ABD, 3D yazıcıları savaş alanına soktu

Yenilenmiş 3D yazıcı teknolojisi ile stok materyaller denilen metal, plastik tozu veya fiber-karbondan ardışık katmanların çıktılanması başarıldı. Böylece tek basit parçalar yerine bir silahın iç aksamları da dahil tümden 3D çıktısının üzerindeki çalışmalar üretim ve maliyeti de en aza indirecek.

Çok boyutlu savaş

ABD ordusu, silahları cephede üretmeye başlıyor. Yeni nesil 3 boyutlu yazıcıların bir silahı metal malzemeyle ve bütün parçalarıyla tek seferde basabilmesi bu kararda etkili oldu. 3D yazıcılarla yakın zamana kadar sadece sert plastik kullanılarak küçük parçalar basılabiliyordu.

LEVENT KEMAL / İSTANBUL | 17 AĞUSTOS 2014, 22:33
ABD geçtiğimiz yıllarda bir sivil tarafından başarı ile uygulanan 3D yazıcılar ile silah parçası üretimini Pentagon üzerinden geliştirmeyi hedefliyor. ABD ordusu denizaşırı ülkelerde kurduğu üslere askeri lojistik maliyetini ve güvenlik riskini minimuma indirmek için 3D yazıcı teknolojisi ile yerinde üretim hedefliyor. Bu teknoloji ile çatışma alanlarına yapılacak askeri sevkiyat daha güvenli ve düşük maliyetli olacak. ABD yeni teknoloji ile füze ve savaş başlığı üretmeyi amaçlıyor. Yeni teknoloji sayesinde yaralanan askerlere yapay deri ve organ üretebilmek için askeri çalışmalar sürüyor.

SİVİLLER YAPTI ASKER SAHİPLENDİ

Geçtiğimiz yıllarda küçük ölçekli 3D yazıcılar aracılığıyla parçaların çıktılanıp birleştirilmesiyle ABD’de birçok sivil 3D silah sahibi olmuştu. Texas’ta 3D Printerlar için katmanlı planların internette yayılması ile siviller ABD ordusunun silahlarını çıktılamaya başlamıştı. İlk olarak Teksas Austin’de Cody Wilson’ın adında bir sivilin gerçekleştirdiği 3D print askeri silah teknolojisi 2012 yılında ABD’de yaygınlaştı. 2013 yılında ise Philadelphia’da 3D silahların üretilmesi ve kullanımı sivillere yasaklandıktan sonra karar ABD geneline uygulandı.

ARTIK KARMAŞIK ÇIKTILAR ALIYOR

Daha önce tek katmanlı ve küçük parçaların basıldığı 3D yazıcı teknolojisi giderek gelişerek karmaşık sistemleri de çıktılayabilir hale geldi. Yenilenmiş 3D yazıcı teknolojisi ile stok materyaller denilen metal, plastik tozu veya fiber-karbondan ardışık katmanların çıktılanması başarıldı. Böylece tek basit parçalar yerine bir silahın iç aksamları da dahil tümden 3D çıktısının üzerindeki çalışmalar üretim ve maliyeti de en aza indirecek. Bu konuda eşsiz bir imkanın kapısını açtıklarını belirten Russell’a göre dayanıklı hibrit malzemelerle yeni bir askeri kit sistemi mümkün olacak.

AFGANİSTAN’DA 3D İLE YERİNDE ÜRETİM

ABD ordusu lojistik maliyet ve güvenlik risklerinin en yüksek olduğu Afganistan’da Hızlı Donatım Mühendislik Birliği kurdu. Bu birlik ile bölgede askeri teçhizatın 3D yazıcı teknolojisine dayalı üretimi başlatıldı. Askeri alandaki çalışmalar sadece silah ve füze ile sınırlı değil. ABD ordusu 3D yazıcı ile akut yaralanma ve organ eksikliklerini gidermeyi de planlıyor. Yeni teknoloji sayesinde elbise tasarım ve üretimini başaran ABD organ çalışmalarında test aşamasında. Çalışmalar olumlu sonuç verirse askeri alanda uygulanmaya başlanacak 3D yazıcı organ üretiminin ilerleyen yıllarda tıp sahasına açılabileceği belirtiliyor.

DONANMADA DA KULLANIMA GİRDİ

ABD hükümetinin 70 milyon dolar ile desteklediği 3D yazıcı silah ve askeri ekipman üretimi projesine Obama’nın kurduğu Dijital Üretim ve Dizayn İcad Enstitüsü katkıcısı sivil kurumlar 250 milyon dolar destek veriyor. Bu mali ve teknik destekli araştırmanın ilk uygulamalarından biri Afganistan iken diğeri USS Essex savaş gemisi.

USS Essex bordasında makine ekipmanlarının acil ihtiyaçları ve model uçak yapımları için 3D yazıcı kullanılıyor.

Taşıma riski en aza iniyor

ABD’deki gelişmelerden sonra Pentagon, 3D yazıcı teknolojisinden askeri lojistik ve sevkiyat güvenliği risklerini en aza indirmek amacıyla yararlanmak için araştırmalara başladı. ABD Ordu Araştırma Laboratuarları Direktörü Thomas Russell’ın savunma silah dergilerindeki açıklamalarına göre 3D yazıcı teknolojisi ile askerler silahların kritik tamir parçalarını istedikleri yerde üretebilecek. ABD lojistik yükü böylece ortadan kalkınca daha hızlı ve özellikli bir orduya sahip olacak. Russell’a göre cephane ve silahların artık çatışma alanında yerinde üretilebilmesi de mümkün hale gelecek.

Silah başarılı sıra füzede

Obama tarafından 2011’de kurulan Ulusal Üretim Buluşları Ağı ile ülke çapındaki buluşları tarayan ABD Savunma ve Enerji bakanlıklarının kontrolünde bir dizi araştırma enstitüsü kuruldu. Bu taramalar sonucunda 3D yazıcı silah teknolojisi programa dahil edildi. ABD hükümetinin bu alanda desteklediği ilk enstitü olan America Makes’in alanı 3D silah teknolojisiydi. Bu aşamada Obama, 2014 Şubat’ta Dijital Üretim ve Dizayn İcad Enstitüsü’nü kurdu. Chicago’daki UI Labs’ın yönettiği bu enstitü, silah teknolojisindeki başarısından sonra füze araştırmalarına başladı. Bu çalışmalar, Ordu Havacılık ve Füze Geliştirmeleri Merkezi ile birlikte yürütülüyor.

yenisafak.com.tr

Yazıcıda silah üretimine izin çıktı – ntvmsnbc.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org