden dolayı bu durumdalar.
“Bu bölgedeki halklar sorunlarını kendileri çözecekler. Onların mücadelesiyle bu bölge daha demokratik, yaşanılabilir bir yer olacak. Ancak ABD’deki her yönetim bir Irak bombardımanıyla prestijini yükseltmeye çalışıyor. Böyle bir kısır döngü olabilir mi?”
Türkiye ABD operasyonunun parçası olmamalı
Aydın, Suriye ve Irak’a yapılacak yardımların askeri yardımlar değil, insani yardımlardan oluşması gerektiğinin altını çiziyor.
Türkiye’nin komşu ülke olarak insani yardım yapması ve sınırlarını savaş mağdurlarına açmasının önemli olduğunu söyleyen Aydın, Türkiye’nin ABD operasyonunun bir parçası olmaması gerektiğini, atılacak en önemli adımlardan birinin İncirlik Askeri Üssü’nün kapatılması olduğunu ifade ediyor.
“IŞİD insani değerlere sığmayan değerleri kullanan terörist bir örgüt. Kendinden olmadığı tanımını yapmadığı herkese en gaddar şekilde saldıran bir mücadele yürütüyor. Ama bu tehlikeyi ortadan kaldırmanın yolu, ABD uçaklarının bu ülkeleri bombalaması değil.
“Dünyanın her yerinde savaşlar yeni felaketleri, yeni düşmanlıkları ve yeni insani krizleri doğuruyor. 2003’teki savaş ve Irak’ın işgali, 2003’ten sonra yaşanan insani dramları ortaya çıkardı. Bir milyon kişi öldü, ülke yerle bir oldu. Sonra Suriye’de Esad rejiminin ayaklanmayı bastırmak için uyguladığı bombardıman orada felakete açtı.
“Ortadoğu’daki sorunlar bombalarla değil, ancak barış politikalarıyla çözülebilir. Diğer ülkeler eğer bu bölgedeki sorunlara iyileştirici bir yaklaşımda bulunmayı düşünüyorlarsa bunun yolu barış politikalarını güçlendirmek ve barış için mücadele eden güçlere destek vermekten geçer.
“Hiçbir ülkenin Ortadoğu’ya silahlı askeri müdahalesi doğru değil. Türkiye gibi komşu ülkelerde oraya malzeme sevkiyatı olacaksa, bu silah değil, insani yardım sevkiyatı olmalıdır.”
“Savaşa değil, barışa destek verin”
Bugünkü durumun, geçmişteki çatışmalardan kaynaklandığını söyleyen Aydın, dünya kamuoyunun hükümetlerini barış politikalarına zorlaması gerektiğini belirtiyor:
“Bu bölgedeki insani krizi tetikleyen ABD’nin Irak işgali, Suriye’de Saddam rejiminin uyguladığı yok etme politikalar oldu. Afganistan’daki insani krizi tetikleyen ABD ve NATO’nun hala süren işgali oldu. Yani yeni savaşlarla, yeni bombardıman ve işgallerle Ortadoğu’da barışın sağlanması mümkün değil.
“Bu, bugünden yarına değişecek bir şey değil ama tüm dünyada kamuoyu hükümetlerine baskı yaparak bu politikaların değişmesini sağlamalı.
“Yeni bir boyuta sıçrayan bölgedeki çatışmaların daha da yaygınlaşması, sivil ölümlerinin daha da büyümesini engellemek için bir an önce uluslararası kuruluşlar sorunu BM’deki platformlarda konuşup, öyle bir adım atmalı. Sadece askeri müdahale Ortadoğu’da yaşanan dramın çaresi değil, kaynağı.
“Kamuoyunu uyarıyoruz: Savaş politikalarına değil, barış politikalarına destek versinler.” (ÇT)