Asker yerine terzi, kasap
Profesyonel orduya geçişin alt yapısını oluşturmak amacıyla 2011’de yürürlüğe giren Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde terzi, berber, aşçı, kasap türü personel alımına döndü.
CAHİT SARAÇOĞLU | 21 EYLÜL 2014, 22:59
Hükümet, Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) profesyonel orduya geçişinin altyapısını düzenledi. Genelkurmay Başkanlığı da kanun kapsamında alınacak personelin ‘kritik ve uygun yerde istihdamı’ şartını getirdi. Buna karşın Hava ve Deniz Kuvvetleri kanun kapsamında terzi, kasap, aşçı, foto yardımcısı, araç lastikçisi, tören eri, muhafız eri ve berber gibi mesleklerden alım yapıyor. 7 yıl görev yapacak personelin maaşları ise görev yaptıkları bölgeye göre bin 750 ile 2 bin 250 lira arasında değişecek.
KANUN PROFESYONEL ORDUYU AMAÇLIYOR
TSK’nın profesyonel orduya geçişteki ilk çalışmaları uzman erbaş istihdamı ile 1989 yılında hayata geçirilmişti. Ancak, uzman erbaşlardan 30 yaşını geçtikten sonra verim alınamaması üzerine 2011 yılında ‘Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’ çıkarıldı. Kanunun gerekçesinde, ‘Uzman erbaşlar, komando, tank şoförü, silah sistem operatörü gibi teknik bilgi ve beceri ile fiziksel nitelik gerektiren görev kadrolarında istihdam edilmektedir. Ancak, 20 yıldan fazla süredir elde edilen tecrübeler, uzman erbaşların 30 yaşını geçtikten sonra özellikle fiziki güç gerektiren görevlerde arzu edilen verimi sağlayamadığını göstermiştir’ deniliyor.
Özel işletmeye kiralanmalı
‘Emir altındaki erlere ve subaylara berber, aşçı şeklinde hizmet veren er ve erbaşların olmaması için mi böyle bir alım yapılıyor’ sorumuza ise yetkililer, ‘Geçen yıl Temmuz ayında kantin ve orduevleri gibi yerlerde terzi, berber, kasap, aşçı gibi hizmet yerlerinin kiraya verilmesi ve özel sektör işletmeciliğin önünün açılması düzenlemesi getirildi. O yerlerin kiraya verilmesi konusunda yetki verildi’ değerlendirmesi yapıyor.
Amaç kanunda yazıyor
6191 sayılı kanunun 1. maddesi, şu şekilde: Bu Kanunun amacı, TSK (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) Genelkurmay Başkanlığınca lüzum görülen erbaş ve er kadrolarında, kritik ve uygun görülen görevlerde, yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak maksadıyla istihdam edilecek sözleşmeli erbaş ve erlerin; temini, yetiştirilmeleri, görevde yükselmeleri, tertip edilmeleri, geçici görevlendirilmeleri, hizmet şartları, görev ve hakları, yükümlülükleri, ayırma ve ayrılmaları ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Memur olacaklar
Alınacak sözleşmeli erbaş ve erlere askerlik hizmetinden emeklilik yok, ancak kanunda memuriyete geçiş şansı var. En az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarına Millî Savunma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde atanabilecek.
**
Genelkurmay Başkanlığı Eylül 2014 ayı Personel Mevcutlarında Sözleşmeli Er Sayısını 3.462 olarak açıkladı.
2014 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte Deniz, Hava ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da Sözleşmeli er alımı için ilan vermişlerdi. Açıklanan personel sayılarında Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan Sözleşmeli Er olmadığı görülmektedir.