Sudan’da ordu ve RSF arasındaki çatışmalar giderek daha kanlı bir hal alıyor

Sudan’da savaş, sivil yönetime planlanan geçiş öncesinde ordu ile RSF arasında yaşanan güç mücadelesinin ortasında, Nisan 2023’te patlak verdi.

Sudan’da iki gün süren yoğun çatışmalarda onlarca sivil hayatını kaybetti

Kuzey Darfur ve Hartum’daki saldırılarda ordu ile RSF arasındaki çatışmalar kanlı bir hal alırken, daha fazla insan hayatını kaybetti.

11 Aralık 2024
Sudan’da yetkililer, aktivistler ve hak grupları, ordu ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle iki günde onlarca kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

On binlerce kişinin ölümüne yol açan 20 aydır devam eden çatışmalar, ordunun RSF kontrolündeki bölgelerde hava saldırılarını artırması, paramiliter güçlerin baskınlar düzenlemesi ve yoğun topçu atışları gerçekleştirmesiyle giderek daha kanlı bir hal alıyor.

İnsan hakları grubu Acil Durum Avukatları’na göre, Pazartesi günü, Kuzey Darfur’un başkenti El Faşer’in yaklaşık 180 km (110 mil) batısında bulunan ve şu anda RSF tarafından kuşatılmış olan Kabkabiya kasabasındaki kalabalık bir pazara düzenlenen hava saldırısında 100’den fazla kişi öldü, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce kişi yaralandı.

Reuters haber ajansına göre ordu, saldırının sorumluluğunu reddetti ve RSF tarafından askeri amaçlarla kullanılan herhangi bir yeri hedef alma hakkına sahip olduğunu iddia etti. RSF’den hemen bir yorum yapılmadı.

Salı günü, RSF, Nil Nehri’nin karşısında, Sudan’ın başkentinin bir parçası olan ve Hartum’un karşısında bulunan Omdurman şehrinin ordu kontrolündeki bir kesimine ağır topçu ateşi açtı . Eyalet yanlısı Hartum Valisi Ahmed Othman Hamza, en az 65 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

Saldırıyı “katliam” olarak niteleyen ve “terörist milislere” atfeden Hamza, bir merminin yolcu otobüsüne isabet ettiğini ve “araçtaki herkesi öldürdüğünü, 22 kişiyi de vücut parçalarına ayırdığını” aktardı.

Bölgedeki hasta kabul eden son hastanelerden biri olan Omdurman’daki El-Nao Hastanesi’nden bir sağlık kaynağı, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, otobüse düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerden 15’inin hastaneye kaldırıldığını, yedi kişinin de hastanede daha sonra hayatını kaybettiğini söyledi.

Kaynak, hastanenin ayrıca Omdurman’ın “farklı bölgelerinden 45 yaralı aldığını” da sözlerine ekledi ve misilleme korkusuyla isminin açıklanmasını istemedi.

Darfur Mülteciler ve Göçmenler Kampları Genel Koordinasyon Merkezi’ne göre, RSF Salı günü Kuzey Darfur’da kıtlık çeken Zemzem mülteci kampını bombaladı ve beş kişi öldü.

Acil Durum Avukatları ayrıca 26 Kasım’da düşen bir insansız hava aracının patlaması sonucu Kuzey Kordofan eyaletinde altı kişinin öldüğünü bildirdi.

Sudan’ın Kuzey Darfur bölgesindeki El-Fasher’e yakın kıtlık çeken Zamzam mülteci kampında bir kadın ve bebeği [Handout/Mohamed Zakaria/MSF via Reuters]

Güç mücadelesi
Sudan’da savaş, sivil yönetime planlanan geçiş öncesinde ordu ile RSF arasında yaşanan güç mücadelesinin ortasında, Nisan 2023’te patlak verdi.

Birleşmiş Milletler’in Eylül ayındaki araştırma misyonu, her iki tarafın da sivillere saldırmak da dahil olmak üzere savaş suçu teşkil edebilecek ihlallerde bulunduğunu söyledi.

BM’ye göre şiddet on binlerce kişinin ölümüne, 11 milyon insanın evlerinden olmasına ve dünyanın en büyük açlık krizinin ortaya çıkmasına neden oldu.

BM Salı günü, her gün yaklaşık 10.000 kişinin Güney Sudan sınırından kaçtığını ve son haftalarda günlük varışların üç katına çıktığını bildirdi.

BM, savaştan önce de zayıf olan sağlık sisteminin ciddi şekilde etkilendiğini ve etkilenen bölgelerdeki sağlık tesislerinin yüzde 80’inin kapandığını veya neredeyse hiç faaliyet gösteremediğini söylüyor.

Kaynak: Aljazeera

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org