TSK-2033 Projesi’nde zorunlu askerliğe ihtiyaç azaltılacak

TSK-2033 Yeniden Yapılanma Projesi ile TSK’nın muharip güç oranı artırılırken, zorunlu askerlik sistemine olan ihtiyacın azaltılması öngörülüyor. Sözleşmeli erbaş ve er sistemi baştan sona yenilenecek.

TSK’nın uzaydan müdahale vizyonu

Başbakan Davutoğlu’nun ‘Başbakan olarak beni heyecanlandırdı’ dediği TSK-2033 Yeniden Yapılanma Projesi’nin ayrıntıları belli oldu. Projeye göre, deniz ve hava kuvvetleri büyütülürken, Özel Kuvvetler’in yetenekleri de geliştirilecek. Projedeki en dikkat çekici başlık ise ‘Uzaydan müdahale’.
AYFER MALLI / ANKARA | 05 KASIM 2014, 23:18
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen Bilgilendirme Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ‘Başbakan olarak beni heyecanlandırdı’ dediği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2033 projeksiyonunda ayrıntılar netleşmeye başladı. Başbakan Davutoğlu’na Necdet Özel ve komuta kademesi tarafından sunulan TSK-2033 Yeniden Yapılanma Projesi’ne göre Hava ve Deniz Kuvvetleri büyütülecek, Özel Kuvvetler’in kapasitesi ve yetenekleri geliştirilecek.

UZAYDAN MÜDAHALE

Projede en dikkat çekici başlık ise ‘Uzaydan müdahale’. Yeni yapılanma kapsamında uzaydan müdahale için gerekli yapılanmanın sağlanacağı belirtiliyor. Türkiye’nin başlattığı kendi uydularını ve haberleşme sistemlerini uzaya gönderme çalışmaları hız kazanacak. Böylece uydu istihbaratında dışa bağımlılık ortadan kalkacak. Türkiye’nin uzaya fırlatacağı uydular da Ankara Kazan’da kurulan Uydu Montaj Entegrasyon Test Merkezinde (UMET) yapılacak.

ORDULARIN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Projeye göre, özel kuvvetler, hava ve füze savunması, elektronik harp, siber savaş öne çekilecek. Hava ve Deniz Kuvvetleri büyütülecek. Özel Kuvvetler’in kapasitesi ve yetenekleri geliştirilecek. F-35 Savaş Uçağı, ATAK Helikopteri, Altay Tankı, MİLGEM gemileri, ANKA İHA’ları ise TSK’nın operasyon gücünü artıracak. Birinci, İkinci ve Üçüncü Ordular ile Ege Ordusu şeklindeki yapılanma da yenilenecek.

TÜRKİYE KENDİ FÜZESİNİ YAPACAK

Elektronik harp, siber savaş, hava ve füze savunması konularındaki yapılanma önümüzdeki süreçte öne çıkacak. Siber yapılanma, sivilleri de kapsayacak şekilde yapılandırılacak. Füze sistemleri konusunda AR-GE çalışmaları yoğunlaşırken, Türkiye kendi uzun menzilli füzelerinin de üretimine geçecek. F-35 savaş uçaklarıyla TSK’nın manevra kabiliyetiyle birlikte vurucu gücü de artacak. Türkiye’nin milli imkanlarla ürettiği ATAK helikopteri, Altay Tankı, MİLGEM gemileri, ANKA insansız hava araçları TSK’ya önemli güç kazandıracak.

Personel yapısında dönüşüm

TSK’nın personel yapısı da dönüşüme tabi tutulacak. TSK içinde en çok tartışılan konu olan general ve amirallerin rütbe bekleme sürelerinin azaltılması ve kadroların daha da gençleşmesi planlanıyor. Projeyle, TSK’nın muharip güç oranı artırılırken, zorunlu askerlik sistemine olan ihtiyacın azaltılması öngörülüyor. Sözleşmeli erbaş ve er sistemi baştan sona yenilenecek. Öte yandan TSK-2033 Yeniden Yapılanma Projesi için Genelkurmay ve kuvvet komutanlığı karargahlarında ‘özel daire başkanlığı ve şube müdürlükleri’nin şimdiden teşkil edildiği öğrenildi.

http://www.yenisafak.com.tr/gundem/tsknin-uzaydan-mudahale-vizyonu-698991

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org