Vicdani retçi Av. Gökhan Soysal zorunlu askerlik yapmadığı için kendisine kesilen idari para cezası nedeniyle 10 Ekim’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Soysal, kendisine kesilen idari para cezası tebliğ edilmeden ödeme emri gönderilmesine karşı ödeme emrinin iptali için dava açmış ancak idare mahkemesi bu davayı reddetmişti.
Söz konusu karar kesin nitelikte olduğu için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Soysal buradan da istediği cevabı alamadı. Anasaya Mahkemesi Birinci Komisyon tarafından Soysal’ın başvurusu diğer kabul edilebilirlik kriterleri incelenmeden “Başvurunun anayasal ve kişisel önemden yoksun olduğu” belirtilerek kabul edilemez bulundu.
Bunun üzerine vicdani retçi Av. Gökhan Soysal, her ne kadar sadece bir ödeme emrinin tebliğine ilişkin gibi dursa da ortada Anayasa Mahkemesi’nin iddia ettiğinin aksine başvurunun hem anayasal olarak hem de kişisel olarak oldukça önemli olduğunu belirterek 10 Ekim’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.
Soysal başvurusunda ayrıca anayasada yazılı “vatan hizmeti”ni, anayasanın öngördüğü üzere TSK dışında bir kamu kurumunda sivil hizmet olarak yerine getirmek istediği talebiyle Askerlik Şubesi’ne, Askeralma Genel Müdürlüğü’ne ve TBMM’ye başvurduğunu ancak bu talebinin kabul edilmediğini de belirtti. Soysal özellikle Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinden hareketle resmi rakamlara göre 6 Şubat depremlerinde 50 binin üstünde insanın yaşamını yitirdiğini belirterek depremle ilgili bir sivil hizmet almak istediğini belirtmişti.
Anayasa Mahkemesi önünde halihazırda vicdani ret hakkıyla ilgili birçok başvuru bulunurken Soysal’ın müvekkilleri adına gerçekleştirdiği 50’nin üzerinde bireysel başvuru hakkında hala karar verilmedi.
Av. Gökhan Soysal konuyla ilgili olarak içinden geçtiğimiz zamanlarda sıklıkla 3. Dünya Savaşı’ndan bahsedildiğini, geçmiş iki dünya savaşında asker sivil fark etmeden milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğini belirterek bunun önüne geçmenin tek yolunun militarizme karşı koymak gerektiğini söylüyor. Filistin başta olmak üzere Ukrayna’da sivillerin katledildiğini unutmamak gerektiğini söyleyen Soysal savaşlara karşı olmanın en iyi yolunun zorunlu askerliğe karşı çıkmak gerektiğini ve suç olarak tanımlanmasına rağmen “halkı askerlikten soğutmak” gerektiğini belirtti.
Bu durumun sadece Türkiye’yle ilgili olmadığını ancak var olan şiddet ikliminin Türkiye’deki görünümümün, erkeklerin her gün haberlerde binbir çeşidini gördüğümüz kadın ve çocukları katletmesinden görüleceği üzere toplumsal kriz olduğunu sözlerine ekledi.