Myanmar’da darbe karşıtı protestolara hemşireler ve Budist rahipler de katıldı: ‘Diktatörlük istemiyoruz’

Geçen hafta da çok sayıda memur, hemşire, mühendis, öğretmen gibi devlet görevlileri darbeye tepki göstermiş ve iş bırakma eylemi yapmıştı.

‘Ordu diktatörlüğüne son’

Pazartesi, Şubat 8, 2021
Myanmar’da internet yasaklarına rağmen darbe karşıtı protestolara hemşireler ve Budist rahipler de katıldı: ‘Diktatörlük istemiyoruz’

Myanmar’da darbe yaparak yönetime el koyan ordunun interneti kapatması, darbe karşıtı eylemlere engel olamadı. Pazar ve pazartesi günü de onbinlerce kişi darbexcilere karşı alanlara çıktı. Genel grev çağrısı yapıldı. Myanmar, 2007’den bu yana en büyük protestolara sahne oluyor. Ülkede ordu Facebook, Twitter ve Instagram’ı yasaklasa da darbe karşıtı gösterilere katılım genişliyor. Başkent Naypyitaw, Yangon, Mandalay gibi kentlerde geniş katılımlı gösteriler oldu. En büyük kent Yangon’da “Askeri darbe istemiyoruz”, “Diktatörlük istemiyoruz! Demokrasi istiyoruz”, “Ordu diktatörlüğüne son” gibi sloganlar atıldı.

Gözaltındaki lider Aung San Suu Kyi’nin fotoğraflarını taşıyanlar, Aung San Suu Kyi’nin partisinin rengi olan kırmızı giydi. Birçoğu bölgede otoriter rejimlere karşı meydan okuma sembolü haline gelen The Hunger Games (Açlık Oyunları) filminde diktatörlüğe karşı isyanın sembolü olarak kullanılan “üç parmak” işareti yaptı. Ülkede hemşireler ve Budist rahipler de askeri yönetimi protesto etti. Genel grev çağrısı yapıldı. Başkentteki gösterilere polisin müdahalesi oldu. Yangon merkezli Siyasi Tutsaklara Destek Derneği’ne göre 160’ı aşkın kişi gözaltına alındı. Reuters, Yangon’da binlerce Budist rahibin askeri rejime karşı ayaklandıkları 2007’deki “Safran Devrimi”nden bu yana en büyük eylemlerin yapıldığını bildirdi. Kimi kaynaklara göre Yangon’daki yürüyüşe 100 bin dolayında kişi katıldı. Geçen hafta da çok sayıda memur, hemşire, mühendis, öğretmen gibi devlet görevlileri darbeye tepki göstermiş ve iş bırakma eylemi yapmıştı.

‘Safran Devrimi’ sonrası…

2007’deki Safran Devrimi sırasında onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Cumhurbaşkanı Win Myint de dahil Suu Kyi ve Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi’nin (NLD) ordunun 1 Şubat 2021’de yönetime el koyup, bir yıllık olağanüstü hal ilan etmesinden bu yana ev hapsinde. Darbe, geçen 8 Kasım 2020’de NLD’nin sandalyelerin yüzde 80’ini kazandığı yeni parlamentonun açılmasından kısa süre önce yapıldı.

Cuntanın numaraları

Myanmar’da önceki cunta gösterilerden korunmak için başkenti değiştirmişti. 2011’de istifa eden cunta lideri Than Shwe, 2001’de o zamanki başkent Yangon’daki trafik ve nüfus yoğunluğunu gerekçe göstererek hükümeti Naypyidaw’a (Nepido) taşıtmıştı. Uzmanlar, kararın arkasındaki isteğin yaşanabilecek protestolardan veya istilalardan kaçınma olduğunu söylemişti.

Haiti’de darbe girişimi iddiası

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, kendisini öldürmeye ve hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanan, aralarında bir yüksek mahkeme yargıcı ve emniyet müdürünün bulunduğu 20 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. “Hayatıma karşı bir girişim oldu” diyen Moise, iddia edilen komplonun 20 Kasım’da başladığını iddia etti.

DIŞ HABERLER

Kaynak: Yeni Yaşam

**

ABD’den Myanmar’a Yaptırım – VOA

**

Protestoların Sürdüğü Myanmar’da Ordudan Seçim Sözü – VOA

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org