Türkiye 2023 hedefi için ‘ATAK’ yapmalı
29.05.2014 03:34
Tükiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolar ihracata ulaşması için savunma sanayii ürünleri gibi katma değeri yüksek ürünler üretmeli
CANAN SAKARYA
ANKARA – Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Tükiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için savunma sanayii ürünleri gibi katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini belirtti. Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, şu anda Türkiye’nin ortalama ihracatının kilogram değerinin 1.5 dolar olduğunu belirterek, “Ancak biz ATAK helikopterini satarsak kilogram değeri 5 bin dolar. Eğer Göktürk gibi bir uydu yapar satarsak kilogram değeri 200 bin dolar. Dolayısıyla savunma sanayii ürünlerinin katma değeri yüksek. 2023 yılında 500 milyar dolarlık hedefi bu ürünleri satarsak yakalayabiliriz” dedi.
Üretilen savunma sanayii ürünlerinin dünya pazarlarında yer bulduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin 20 yıl öncesine kadar çok yol katettiğini kendi tankını, gemisini, füzesini yapar hale geldiğini kaydetti. Yılmaz, “Önemli olan Türkiye’nin zor gününde kendine yeter hale gelmesi. Hangi gün o zor gün? Ülkenin bağımsızlığını, insanlarının özgür yaşamasını sağlamak için bir hareket yapmaya ihtiyaç duyduğu gün. Böyle dönemlerde dışarıdan alamazsınız ” dedi. Yılmaz, ATAK Helikopterlerini talep eden çok sayıda ülke olduğunu da belirtti.
“Biz barış sürecini bozmuyoruz”
“TSK’nın bölgede özellikle sınırlarda yaptığı bazı çalışmalar, aldığı önlemlerle barış sürecini provoke ettiği yönünde eleştiriler geliyor” sorusu üzerine Yılmaz, “Biz milletin güvenliği için sınırların güvenli hale getirilmesi için çalışıyoruz” dedi.
‘Sınır güvenliğini en üst düzeye çıkaracağız’
Suriye sınırına kurulacak yeni güvenlik duvarına ilişkin Milli Savunma Bakanı Yılmaz şu değerlendirmeleri yaptı: “Aselsan’ın sınır güvenliği ilgili projesi var. Mardin’de yaklaşık 30-40 km’lik alanda örnek olarak uygulandı. Sensörlerle, tel örgüleriyle, gözetleme kuleleriyle ve ulaşım yollarıyla birlikte güzel bir sistemdi. Şu anda hendek kazılıyor. Her adımda bu sınır güvenliğini daha üst seviyeye çıkarmak istiyoruz”