NATO ‘Avrupa Ordusu’ndan rahatsız

Bazı siyaset bilimciler Almanya’nın Fransa ve belki de İngiltere ve Polonya’yla beraber AB savunma politikalarını güçlendirmesi gerektiği görüşünd

AB liderleri 2013’ün son zirvesi için Brüksel’de bir araya geldi. Liderlerin gündemindeki en önemli konu ortak savunma projeleri. Başını Almanya’nın çektiği Avrupa ülkelerinden bazıları 1990’larda gündeme gelen ve ABD ile Türkiye’nin şiddetli itirazlarına uğrayan Avrupa ordusu dahil bir dizi ortak savunma projesi üzerinde tartışıyor. 

Geçmişte Almanya’ya kriz bölgelerindeki uluslararası misyonlarda yeterince yer almadığı yönünde birçok kez yoğun eleştiriler yapıldı. Bazı siyaset bilimciler Almanya’nın Fransa ve belki de İngiltere ve Polonya’yla beraber AB savunma politikalarını güçlendirmesi gerektiği görüşünde.

Ancak askeri açıdan güçlü bir Almanya da birçokları için tarihe bakıldığında büyük bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande askeri alanda işbirliği sağlanmasını ve Avrupa ortak savunma projelerinden yana yer alıyor.

Buna radikal biçimde karşı çıkanlar ise ABD, İngiltere ve olasılıkla Türkiye.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Savunma Gücü oluşturmaya yönelik inisiyatiflere engel olacaklarını belirtti.

Amerika ise rahatsızlığını NATO üzerinden geliştirdi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tartışmalara ciddi uyarılarda bulundu.

Avrupa Birliği zirvesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Avrupa’nın, savunma bütçesini GSYH’sinin en az % 2 oranına çıkarmaması durumunda, ABD’nin NATO üyeliğine ilgisini kaybedebileceği konusunda 28 Avrupa Birliği ülkesinin liderlerini uyardı.

Rasmussen, “Biz Avrupalı olarak güvenlik konusunu ciddiye almazsak Amerikalılar kendilerine ‘biz onların yerine böyle davranmak zorunda mıyız’ sorusunu soracak. Böyle bir durum ise Amerika’nın Avrupa güvenlik sisteminde yer almaya ilgisini zayıflatacak.

Bu tür bir gelişmeden ne Avrupa, ne ABD ne de genel olarak dünya kazançlı çıkacak” dedi.

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org