MORO’nun silah bırakma süreci 16 Haziran’da başlıyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından 27 Mart 2014’te Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı.

40 yılık savaşı sonlandıran barışa Türk damgası

Filipinler’de yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı MİKC, Türk Büyükelçi denetiminde silah bırakacak.

12.06.2015 10:56
Filipinler’de geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), gelecek hafta silah bırakmaya hazırlanıyor. Silah bırakma sürecini Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurul takip edecek.

Filipinler hükümeti ve MİKC tarafından ortak yapılan açıklamada sürecin 16 Haziran’da başlayacağı belirtildi.

Hükümetin başmüzakerecisi Miriam Coronel-Ferrer, sürecin ilk aşamasında düzenlenecek törende MİKC’nin Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri’nden 145 kişinin bazı silahlarını teslim edeceğini açıkladı.

Törene Devlet Başkanı Benigno Aquino ile milletvekillerinin de katılacağını belirten Coronel-Ferrer, “Bu silah bırakma sürecinin sadece başlangıcı. MİKC, barışı sağlamakta samimi olduğunu göstermek istiyor” diye konuştu.

Silah bırakma sürecini Türk Büyükelçi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurul takip edecek.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından 27 Mart 2014’te Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla ülkenin güneyindeki Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen “Bangsamoro temel yasasının” tamamlanması için çalışmalar halen devam ediyor.

Öte yandan barış süreci, emniyet güçlerinin ocak ayında Mindanao adasında MİKC idaresindeki Maguindanao’ya, iki terör zanlısının yakalanması için düzenlediği operasyonun ardından çıkan çatışmada Özel Hareket Güçleri mensubu 44 komandonun hayatını kaybetmesi üzerine sekteye uğramıştı.

“Bangsamoro temel yasası” tasarısının kanunlaşmasından sonra Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilmesi öngörülüyor. 2016’da yapılacak seçimlere kadar yönetimin bir geçiş otoritesi tarafından üstlenilmesi planlanıyor.
Kaynak: Haber Kaynağı AA

http://www.dunya.com/dunya/ulkeler/40-yilik-savasi-sonlandiran-barisa-turk-damgasi-265310h.htm

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org