Ukrayna’da savaş: 300.000 Rus askerlik hizmetinden kaçmak için ülkelerini terk etti
18 Haziran 2023
300.000 genç Rus, Rus-Ukrayna çatışmasına katılmamayı seçti ve bölgeyi terk etti veya göçmen olarak kaldı. Paradoksal olarak, Avrupa Birliği onlara herhangi bir statü vermediği için durum onlar için karmaşık olmaya devam ediyor. Bu seferberliğe boyun eğmeme tercihi onlar için hayatı çok karmaşık hale getirebilir. Uluslararası bir STK grubu olan Avrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO) başkan yardımcısı Sam Biesemans ile Le fin Mot’ta yapılan röportaj.
Rusya’da, nüfusun büyük bir kısmı Moskova’nın ‘Ukrayna’da özel askeri operasyon’ dediği şeyi destekliyorsa, belirli bir kesim, örneğin sınır dışı edilen Ukraynalıların topraklarını terk etmelerine yardım ederek ve aynı zamanda zorunlu askerliği reddederek ihtiyatlı bir şekilde iktidara direniyor.
Bunu vicdani ret adına yapıyor. Uluslararası hukukun Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan bu ilkesi, ahlaki, dini, felsefi inançları nedeniyle silah taşımak ve öldürmeyi öğrenmek istemeyen gençlerin askerlik yerine sivil hizmeti tercih edebileceğini şart koşuyor.
Ukrayna’da bastırılan, Rusya’da izlenen vicdani ret
Vicdani ret, Rusya’da Lenin döneminde Tolstoy’un barışçıl fikirlerinin etkisiyle ortaya çıkan bir haktır.
Bu vicdani ret, 1991’den beri Rusya Anayasası’nda kutsal kabul ediliyor. Bu ülke bunu hâlâ uyguluyor diyor Sam Biesmans: “Şaşırtıcı bir şekilde, var olmaya devam ediyor, ancak eskisinden daha az sağlam bir şekilde. Dolayısıyla, bugün hala genç Ruslar sivil toplum kuruluşlarında, bakım kurumlarında vb. vicdani retçi olarak hizmet veriyor. Rusya’nın her bölgesinde durum çok farklı. Moskova gibi büyük şehirlerde gelenekler çok farklı olabiliyor. Bence oralar genel olarak biraz daha medeni. Ama uzak bir eyalete gittiğinizde askerlik yapmak istemeyen bir genç çok vatansever değildir” dedi. Son olarak, Afganistan’daki savaş sırasında olduğu gibi, ordudaki kötü muamele ve cinayetleri ifşa etmekten sorumlu Asker Anneleri Örgütü gibi bir kurum – “artık yabancıların hizmetinde bir dernek olarak görülüyor ve bu nedenle binasını kapatmak zorunda kaldı“.
Ukrayna tarafında, ülkenin Rusya tarafından işgali sırasında cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırıldı.
Genç Ruslar, Belaruslular ve Ukraynalılar sınır ülkelerine kaçtı
Rusya’da askerlik hizmetini reddeden bu vicdani retçilerin sayısı Ukrayna’daki savaştan bu yana patladı. “Avrupa Birliği’ne değil Rusya’ya giden 300.000 gençten bahsediyoruz. Sınırların geçilebildiği ülkelere gittiler. Aklıma Gürcistan, Kazakistan, Ermenistan ve bir de Türkiye geliyor. Avrupa ülkelerinde bulunan epeyce Rus da vardı, Saint Petersburg’un yakınlığı göz önüne alındığında özellikle Baltık ülkelerini düşünüyorum.”
Savaştan önce, Saint Petersburg’dan Helsinki’ye düzenli olarak bir tren gidiyordu. Pek çok Rus, hafta sonu alışverişi veya çalışmak için Helsinki’ye gitti. “Bu nedenle Baltık ülkelerinde kalan veya Helsinki’de kalan ve okumakta olan, geri dönmemek için şu veya bu statüyü bulan bu genç Ruslardan epeyce gördük. Çünkü geri döner dönmez askere alınma riskine girdiklerini çok iyi biliyorlar.” diye onaylıyor EBCO başkan yardımcısı. “Rusya’da polis, gençleri askere alma merkezine götürmek için sadece kapı zilini çalmakla kalmıyor, aynı zamanda sokakları da basıyor: Belli bir yaştaki insanların kimliklerini kontrol ediyor, çalışmıyorlarsa onları doğrudan askere alma merkezine götürürler.”
Beyaz Rusya’ya gelince, rakam 20.000 olarak öne sürülüyor. Ukrayna için silaha sarılmayı reddeden ve Moldova’ya sığınacak olan “aşağı yukarı 3.000 kişi” var.
Savaş karşıtı Ruslar için mülteci statüsü mü yoksa geçici vize mi?
Rusya’dan kaçan gençler Batı’ya katılamıyor çünkü kendilerini iki konum arasında sıkışmış buluyorlar. “Bir yandan, askerlik görevlerini yerine getirmedikleri için pasaport alamıyorlar, pasaportları varsa da ülkeyi terk edemiyorlar. Bu yüzden Ruslar, öğrenci statüsüyle ya da her neyse, hala burada Avrupa’da bulunan genç Ruslar, istikrarsız bir durumda yaşıyorlar”,
Bu gençler mülteci olarak sığınma başvurusunda bulunabilirler, ancak bu statüyü elde etmek için kollarını açarak karşılanan Ukraynalılarla karşılaştırıldığında muameledeki farklılık bariz olacaktır. Avrupa’da hakim olan Rusya karşıtı hava da onları bu yardıma başvurmaya teşvik etmiyor. “Bir Rus hala Rus olduğunu söylemek ister mi? Belki de Rusça konuşan bir Ukraynalı olduğunu söylemeyi tercih eder” diyor Sam Biesmans.
Avrupa Vicdani Ret Ofisi için uzun süreli çalışma
Avrupa Vicdani Ret Bürosu, vicdani retçilerin dahil olduğu davalara onları savunmaları için gözlemciler gönderir. 25 Mayıs’ta Ukrayna’daki Yüksek Mahkeme, vicdani retçilerden biri olan Vitaly Alekseenko’nun hapsedilmesi kararını bozdu. EBCO ayrıca şu anda Avrupa kurumlarıyla birlikte Putin’e karşı çıkan Ruslara geçici oturma vizesi verilmesi için kampanya yürütüyor. Avrupa Parlamentosu geçen 16 Şubat’ta Rus ve Belaruslu vicdani retçilere sığınma hakkı vermek için oy kullandı, ancak Sam Biesmans’a göre bu karar “Konsey düzeyinde, Komisyon düzeyinde uygulanmadı”.
Kaynak: rtbf.be