DWQA QuestionsCategory: Genel-Bunların Dışındabakaya kaldıktan sonra yurt dışına çıkabilir miyiz her hangi bir sorun olurmu ?
46 Answers
Anonymous answered 8 sene ago

benim erteleme bitim tarihi 31 Aralik 2016. Marttan 2017 sonra yurtdisina çikacagim, bakaya duşersem yurtdişina çikabilirmi? ya da bir sıkıntı yaşabilirmiyim acaba

Anonymous answered 8 sene ago

Arkadaşlar. Toplanın. Size direk olayı anlatacağım. Ben de asker kaçağıydım. Bakaya kaçağıydım daha doğrusu.
Korkarak cikiyodum hep yurtdışına.. 2 sene yakın ben bakaya kaçağı olarak her ay yurtdışına çıktım ( senede 15 kere yurtdışına çıkıyorum işim gereği)
 Bi Kez olsun pasaport polisi bişey demedi. Hep aklıma takıldı bunlar beni neden almıyolar diye..Neyse benim pasaport defteri bitti. İlçe Emniyet Müdürlüğü ne gittim yeni pasaport başvurusu icin. Orda beni gözaltına aldılar bakaya kaçağı olduğum icin. Şaka yapıyolar sandım. Ciddi ciddi aldılar şubeye teslim ettiler. Askerlik Şubesi bana 15 gün süre verip bıraktı
. O süre yasal itiraz süresi. Yani sağlık raporun varsa ne bileyim eğitim durumun varsa onla alakalı belge getirmen için. Sonra ben ilçe emniyete gidip durumu anlattım.  Dedim böyle böyle,  2 senedir ben yurtdışına çıkıyorum neden ordaki polis beni almadı da siz aldınız. İşte can alıcı cevap orda geldi.  Evet Hayır referandum u olmuştuya ve “evet” çıkmıştı, O değişikliğin içinde “vergi borcu, asker kaçağı” gibi durumlarda yurtdışı çıkış yasağı kaldırılmış. Yani pasaport polisinin beni yurtdışına cikarmama yetkisi yokmuş. Yurtdışına çıkış yasağı, çok daha ciddi suçlar için çıkarılmış
ve savcı sizin için özel yurtdışı çıkış yasağı çıkarıp tüm sınırlara göndermesi gerekiyomuş. Yani hiçbir bakaya kaçağının yurtdışı çıkış yasağı yok. Avukata da sordum. Yurtdışı çıkış yasağı öyle genel olarak yok artık,  savcı sırf o kişi için özel yazı yazıyo sınırlara yolluyo,  yani senin adına direk savcı tarafından çıkarılmış bi yurtdışı çıkış yasağı yoksa hiç bi polis sana bisey diyemez dedi.
Sebebini sordum bunun. Dediki vergi borcu,  askerlik borcu gibi şeyler, anayasada “vatandaşlık borcu” kapsamına giriyor. Burdaki amaç,  vergi borcu olan işadamlarının yurtdışına cikabilmesi, onlara kıyak geçildi.  Direk vergi borcu olanlara yurtdışı çıkış yasağını kaldırıp tepki çekmek yerine,  vatandaşlık borcu olanların yurtdışı çıkış yasağını kaldırdılar. Bu da asker Kaçaklarına yaradı dedi. Durum bu arkadaşlar.  Ben yaklaşık 2 yıl,  bakaya kaçağıyken ayda ortalama 1 kez Atatürk havalimanından yurtdışına çıktım. Söylediğim şeyleri ve yasa değişikliğini  bi avukata sorun isterseniz. Aynı cevabı alacaksınızdır. 

Anonymous answered 8 sene ago

#27
Allah razi olsun kardesim bizi bu konuda aydinlatigin icin, allah ne muradin varsa versin.

Anonymous answered 8 sene ago

15 gun belgesini imzaladiktan sonra yurt disina cikila biliniyormu ? lutfen cevap yazin

Anonymous answered 8 sene ago

Ben de eylül ayında pasaport başvurusu için emniyete gittiğimde “yoklama kaçağı” olmamdan mütevellit askerlik şubesine gönderildim.Emniyette çokta kötü bir muamele görmedim.Ancak sanki kaçacakmışım gibi beni bir odada birkaç saat beklettiler.Neyse daha sonra bir polis gelip beni askerlik şubesine teslim etti ve orada oldukça ilginç anlar yaşadım.Aslında ilginçten ziyade trajik demeliydim.Zira muhatap olduğum 2 memurdan biri benim artık asker olduğumu değil pasaport almak,kimlik,ehliyet vs belgelerimi dahi yenileyemeyeceğimi söyledi.Şaşkındım zira kanunları biliyordum ve bildiklerim ölçüsünde de ona cevap verdim.Gelvelakin her cevabım ona hakaret etmişim gibi bir etki yarattı ve abarttıkça abarttı.Bir ara bana uçak yolculuğu dahi yapamayacağımı söyledi.Ben de ona “ne yani askerliğim Iğdır’a çıksa ta buradan oraya otobüsle mi gideceğim” dedim ki devamında konu çok daha absürd yerlere gitti.Öncelikle o memur hayatımda gördüğüm en militarist kişiydi ve üstelik kadındı.Diğer kadın memursa hiç konuşmamıştı ama gözlerinden bana acıdığı anlaşılıyordu.Neyse ki askerlik şubesinde hiçbir işlem yaptırmadım.Ne sağlık kontrolü ne de diploma vs teslimi gibi şeylere de meyletmedim.Tekrar aynı süratle emniyete döndüm.
Pasaport işlemlerim için gerekli evraklarım hazırdı ve yeniden başvurdum.Ancak burda da şöyle bir sorun vardı.Pasaport memuru “yoklama kaçağı” olan birine pasaport verilip verilmeyeceği konusunda bilgiye sahip değildi.Üstlerinden bilgi almaya diye bir gitti,gidiş o gidiş.Sanırım daha üstlerini falan da aradılar.Onlara mevcut yasalara göre pasaport almamda herhangi bir engel yok dediysem de beni sallayan olmadı ve aradan geçen 1-2 saat sonrasında nihayet işlemlerimi yapmaya başladılar.Yani parmak izi alma işlemini kastediyorum.5 gün kadar sonra da pasaportum evime ulaştı.Anlayacağınız emniyet teşkilatının bu konu hakkında yeterince bilgisi yok.Askerlik şubesine hiç girmiyorum bile onlar Kurtuluş Savaş’ına asker arıyorlar sanki.Velhasılı hakkınızda açılmış bir dava olmadğı sürece  yurtdışına çıkmanıza ya da pasaport almanıza bir engel yok.Ama bu şimdi böyle.Türkiye demokrasiye veda ettiği için her an herşey değişebilir.O yüzden varsa böyle bir durumunuz elinizi çabuk tutun.

VicdaniRet.org