18/12/2018
Twitter, 2018’in ilk altı ayında gelen talepler üzerine hangi ülkede ne kadar tweet sildiğini ve ne kadar hesabı engellediğini açıkladı.
Haber Özeti
Twitter, 2018’in ilk altı ayında gelen talepler üzerine hangi ülkede ne kadar tweet sildiğini ve ne kadar hesabı engellediğini açıkladı. Listede Türkiye ilk sırada yer alıyor.
Tweet kaldırma talepleri tüm dünyada hükumetlerden gelen yasal taleplerin yanı sıra yetkili raportörler, yerel yasalara göre güvenilen kaynaklar ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerinden oluşuyor. Talepler içeriği kaldırmaya ya da erişiminin engellenmesine yönelik olabiliyor.
Liste yasal talepleri içeriyor
Açıklanan rakamlarda, Twitter’dan yerel yasalar sebebiyle içerik kaldırmasını isteyen üçüncü parti kurum ve kuruluşların taleplerinin, Twitter’ın ülkece kaldırılan içerikler (CWC) kurallarına göre kaldırılmasına odaklanılıyor. Yani içeriklerin Twitter kullanım koşullarına uymadığı gerekçesiyle kaldırılmasını isteyen talepler bu rakamlara dahil edilmedi. Bu talepler ayrıca kullanım koşulları raporlarında görülebiliyor.
Devletler (kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere, ayrımcılıkla mücadele eden organizasyonlar ve bireyleri temsil eden avukatlar, listede gösterilen yasal talepleri yapanlardan bazıları. Örneğin bir mahkeme kararı, kişiyi küçük düşürücü ifadelerin kaldırılmasını talep etmiş olabilir ya da bir kolluk kuvveti kurumu belirli içeriklerin kaldırılmasını talep edebilir. Almanya’da Nazi sembollerinin kaldırılması buna bir örnek olarak gösterilebilir.
Bunlara ek olarak, listede yerel yasalar kaynak gösterilerek yapılan şikayetler de yer alıyor. Örneğin belirli bir içeriğin yasa dışı olduğuna dair gelen raporlar burada değerlendiriliyor.
Her alanda lideriz
Listeye baktığımızda Türkiye’nin 8 bin 988 taleple açık ara ilk sırada olduğunu görüyoruz. İkinci sırada yer alan Rusya 1641 taleple Türkiye’den 5 kat daha az talepte bulunmuş durumda. Diğer ülkelerde 250’den fazla talep olmaması da dikkat çekici. Yani Türkiye’nin talepleri, en fazla tweet sildirme talebinde bulunan üçüncü ülke olan Pakistan’dan 37 kat daha fazla talepte bulundu. Türkiye ve Rusya, toplam taleplerin yüzde 73’ünü oluşturdu.
Türkiye’nin taleplerinin yüzde 18’i, Rusya’nın taleplerinin yüzde 27’si onaylandı. Türkiye, şikayette bulunan toplam 38 ülke arasında talepleri en çok onaylanan 6. ülke konumunda. Bu oranlar Türkiye’nin gereğinden 5 kat daha fazla talepte bulunduğu ancak ciddi miktarda talebin de gerçekten yasa dışı içeriklere yönelik olduğu şeklinde yorumlanabilir. Yani Türkiye’de Twitter üzerinden suç işlemek de sebepsiz yere tweet şikayet etmek de sıkça görünen davranışlar.
Türkiye 2018’in ilk altı ayında toplamda 13 bin 843 hesabın kapatılması için Twitter’a talepte bulundu. Bu hesaplardan sadece 425 tanesi kapatıldı. (Bu rakamların sadece yasal suç sebebiyle kapatılan hesapları gösterdiğini hatırlatmakta fayda var.) Bunlara ek olarak 2 bin 560 hesap da Twitter’ın kullanım kurallarına uymadığı gerekçesiyle kapatıldı.Türkiye bu istatistikte de ilk sırada. İkinci sırada, kapatılan 1828 hesapla Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.
İlkler
Bu yıl Panama ve Umman ilk kez Twitter’a hesap kaldırma talebinde bulundu. Bu ülkelerin taleplerinin hiçbiri kabul görmedi. 240 talebinin hiçbiri kabul görmeyen Pakistan ise ‘boşa çabalayanlar’ listesinin zirvesinde yer aldı.
Kaynak: Twitter
Kaynak: Dünya Halleri